Edifier W800BT review

Edifier vroeg of wij eens een kijkje wilden nemen naar hun draadloze W800BT headphones, een model dat zich richt op een laag gewicht, goede batterijduur, en vooral een prettige muziekervaring. Werken moeten we toch, dus dat doen we even graag met een lekker deuntje op ons hoofd: Bring it on!

De Edifier W800BT is op dit moment voor 69.95 verkrijgbaar bij enkele (web)shops. Je kan kiezen tussen zwarte, witte of rode kleurstelling, wij bekeken de laatste.


Wat verpakking betreft zien we een beetje de bekende web in het betaalbare-middensegment; net doosje, weinig chique materialen intern, maar het voldoet.




We treffen een micro-USB laadkabel aan, een gold-plated 3,5mm kabel, en een handleiding om je kort uit te leggen hoe je met de knop op de schelp om moet gaan.





Wat bouwkwaliteit betreft, tja, de woorden “luxe materialen en afwerking” komen niet in mij naar boven. De volledig plastic W800BT voelt precies zo aan. Wel erg flexibel, en geen plastic gekraak, maar het is gewoon plastic. Op de schelp en het eerste stuk erboven zien we wel een aparte groef-afwerking die er best leuk uitziet, maar luxe is het materiaal niet. Dat zeg ik overigens met de kanttekening dat mijn bewuste keuze voor het rode model (want doe eens gek) daar vermoedelijk ook wel een rol in speelt.




Op de headband zelf zien we niets, we zien bescheiden branding op de schelpen, en een enkele grote knop voor aan/uit, pairing en dergelijke. Wel prettig: op de schelpen zelf zitten volume controls die je ook gebruik om gesprekken aan te nemen of door je playlist te skippen. Die knoppen voelen niet heel bijzonder aan, ze zijn functioneel maar verder gaat het niet. Maar voor tal van praktische zaken hoef je dus niet je telefoon erbij te pakken, wat best prettig is.





Opladen via de zwarte micro-USB kabel, als je door je accu heen zit heb je nog een bedrade optie , en daar houdt het wat features betreft verder op.



Hoewel de schelpen niet draaien is de band bovenop zacht, is de maat flink aanpasbaar, en ook de kussens van de schelpen zelf maakt een prima prettige indruk. De faux lederen uitvoering is grofweg wat we zouden verwachten in deze klasse, dus geen verrassingen aldaar. Ze zullen over de meeste oren vallen, enkel flink grote oren zullen tegen de randen aan zitten, maar in de praktijk zien wij geen problemen voor de kleinste hoofden tot flinke units.





Hoewel niet bijzonder luxe in de hand valt bij gebruik van de W800BT direct op dat Edifier de constructie toch prima uitgevoerd heeft. Met net over de 200 gram is het sowieso geen zwaar model, maar met een hele beperkte clamping force is het subjecief nog lichter voelend beestje. We hebben er aardig uurtjes mee gemaakt de laatste weken, en het bleek één van de minst aanwezige headsets in onze collectie zelfs na enkele uren aaneengesloten. Het gebrek aan druk om de oren kent natuurlijk wel een keerzijde, en dat is dat ze gevoelsmatig wel wat losjes op het hoofd zitten; verwacht je flink hard te willen lopen dan lijkt een sport-focussed model geschikter. Het gebrek aan draaibare schelpen was voor geen van ons beide (lees groot of kleiner hoofd) in elk geval een issue, een dergelijke vaste band mits voorzien van flexibiliteit en een geschikte radius is wat dat betreft geen verkeerde keuze.

Wat bleek, zelfs hele kleine koppies gaat prima 😉



Het geluid wat de W800BT is door de bank genomen goed, of goed voor de prijsstelling waar we vanuit gaan. Hoewel licht in de hand legt de W800BT de nadruk toch echt aan de onderkant van het spectrum, met wat aangezette bass tot mid-bass tonen, wat minder nadruk op het midden, en naarmate we weer wat hoger komen zet het weer aan. De zogenaamde V-tuning die we in menig game headset ook wel aantreffen en waar ik subjectief ook niet vies van ben. Voor liefhebbers van een beetje punchy bass doet de Edifier dus prima zaken, vooral ook omdat hij zelden overdrijft of wat we dan soms zien in het lagere segment: kraakt. De echte bass-heads zullen de lage lijnen dan wellicht wat te strak vinden, want het dreunt zeker niet door, maar Een aantal nummers waarbij we de meeste headsets moeite zien hebben, bijvoorbeeld Guerilla Radio waarbij het hele bass / sub-bass segment in de bron al een troebele aangelegenheid is, komen dan wel wat donkerder voor de dag dan ik graag zou willen, en de Edifier H850 biedt dan wat meer onderscheid tussen de verschillende lage tonen.

Pakken we echter een slechte 80’s rock playlist, de populairste nummers van dit moment, of de catchy electronische tunes welke ik momenteel lastig uit mijn hoofd gezet krijg (Marshmellow, Alan Walker, en vergelijkbare lichte dancy catchy sh.., ieder zn zwaktes zullen we maar zeggen) dan komen die toch goed voor de dag. Er zit meer punch in dan je van een ogenschijnlijk lichtgewicht zou verwachten, hij klinkt redelijk open voor wat toch een gesloten model is, en we hebben weinig moeite met de verschillende instrumenten, tonen en vocals duidelijk uit elkaar te houden. Het wat meer aanwezige hoog houdt nummers met vrouwenvocals of electronische vocals zelfs opvallend helder, terwijl juist bij meer betaalbare headsets het risico bestaat dat het een wat te troebele aangelegenheid wordt.

Kijken we naar de high-res bestanden dan merk je wel dat dit model aan de betaalbare kant van het spectrum zit, er mist dan net wat detail en zelfs Edifier hun eigen H850 (waar ik nog altijd groot voorstander van ben) lijkt dan toch net een tikje hoger wat capaciteiten betreft wanneer je hem goed aanstuurt. De W800BT richt zich echter op non-AptX Bluetooth verbindingen, dus verwacht ik dat mensen hem aansturen met Spotify op hun mobiele telefoon, niet met een stevige DAC en high-res files. Met de Samsung S7 en Spotify in de ‘speel van alles af’ gedurende de hele werkdag zijn er weinig momenten waarop we niet gewoon erg gelukkig waren met het geluid.

Hoewel de W800BT ietwat open klinkt voor een gesloten model, plus het feit dat hij lichtjes op de oren zit, viel in de praktijk toch op dat hij veel geluid van buiten tegen houdt.

Bizar goed is de accuduur. Al voordat we een schatting probeerden te maken van het aantal uren dat je hem kan laten spelen viel dat op. Enkele dagen actief gebruik was geen enkel probleem, en we legden hem op een gegeven moment maar aan de lader bij gebrek aan wat beters te doen. Edifier claimt 35 uur, en daar is weinig aan gelogen: in ons gebruik, op een rustig volume om ons te voorzien van wat tunes tijdens het werk, gingen we die score ruim voorbij. Ongetwijfeld dat het maximale volume wat consequenties heeft voor de afspeelduur, maar zelfs dan lijkt het onwaarschijnlijk dat je vaker dan eens in de paar dagen aan de lader ligt.

Telefoneren kan ook, en de microfoon voldoet daar ook voor mits je niet in de wind gaat staan. Gezien de positie wordt er wel wat achtergrondgeluid opgepakt namelijk, al kunnen we niets anders verwachten. Ik zeg prima bruikbaar thuis, wat lastiger is bellen in de trein als je verwacht te kunnen fluisteren.



Vaker noem ik reviewen doelgroepbenadering, want er is niet zoiets als een perfect product voor alle omstandigheden. Kijken we naar de drie sterkste kanten van deze Edifier W800BT: Prima geluid voor je geld, een uitstekende accuduur, en zijn lage gewicht met minimale clamping force rond je oren, dan zie ik een doelgroep die voor niet te veel geld een headset wil kopen om vooral flink uren mee te maken zonder de headset op te merken. Bijvoorbeeld onderweg naar je werk of school, lange dagen op kantoor, of met de zomer voor de deur: je eigen rust creëren op de ongetwijfeld drukke stranden. Het is niet de meest zachte, comfortabele of hoofhuid strelende headset uit de geschiedenis, maar hij valt nauwelijks op zelfs in de meest lange zit en als gevolg is het een model waar wij onbewust nog meer uren hebben gemaakt dan we eigenlijk als doel hadden.

De doelgroep wat muziekstijlen betreft is gelukkig vrij breed. Ik zie een zwakke plek voor zij die enkel een geheel vlakke curve waarderen, of zij die muziekstijlen prefereren waarbij lage tot middenlage tonen beperkt aanwezig zijn; in dat geval klinkt de W800BT wat mager. Knal er iets Pop, Electro, of Rock tegenaan, meer ons eigen domein, en we hebben ons er dag in dag uit urenlang uitstekend mee vermaakt. Er zit gewoon lekker punchy geluid in, lekkere bass, en knallen maar.


Wat je niet moet verwachten is dat mensen je headset op je hoofd zien zitten en denken dat je de meest luxe high-end cans hebt die er zijn, om je omgeving te imponeren zit je hier echt verkeerd al vermoed ik dat de witte of zwarte variant wat dat betret wat minder in het oog zullen springen. Edifier bespaart heel duidelijk op de materialen en de afwerking ervan; ze ogen best leuk, maar je ziet dat het plastic is en in de hand zal je er geen 69 euro voor geven als je er geen ervaring mee hebt. Een terecht sentiment, al is de bouw dermate dat ze toch echt tegen een stootje kunnen, en de kussentjes om de oren voelen niet anders dan welke sub 100 euro headset wij dan ook kennen. Toch denk ik dat een kritische kanttekening wel op zijn plaats is, want voor 69 euro moet er gewoon ruimte zijn om de afwerking wat beter te maken.

Betaalbare audio is echter altijd concessies maken, en inleveren op de luxe feel ten gunste van langdurig comfort, een top accutje, en prima geluid voor je geld is dan een gezonde balans in een product. Ik denk wel de prijs van 69 euro wat aan de forse kant is, wat Edifier zelf heeft veroorzaakt door mij eerder de (bedrade) H850 op te sturen (eveneens geen bouwtechnisch wonder, maar super comfortabel en lekker geluid voor het geld). Draadloze functionaliteit is absoluut heerlijk, maar die prijs-prestatieverhouding blijft voor de huidige prijzen echter ongeëvenaard. Nu heb ik begrepen dat de Edifier W800BT deze zomer voor een lagere, op moment van schrijven nog onbekende, prijs naar Nederland komt. Als ik een gooi mag doen zou ik zeggen dat als Edifier deze voor 49 euro op de markt kunnen zetten mensen daar een uitstekende koop voor doen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/edifier-w800bt-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.