Edifier S880DB review


We hebben het nodige van Edifier gezien wat 2.0 speakersetjes betreft, en eigenlijk maar bar weinig van de concurrentie. Op zich niet zo heel vreemd, want dat segment lijkt door de grote namen van vroeger voor het grootste deel genegeerd, terwijl Edifier er toch echt vol op inzet. En niet zonder succes als je het ons vraagt, want sets zoals de R1280T, R1280DB, R1700BT, R2000DB, S1000DB en S2000PRO (in prijs oplopende volgorde) maakten serieus indruk. Niet alleen dat, maar we zien ook een flinke positieve trend wat aandacht voor de reviews betreft, en vrijwel onverdeeld positieve feedback van mensen die de beslissing in het voordeel van Edifier hebben laten vallen.

Dan kan het bijna niet mis met de Edifier S880DB’s zou je denken. Een 279 euro kostende 2.0 set, oftewel rond het prijspunt van de R2000DB, maar dan met wat andere insteken. Iets kleiner, maar dan wel high-res certified, en naast de ook daar aanwezige Bluetooth, optische en analoge inputs ook voorzien van een USB aansluiting. Een -echte- PC speaker dus ook, ze bestaan nog! Oh, en het is Edifier, dus uiteraard hebben we te maken met wederom een andere kleurstelling dat we tot dusver hebben gezien.

Let’s dive in.

Uitpakken, bouw, en features


Nette doos, as per usual, boekje waar niemand naar kijkt, een power brick die je ergens kwijt moet, en dan een zwik kabels. Of ‘kwabels’ zoals ik zojuist 3x intikte en wellicht een teken is dat ik een keer pauze moet nemen, but I digress. Speakerkabel, RCA-RCA, 3.5mm -> RCA, USB en een optische kabel inclusief. Suck on that printerbouwers! Nette kabels ook allemaal, stevig, al zou het bij een primair witte speaker niet misstaan om gewoon uniform witte speakers mee te leveren wellicht? De keuze voor een extern powerbrick is overigens opvallend, want eerdere modellen hadden vaste kabels en geïntegreerde voedingen. Dit is wellicht iets minder praktisch, maar bij geval van issues met de voeding, of een konijn dat je kabel door bijt, hoef je niet je hele set af te schrijven.

En dan de speakertjes zelf. Ik moet toegeven dat toen ik de S880DB’s voor het eerst online zag ik bijzondere enthousiast werd. Tot dusver hadden we vooral houttinten gezien, en een wit speakertje sprak enorm aan. Wel was ik ietwat verbaasd over de afmetingen (want serieus, wie leest de specs), want ze zijn zo gek groot niet, een stuk kleiner dan de R2000DB’s bijvoorbeeld en gezien ze in dezelfde prijsklasse zitten had ik ook dezelfde afmetingen verwacht. Met 14 bij 23 bij 17 cm zijn ze nog altijd ‘significant’ voor een desktop speaker, maar de R2000DB zit er met 17,5 bij 29 bij 25 een stuk boven, al vertekent de diepte wat door de schuine voorzijde van dat model. In hoeverre dat echter een voor- of nadeel is laat ik in het midden, want juist de forse afmetingen werden nogal eens als overweging genoemd bij de aankoop van deze sets. De S880DB is daarmee in elk geval een stuk praktischer.


De bouw en afwerking zijn goed, maar niet ultiem, wat we op dit prijspunt ook niet mogen verwachten. De mat witte coating is goed resistent tegen ons actieve ‘handling’, maar voelt niet als een zijdezacht materiaal dat je actief wilt knuffelen, tot zover je dat met een speaker wilt doen. Het straalt een prima niveau van degelijkheid uit, maar kijken we naar de S1000DB’s in de huiskamer dan zijn die toch een stukje overtreffend. Wellicht valt een klein deukje in de tweeter op, hier kwamen we na de fotosessie achter en is inmiddels verholpen door Edifier (vergeet niet, samples zijn veelal eerder uitgepakt/gebruikt, al zit hier een stalen mesh voor dus die zal iemand eraf geschroefd moeten hebben)
Wat de kleurstelling zelf betreft. Ik vind ze verdomd mooi. Wel forceert Edifier je vaak richting een bepaalde set afhankelijk van je visuele wensen, want als je een wit 2.0 setje zoekt kan je niet ‘even’ om een witte S1000 vragen. Je hebt in elk geval geen gebrek aan keuze, of wordt niet geforceerd alles zwart te kopen, maar frappant is het wel. Niet onhandig: genoeg mensen met licht-hout Ikea bureautjes in Nederland waar dit uitstekend bij past.Achterop, bass reflex, en geen gebrek aan aansluitingen in elk geval. Twee RCA in (met kabeltje voor de ouderwetse 3,5mm devices dus), USB, optisch, coax, en daarnaast drie lekker stevige knoppen. De volumeknop dient ook als input switch door hem in te drukken, prima. Onderop: voetjes, no surprises there.
En, weer een nieuwe afstandsbediening! Met alle respect voor Edifier, we hebben echt hele toffe producten gezien, maar ze zijn ongeveer zo design-consistent als mijn kleine van 4,5. Speakers hebben telkens andere vormen en kleurstellingen, wat op zich echt niet verkeerd is, maar we zien dezelfde vorm zelden meer dan één a twee keer. Afstadsbedieningen? Van de 15 sets hebben we vermoedelijk ook zeker wel 10 verschillende afstandsbediening gezien, met flink uiteenlopende indrukken van kwaliteit.Wat dat laatste betreft doet Edifier het in recente sets duidelijk beter dan bij wat eerdere units waarbij de afstandsbediening reden voor inhoudelijke kritiek was. In dit geval kunnen we een grapje maken over het constant andere design, maar that’s it. Hij is prima stevig, zij het wederom niet uitzonderlijk zo, en de layout voelt ook best natuurlijk aan. Je bent snel gewend aan de locatie van de knoppen die je veel gebruikt in elk geval.

Je geselecteerde source kan je overigens uitlezen in de zwarte balk van de rechter speaker. Een heel klein font geeft bijvoorbeeld ‘USB’ aan. Goed bedacht, wel informatief, maar bij lange na niet groot genoeg om ook maar een minimaal beetje af te leiden. Top.


Specs, voor de goede orde:


Geluidskwaliteit


Als je de reviews van de R1280T (sub 100 eur) tot en met de S2000DB hebt gelezen weet ik eerlijk gezegd niet hoe ik nog iets origineels kan zeggen, maar Edifier heeft het geluid van deze units weer echt spot on gefixt. Er zit een hele zwik power in om af en toe lekker te knallen, kwaliteit in om op laag volume rustig te genieten, en feitelijk alles er tussen in. Met meerdere EQ settings en knoppen achterop heeft het niet heel veel zin om in te gaan op de standaard balans, die kan je zelf bepalen, maar in de standaard dynamische stand is het duidelijk een speaker bedoeld om een groot publiek aan te spreken: wel dynamisch, vol laag, geen ondergesneeuwd midden, en een opvallend aangename treble. Vervolgens tweak je naar wens, of ga je voor de monitor stand als je in die hoek van content creation speelt, al lijkt het iets meer een gimmick dan de monitor stand in combinatie met de XLR inputs op de S2000PRO’s; zelfs als instap producer zal je die upgrade toch willen overwegen.

Maar de S880DB stond niet voor een kleine uitdaging, want net voordat we deze set optuigden stond er een combinatie van Harman Kardon Omni 20, 30 en 50 Plus speakers, waarbij de 20 alleen al grofweg hetzelfde kost als de S880DB, terwijl onze oren inmiddels ook aardig ingeregeld zijn op de wat grotere S1000DB kit. Wat de HK’s betreft, het zal een kwestie van smaak zijn, maar de extreme bass output van die modellen out-of-the-box vind ik eerder vermoeiend dan aantrekkelijk; sommige rustige nummers klonken spontaan als een bass-feest. Al is het wel indrukwekkend hoeveel bass daar precies in zit, het overschakelen naar de Edifiers deed ons beide echt tot rust komen: niet overdreven, wel kwalitatief aangenaam, en geen kracht te kort om de ruimte van ca 35m2 rijkelijk te vullen, laat staan om een gebruiker achter de pc omver te blazen.

Natuurlijk moeten we het zeggen: er is uiteraard geen vervanging voor de kracht die uit een flink grotere klankkast kom wanneer je ze volledig open zet, maar vergeet niet dat de S1000DB een meervoud van de inhoud van de S880DB hebben. In een grotere ruimte, op langere afstanden en als ‘voorzie de hele verdieping van geluid’ is het natuurlijk geen vergelijking, maar op een laag tot ‘nog altijd best luid in de directe omgeving’ volume is dat gat veel lastiger te definieren, helemaal wanneer je de praktische voordelen van wat kleiner in acht neemt.


Want daar draait de S880DB in mijn optiek om: op een bureau, in een opstelling naast je computer waar we deze zouden verwachten, komen ze juist goed tot hun recht en zijn ze niet zo bizar overdreven. Near-tot-mid-field zou ik ze noemen, oftewel een aangename prestatie in directe nabijheid en iets daarbuiten. Veel detail, nog altijd genoeg ‘laag’ dat je daar niets mist tenzij je graag een sub hebt die de grond doet trillen, en tot zover speakers gaan in deze brede prijsklasse geen haartje minder indrukwekkend dan zijn broers. Hardere muziekstijlen? No prob. Rustig klassiek? Heerlijk. Hilarische Nazi-gerelateerde grappen en ze vervolgens afknallen in Wolfenstein II? Awesome. Slechte voice acting in een verder briljante nieuwe iteratie van Assassin’s Creed Origins in uitstekend detail gepresenteerd? Check-check. Muziek, film, games, het maakt niet veel uit. Noem het all-rounders, noem het muziek bookshelves met een all-round karakteristiek, beide zijn gewoon feit.


Bovenstaande overigens met de kanttekening dat we dan ook onze eerdere emoties aanspreken, want we hebben zelf enkel nog een setje S1280’s staan, waarbij deze S880DB op elk front overtuigend een upgrade is (wat ook moet voor de prijs), en de S1000DB’s, die daar net weer even een overtreffende trap voor zijn, al zij het vooral in power, wat detail betreft moeten we flink switchen om tot de conclusie te komen dat de S880DB’s drivers in elk geval niet minder capabel zijn. Geen R2000DB’s meer dus.

De R2000DB zou in theorie wel een interessante afweging zijn, met het voordeel van een iets grotere klankkast, maar de kans dat iemand een piano zwart glans model overweegt in directe concurrentie met een wit-en-licht-hout model schat ik klein, en de kans dat je dan echt een andere ervaring gaat hebben als je één van die twee aanschaft? Dat laatste is denk ik de grote vraag, op basis van al onze ervaringen tot dusver denk ik dat je ze echt naast elkaar moet zetten om goed onderscheid te kunnen maken, en met die kennis kan je zeggen dat je je beter kan laten sturen door bijvoorbeeld de featureset (USB-in 4tw!) of de uitstraling.


Conclusie


Het begint bijna saai te worden, maar ik kan het ook niet helpen: Edifier maakt gewoon hele toffe 2.0 speakersets, en de S880DB is geen uitzondering. En ja, ik ben inmiddels aardig van 5.1 sets af en over op #2.0AllTheThings puur voor praktische redenen (lees: al die kabels), maar het gevolg daarvan is niet dat ik 2.0 sets an sich leuker vind, eerder dat ik juist extra blij wordt wanneer we echt aantrekkelijke 2.0 speakers tegenkomen. Deze speakers iets anders dan uitstekend noemen op basis van hun eigen capaciteiten zelf zou gewoon niet terecht zijn. Het feit dat concurrenten 2.0 sets laten vallen alsof het foute Hollywood producers zijn werkt zeker in het voordeel van Edifier om je aandacht te vangen, maar het product staat echt stevig op basis van het geluid, de uitstraling, en de ruime featureset. En ja, wees vooral kritisch en zeg gerust dat ik als een Edifier fanboy begin te klinken, maar dit is gewoon goed spul, en wanneer ze minder spul sturen mag je er zeker van zijn dat zij en jullie dat ook te horen krijgen. Probeer het vooral eens zelf, luister er eens naar, en maak je eigen keuze, maar ik sta voor de volle 100% achter wat hier uit komt.

Het is lastig om schijn van subjectiviteit tegen te gaan, a) omdat audio sowieso lastig en subjectief is, en b) wanneer je achterover gaat zitten en echt geen flauw idee hebt wat nu niet goed is aan deze dingen. Misschien geven de stock pics een iets mooier idee dan wat er uiteindelijk staat, of voelt het materiaal eerder ‘goed’ dan ‘helemaal super geil’, en de specs mogen wel wat uitgebreider (afmetingen bijvoorbeeld, handig voor je potentieele klanten), maar dan merk je het al: dan zoeken we vooral wat te zeuren om maar wat te zeuren te hebben. Het zijn mooie speakertjes, met een dito geluid wat zich als weinig anders dan ‘mooi vol’ en ‘goed gedetailleerd’ en ‘super nice’ (want dat is ongeveer mijn niveau van taalgebruik), met als voornaamste ‘probleem’ dat die wit-en-licht-hout combinatie maar net bij je setup moet passen. Ik vind het 100% top dat Edifier zo veel verschillende modellen pusht, maar soms wil iemand het product wat wij reviewen gewoon in een ander kleurtje, en in dit geval kom je dan bij totaal andere designs uit.

Terug inhoudeijk: Feature technisch, de USB input alleen al maakt het fijn dat je feitelijk elke PC aan kan sluiten zonder je zorgen te hoeven maken over de kwaliteit van je audio chip, plus het feit dat het de optische ingang vervolgens vrij houdt voor bijvoorbeeld een console, terwijl je dan ook nog eens twee RCA inputs hebt en Bluetooth voor je telefoon. Oh ja, en de kabels zitten erbij, dat is al heel wat tegenwoordig. Ik had de kabels liever uniform gezien dan drie kleurstellingen zoals nu het geval is, maar wanneer ons beklag beperkt blijft tot dat soort puntjes lijkt het mij aannemelijk dat je dat dan maar op de koop toe neemt; iets voor Edifier om over te denken wellicht. Een dergelijke hoeveelheid inputs kan enkel een plus zijn, helemaal wanneer het niet zo maar goedkope ‘China-stijl-gooi-er-maar-veel-tegenaan’ features zijn, maar inhoudelijk echt interessante: AptX ondersteuning op je Bluetooth, of een DAC/AMP combinatie die an sich al een separaat product zou kunnen vormen.

Goedkoop zijn dergelijke features en een beetje chique drivers niet, dat zouden we nog een ‘minnetje’ kunnen noemen, zeker gezien de prijs-prestatie kwaliteiten die sets zoals de R1280DB bijvoorbeeld al in huis hebben voor flink lager bedrag, maar de nodige meer-kwaliteit (bouw, geluid, features) bieden ze absoluut wel; kijk je niet op de meerprijs, dan is de upgrade een no brainer. Helemaal gezien de bescheiden afmetingen, wat wellicht nog wel de meest aantrekkelijke feature is. Prijstechnisch hebben ze het wel lastig wanneer je de 399 euro kostende S1000DB’s opeens bij iBood ziet voor dezelfde prijs, maar die veel grotere units zijn voor menig bureau echt een stap (of 3) te groot, terwijl de S880DB naast een beetje typische monitor er nog als een speaker uit ziet, en niet als iets wat je monitor op elk willekeurig moment kan opeten. Bekijk je ze primair als desktop speakers dan zou ik zeggen dat de S880DB de balans uitstekend voor elkaar heeft, met de meerwaarde van de nog grotere modellen vooral gericht op gebruik in de huiskamer en/of andere grotere ruimtes waar je op een grotere afstand luistert.

As usual, reviewen is de doelgroep zoeken, en je dan afvragen of er dan een directe concurrent is die alles beter doet, of iets wat het beter doet voor minder geld. Hierover kunnen we kort zijn: als dit design (inclusief afmetingen) bij je desktop opstelling past, je veel muziek en wat games en films wil combineren, en je speelt met dergelijk budget, dan zou ik het wel weten.

.. of wanneer je ze gratis kan krijgen natuurlijk, want Edifier is zo vriendelijk geweest er ook één beschikbaar te stellen om weg te geven. Ik verwacht niets anders dan positieve geluiden terug! Check vanaf 5 December om 9:00 de site.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.