Edifier S2000MKIII Review


We maken er al jaren geen geheim van dat we best fan zijn van de boekenplankspeakers van Edifier. Zeker wanneer je een set zoekt die ook op je bureau niet misstaat, oftewel goed bruikbaar is voor zowel je PC gebruik als muziek luisteren, kan je praktisch niet om ze heen. De meeste fabrikanten zijn inmiddels uit die markt gestapt of maken elke paar jaar een “moetje”, vaak met bizar hoge vermogen claims om vervolgens nog als een koekblik te klinken. En ondertussen heeft Edifier ook in een markt gebukt onder enorme tekorten en onbetaalbare containers nog een breed assortiment aan speakers varierend van enkele tientjes tot meerdere honderden euros. Een beetje de “good guy” dus in deze tijd, en daar houden we van.

Zelfs vanuit onze luxe positie is de realiteit dat maar liefst 3 kamers hier van Edifier speakers zijn voorzien, en dat doen we natuurlijk niet omdat we een mening over het merk hebben, maar alleen omdat we ze a) goed vinden klinken en b) omdat ze verdomd praktisch zijn met hun inputs. Dat zijn de iconische S1000DB (big boy boekenplankspeakers, inmiddels is die aan een MKII toe), de G2000 (betaalbaar en compact 2.0 setje), en de S880DB (mid-size, combineert een mooi geluid met een aantrekkelijk wit design). Stuk voor stuk speakers die we vandaag de dag nog altijd makkelijk aan kunnen raden.

Vandaag ga ik het echter hebben over een nieuwere “big boy” set, de S2000MKIII. Een actieve speakerset met flink wat aansluitmogelijkheden en flink wat kilotjes. Prijskaartje? 399 euro. Geen budget setje dus, maar als dit binnen je bereik valt absoluut één om serieus te overwegen.


Mijn (overigens extreem positieve) review over de S1000DB is inmiddels meer dan 5 jaar oud, een set die overigens op dat moment ook 399 euro kostte. Het was in de tijd dé grote boekenplankspeaker van Edifier. Dat zal een succes voor ze geweest zijn, want sindsdien hebben ze de nodige opvolgers en familieleden in die big boy klasse uitgebracht: een revisie, de S2000 serie, de S3000 serie, en enkele andere afgeleiden. En termen als “groot” en “big boy” zijn niet overdreven, ze zijn bijna 20cm breed, 28cm diep en net geen 35cm hoog. Oh, en samen dik 17 kilo zwaar; denk aan je rug als het pakketje bezorgd wordt. Dit zijn speakers waar je flink wat ruimte voor moet hebben op je bureau (of kastje, of boekenplank). Formaat komt geluid normaliter wel ten goede, maar het is absoluut een valide punt als je liever wat kleiner wilt. Het enorme formaat was één van de redenen dat de dame hier toch de S880DB verkoos boven de oudere S2000; niet iedereen zal gecharmeerd zijn van monsters op je bureau, hoe stevig en chic hout ze ook uitgevoerd mogen zijn.Heb je die ruimte echter wel, dan is het niets anders dan genieten, want deze dingen klinken fantastisch. Het grote formaat geeft ruimte voor forse primaire drivers, uitstekende tweeters en een bass reflex port achterop. Het levert een bak volume als je dat graag wilt, maar vooral een mooi vol geluid op praktischere volumes, plus wat een goede speaker van een matige onderscheid: alsnog goed detail wanneer je het volume juist erg laag zet. Het is die flexibilteit die deze sets in mijn optiek zo fijn maakt: echt lekker knallen op zijn tijd, om dan vervolgens weer heerlijk rustig genieten met een achtergrondmuziekje.


Je hebt 4 EQ profielen plus een losse bass en treble knob om het geluid naar wens aan te passen, mocht je de standaard “allemansvriend” geluidsweergave iets te neutraal vinden. Dat neutrale heeft mijn persoonlijke voorkeur voor een PC speaker, want wij gebruiken de PCs ook voor video en games, en dan wil je geen overdreven bass gedram. Niet dat de bass er niet in zit, in tegendeel. Het ontbreken van een subwoofer zal een keiharde dreun-fan misschien tegenvallen, maar een forse bak als dit lever meer dan genoeg “laag” om een klein feestje te geven in je kamer, harde muziekstijlen van genoeg oomph te voorzien en om even goed te genieten van actiefilms. Het geluid is voor mij geen enkel moment een discussiepunt: dit klinkt fantastisch.

Zoals andere Edifier sets is het ook een praktisch apparaat. Zo heb je twee analoge inputs, een optische ingang, en Bluetooth 5.0 support met AptX om geluid vanaf je mobiele telefoon te streamen. Zelf had ik graag USB audio gezien zoals op de S880DB, in plaats van de coax aansluiting bijvoorbeeld, iets waarvan ik mij echt afvraag of iemand dat nog gebruikt.Eén element waar Edifier al jaren mee lijkt te stoeien zijn de afstandsbedieningen. De S2000MKIII heeft een degelijkere en vooral praktischere afstandsbediening dan de oude S1000DB. Zo kan je nu makkelijk door je spotify playlist van je telefoon skippen, tussen inputs wisselen en de vier profielen schakelen. Kudos voor de strakke, vlakke monitor setting overigens, want juist die zal voor iedereen die zelf met muziek (of andere audio) maken bezig is gewaardeerd worden. De separate bass en treble afstelling zijn echter alleen via de achterkant van de speaker bereikbaar.


Uiteraard is Edifier ook niet geheel ongevoelig voor het concept “diminishing returns”. Zo zal iemand met weinig gevoelige oren vermoedelijk niet direct het onderscheid kunnen maken tussen een S1000DB of een S2000 serie, al wordt dat wel duidelijk zodra je ze echt naast elkaar kan zetten.Zelf hebben we de nieuwere S1000MKII nog niet getest (339 euro), maar de S2000 biedt krachtigere primaire drivers, een (technisch althans) betere tweeter, plus de betere afstandsbediening inclusief o.a. monitor modus. Ik betwijfel of je met de S1000MKII verkeerd kan gaan, maar als je dan al op het punt staat 340 euro uit te geven lijkt 400 euro geen enorme stap.


Conclusie


Ik heb het vaker gezegd: Edifier boekenplank speakers reviewen is eigenlijk enorm lastig. Het is namelijk een merk dat consistent 2.0 setjes neerzet die enorm veel bieden voor hun prijs. Of we het nu over de betaalbare R1280T hebben of de S2000MKIII, de samenvatting is altijd grofweg gelijk: het zijn fysiek keurige speakers, ze klinken uitstekend voor de vraagprijs, en zijn als actieve speakers met tal van aansluitingen verdomd praktisch. En dat is natuurlijk goed nieuws als je speakers zoekt in welke prijsklasse dan ook.

Het verschil tussen de S2000MKIII en bijvoorbeeld de sub 100 euro R1280T is dat de S2000MKIII alles in de (driedubbel) overtreffende trap doet: de bouw en afwerking van deze kasten is uitstekend en ze klinken niet goed, maar gewoon fenomenaal, zeker voor het geld. Voor 399 euro verwacht je ook niet minder, maar dit kan zich prima meten met menig speakerset die het dubbele kost. Als je speaker budget ook maar een klein beetje in de buurt van deze jongens komt, en je hebt er de fysieke ruimte voor, zou ik hier geen moment over twijfelen:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.