Edifier S1000W Review


Eén van onze absoluut favoriete speakersets van de afgelopen jaren was de Edifier S1000DB. Een mooie 2.0 set met stevige, houten klankkasten, een reeks verschillende aansluitingen en een chic design, maar bovenal een set met een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. De combinatie van design en goed geluid is de reden dat deze set vandaag de dag nog bij ons in huis staat en veelvuldig gebruikt wordt.

Nu hoef je goede speakers niet snel te vervangen. Goed geluid is tenslotte tijdloos en tal van iconische setjes zelfs van decenia geleden kunnen vandaag nog uitstekend meedoen. Echter de manier waarop we naar onze muziek luisteren is dat niet. Toen de S1000DB jaren geleden uit kwam was Sonos eigenlijk de enige partij die WiFi speakers een beetje voor elkaar had en was het feit dat Edifier naast tulp en optisch ook nog Bluetooth bood al heel wat.

Maar in 2023? Dan willen we stiekem toch gewoon via WiFi kunnen Casten, Apple-Air-Playen. Tidal Connecten, Spotify Connecten of Amazon-Alexa..en? Twijfelachtige vervoegingen terzijde: we willen muziek streamen op hoge kwaliteit, zonder dat je telefoon in de buurt moet liggen en niet gebruikt kan worden, en dat die WiFi devices ook nog eens een beetje op elkaar afgestemd kunnen worden.

Insert de Edifier S1000W. In theorie al het moois van de S1000DB, maar dan met WiFI functionaliteit erbij. Gezien onze review van de S1000DB inmiddels ruim leerplichtig is, nog even en hij mag voor zijn rijbewijs, leek het ons een mooi moment om die achter ons te laten en een frisse start te maken met deze S1000W.


Edifier S1000W Unboxing en Design


De basis van de Edifier S1000W is hetzelfde als zijn voorgangers. Hij combineert een mooie, degelijke houten constructie met wat mat donkergrijs kunststof voor een aantrekkelijk geheel. De bouwkwaliteit is echt uitstekend, en dan heb ik het zowel over het hoge gewicht en de stevigheid waarmee hij op zijn poten staat als de afwerking. Dit is geen setje die je even met de fiets wilt gaat halen.


Natuurlijk blijft design subjectief, maar in mijn optiek zet Edifier (wederom) keurig werk neer wat design betreft.



Onder de stofkappen zien we een 5”5 aluminium bas speaker, met erboven een titanium dome tweeter.



Achterop de rechter speaker vinden we de aansluitingen. Je krijgt een fysieke aan/uit knop, twee analoge line-ins, optisch in en coax in. De verbinding met de andere speaker gaat via een enkele kabel. 5 meter krijg je erbij, langere kabels zijn te koop. Ook zien we daar de fysieke knoppen om het volume aan te passen en de bass/treble wat naar wens af te stellen.


Los van die verbindingen krijg je natuurlijk de WiFi functie, plus Bluetooth, dus je komt wederom niets tekort aan verbindingsmogelijkheden.

Edifier S1000W versus S1000DB


Voor deze review moesten we hem er natuurlijk even bijpakken, de oude S1000DB. En uh, tja, zoek de verschillen? De S1000W, links, is net wat hoekiger afgewerkt hier en daar, maar daar lijkt het wel op te houden. Ook de drivers lijken niet significant anders. De nieuwe afstandsbediening is wel beter, dat was een bekend pijnpuntje van de voorgangers: de S1000W doet dat een stuk beter.


Edifier S1000W in de Praktijk


Gedurende de testperiode wordt een breed spectrum aan muziek afgespeeld. Grotendeels maken wij gebruik van lossless audio om het kunnen te beoordelen, maar ook praktisch gangbare formaten komen voorbij gezien de waarschijnlijkheid waarmee gebruikers soms bijvoorbeeld MP3’tjes afspelen, of YouTube kijken. Zo zullen zeker bij draadloze speakers ook veel gebruikers gewoon Spotify of YouTube Music Premium gebruiken, ondanks dat Tidal technisch superieur is. Of in elk geval tot Spotify Supremium een ding wordt.

Het testen zelf doen wij door in eerste instantie veel te luisteren, maar ook door blind te testen; door te luisteren zonder dat je weet welke speakers worden gebruikt.


De S1000W naast de S1000DB

Goed geluid is tijdloos, en daar lijkt Edifier het mee eens te zijn, want de geluidssignatuur van de S1000W is praktisch gelijk aan de S1000DB. En daar is helemal niets mee. Onderin hebben we weer die lekkere warme, volle maar niet overdreven bass waarbij we een subwoofer eigenlijk niet missen (of we hem in elk geval de praktische implicaties van een sub niet waard vinden). De dome tweeter kan zijn ei goed kwijt in de mid en hoge tonen, al stellen we de bass-controle zelf een paar standjes terug omdat hij standaard iets meer de nadruk op de lage tonen legt. Daarmee neigt de S1000W dus iets meer richting wat je van een echte PC speaker zou verwachten dan een boekenplank speaker met louter de focus op muziek.


Toch zit daar wel de kracht, want het is een set die juist ook op een wat lager volume met rustige nummers goed tot zijn recht komt. Detail blijft mooi aanwezig zelfs als je het volume sterk terug schroeft, en hij positioneert zichzelf weer als allemansvriend door goed met alle muzieksoorten overweg te kunnen zonder helemaal één niche in te duiken. Wel merken we dat de kwaliteit van je input relevant is, zoals je mag verwachten op “betere” speakers: een maandje Tidal proberen met een set als deze en je overweegt van Spotify af te stappen, iets wat je bij de goedkopere sets van Edifier wat minder snel ervaart.


Geluid beschrijven is verdomd lastig, het is dan ook makkelijker om hem te positioneren in vergelijking met alternatieven. Vergeleken met de Sonos Arc, die kost het dubbele overigens, houdt de S1000W heel goed stand. Een soundbar is een beetje een scheve vergelijking en je merkt vooral dat een 2.0 set fijner klinkt zodra je de speakers wat verder uit elkaar kan zetten, maar zowel op laag als hoog volume laat Edifier met de S1000W zien dat je grofweg even “goed” geluid kan krijgen voor de helft van het geld.

Pakken we de oudere S880DB er weer even bij, een set die op zichzelf al een uitstekende prijs-prestatieverhouding bood, dan merk je dat de groter afgemeten S1000W die klankkasten toch goed weet te benutten. Hij is weliswaar iets duurder, maar je maakt toch twee stappen vooruit wat ruimtevullend geluid betreft. Puur vanuit een PC perspectief is dat wat overdreven, daar is de S1000-serie ook wat groot voor, maar voor meer dan een kleine ruimte krijg je voor die 100-150 euro meer toch een stevige upgrade.


Edifier S1000W Conclusie


Ik val wel eens in herhaling, maar Edifier doet met de S1000W wat ze eigenlijk al jaren goed doen met hun 2.0 speakerset line-up. Ze combineren een uitstekende bouwkwaliteit en afwerking met een toegankelijke maar indrukwekkende sound die velen aanspreekt, tal van praktische aansluitingen, en vooral een sterke prijs-kwaliteitverhouding. Dat gaat echt niet op voor alles wat zij doen, maar bij de 2.0 setjes zijn ze daar heer en meester in en de S1000W is geen uitzondering.

De toevoeging van WiFi functionaliteit op dit nieuwe model maakt wel een groot verschil, zo krijg je niet alleen weer véél aansluitingen, maar vooral ook dié aansluiting die voor de meesten echt telt. Die toevoeging is dan ook genoeg om de S1000-serie weer helemaal 2023 (en 24) klaar te maken.

Edifier’s voornaamste uitdaging zit in de grillige prijsstrategie. Goedkope setjes zijn vaak lange tijd voor dezelfde prijzen te vinden, maar de high-end setjes zijn wat wisselvalliger. Zo was de S1000DB ook ooit een 400 euro set, maar lag hij geregeld bij iBood voor 200-en-een-beetje, met weer periodes van hogere prijzen er tussen. De S1000W biedt op 400, momenteel zelfs 375, echt een keurige prijs-prestatieverhouding en is zeker het overwegen waard: dit is een echte Editor’s Choice én en Great Value waard. Echter als je niet direct haast hebt zou ik denken toch even prijsvergelijkers en de iboods van deze wereld in de gaten te houden, want met een leuke korting is er helemaal geen set die wij serieus zouden overwegen als alternatief. Althans als je niet bereid bent veel meer uit te geven.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.