Edifier S70DB


Dat we Edifier speakers hier graag zien verschijnen weten jullie vast wel, zo staat er in de achtergrond van de meeste foto’s en video’s ook een mooi setje S880DB’s. Zeker als het op redelijk betaalbare 2.0 speakersetjes aan komt, een segment waar veel grote namen uit vertrokken zijn, heeft Edifier het praktisch voor het zeggen met goed geluid, veel aansluit opties en meestal toch mooie designs.

Een soundbar hadden we echter nog niet van ze gezien. Met de S70DB gaan we daar verandering in brengen. Deze S70DB kost zo’n 450 euro en daarvoor krijg je één stevige soundbar en een sub die draadloos verbindt met je soundbar. Liever geen sub? Dan kan je naar de S50DB kijken: zelfde soundbar, maar zonder sub, a 300-320 euro. Dat is niet per sé “weinig” voor een soundbar, maar ze beloven wel iets wat daadwerkelijk goed is. Let’s find out..


Uitpakken en Design


Eerste indrukken zijn weer dik in orde bij Edifier. Het is een flinke unit van iets meer dan een meter, hij voelt extreem solide, en het is ook zeker geen lichte unit. Niet vreemd, want er zitten aan beide kanten twee 3.5” drivers plus nog een tweeter en die zitten in een massief houten frame verwerkt. De voorkant is grotendeels zwart dankzij de stofkap met in het midden een nette knop en display.



De afwerking bovenop is “wood veneer”, of Chinees hout, of iets wat ze aardig op hout hebben laten lijken. Tenzij je er bovenop gaat zitten niks op aan te merken. De zijkanten zijn ook zwart afgewerkt, maar dan glossy. Prima, maar wel frequent afstoffen dus want die zijkantjes trekken stof aan.



Mocht je willen, de soundbar kan aan de muur worden gemonteerd. Ze leveren er zelfs lange schroeven bij en pluggen.


Ook dat is typerend voor Edifier, of eigenlijk voor Aziatische bedrijven in hun algemeenheid: veel focus op features en extra’s. Zo krijg je ook voldoende kabels, een adapter voor een 3,5mm device plus een optische kabel, en wat aansluitingen heb je optical, coax, tulp, 3,5mm en Bluetooth. HDMI ontbreekt, maar het is alsnog flink meer dan de meeste soundbars bieden.



Met afstandsbedieningen heeft Edifier een wisselvallige reputatie, soms lijkt het alsof ze voor elke set een nieuwe remote ontwikkelen. Deze ronde unit hebben we vaker gezien en blijven ze inmiddels al wat langer trouw voor de luxere units. En dat zie ik graag, want dit is een hele fijne unit: stevig, prima knoppen, makkelijk in de hand. De knop op de soundbar zelf zal je vermoedelijk zelden aanraken, al is het schermpje wel handig om te zien wat je met je remote doet.


De Sub


Het is de sub die de S50DB soundbar in de S70DB maakt. Het is een 8” sub dus best een flinke unit wederom, maar het feit dat je hem neer kan zetten waar je wil maakt hem wel lekker flexibel. Bouwkwaliteit dik in orde, afwerking netjes, alleen waarom ze hebben gekozen voor de glossy zwarte bovenkant ontgaat mij. Hout was mooier geweest, in mijn optiek toch, en was ook een stuk minder gevoelig geweest voor stof; dit moet je echt frequent even afstoffen.




Aansluitingen heb je verder niet, hij maakt tenslotte draadloos verbinding met je soundbar. Stekker erin, eventueel de sub iets opvoeren of terugschroeven, en klaar.

Specificaties



In de Praktijk


Maar hoe klinkt hij? Ik zal toegeven dat ik het een beperking vind dat we hier niet heel veel soundbars zien, de laatste paar waren kleinere modellen op gaming gericht. Maar we hebben (te) frequent kennis gemaakt met instap soundbars in de huiskamers van anderen, en zelden maken die echt indruk. Dit echter? Hoewel deze speaker in een langwerpige vorm zit heeft het geluid verdacht veel weg van hun 2.0 speakersets. Er zit niet alleen “veel” geluid in, er zit vooral goed geluid in. We begonnen met vooral luisteren naar muziek, iets waarvoor je normaliter niet direct een soundbar zal overwegen -die verwacht ik toch bij een TV-, maar waarmee je wel beter het onderscheid kan maken tussen een matige, goede, en echte top speaker.

Zelfs met de sub op een laag standje maakt het geluid indruk, aardige natuurlijke bass, aangenaam gebalanceerd geluid op zowel lage als hoge volumes, hoge volumes gaan ook prima zonder vervorming. De breedte zorgt ook voor een fijne stereo separatie, het klinkt zeker niet alsof je naar een mono speaker zit te luisteren. De beste vergelijking is dan met de 2.0 speakers die ik heb staan: Ik weet niet of ik de S1000DB’s (ca 400 euro) in de huiskamer ervoor aan de kant ga zetten, maar het ontloopt elkaar kwalitatief weinig. Vergeleken met de ca 260 euro kostende S880DB in de achtergrond is de soundbar in de meeste opzichten een flinke stap vooruit. Dus 300 euro voor de soundbar op zich klinkt echt niet onredelijk.

Een goede muziek speaker doet het in de regel ook prima in film en games, en dat gaat hier ook zeker op. Geen gebrek aan detail, power voor explosies, finesse om ook lage volume film kijken interessant te maken. Gamen met een soundbar in een PC setup is wat onpraktisch, maar voor een console setup? Ik zie dit echt wel zitten. Hoewel ik de sub voor muziek niet heel cruciaal vind is het wel iets wat in (actie) film en games die extra kick geeft. Als je die dingen niet doet zou ik de sub gewoon achterwege laten, hij kost je tenslotte wel 150 euro meer en je moet hem ergens kwijt kunnen, maar voor alles met stevige actie, games zeker, is het toch lekker om die echt lage dreunen erbij te hebben.


Niets klagen dan? Uiteraard wel. Zo vind ik dat het aantal presets uitgebreider mag worden. Leuk dat er 3 Equalizer presets in zitten (Movie, music, nieuws), maar voor een merk dat zo veel aansluitingen biedt vind ik 3 eq profiles toch erg beperkt. Waarom niet nog ééntje met een extra bass focus, of een gaming profile met een nog iets sterkere v-curve. Of gewoon een full-on equalizer. Ik denk dat de standaard instellingen op zich prima zijn, maar flexibiliteit kan nimmer kwaad.

Ook merk je dat je met een Bluetooth verbinding niet het maximale uit de drivers haalt. Het is prima om BT te gebruiken voor wat achtergrondmuziek, maar zeker op hogere volumes hoor je de compressie vergeleken met een schone input via de optical in. Edifier specificeert de Bluetooth versie niet en ik weet niet hoe ik die kan checken, maar ik vermoed dat dit geen BT 5.0 of AptX is. Zie Bluetooth dus als een leuke extra, mooi dat het er sowieso bij zit, maar probeer je inputs te bekabelen waar mogelijk.


Conclusie


Op wat wisselvallige afstandsbedieningen na, bij de S70DB niet overigens, is Edifier toch echt een verdomd betrouwbaar merk gebleken. Elke 2.0 set die we zagen toonde dat zij speakers echt wel snappen, en ook hun eerste soundbar maakt gewoon een verdomd goede indruk. Hij ziet er goed uit, maakt indruk met een flinke bak geluid, en combineert dat met een mooie dosis finesse voor iedereen die ook van een beetje lekkere muziek wil genieten.

Dik positief is het aantal aansluitingen, al dien je er wel rekening mee te houden dat je geen HDMI hebt wat in sommige gevallen onmisbaar zal zijn. De meeste TV’s hebben wel optische uit, maar toch. Kleine kanttekening nog voor het feit dat je via Bluetooth niet het maximale uit de drivers haalt, maar zie het als een plus dat je er sowieso Bluetooth op hebt zitten. Wil je echt meer met muziek, overweeg dan een Chromecast of iets dergelijks.

Maar wederom een indrukwekkend setje dus van Edifier. Past dit design bij je kamer, past het prijskaartje bij je portemonnee, dan twijfel ik niet dat het geluid in de smaak gaat vallen. Twijfel je over de sub? Voor muziek of all-round TV zou ik zeggen dat je hem prima kan missen. Liefhebber van actie en/of games en een dosis extra bass? Dan is 150 euro bovenop de prijs zo gek niet, en met de draadloze verbinding is hij ook relatief makkelijk neer te zetten waar je wil.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.