Edifier W860NB Review


Overweeg je een active noise cancelling hoofdtelefoon, dan komen de name Bose en Sony vast als eerst in je op, of iets als de Sennheiser die wij onlangs nog reviewden. Harstikke mooie producten allemaal, maar dan mag je wel minimaal 300 euro afrekenen. Maar zo complex is het idee achter ANC niet, dus waarom zouden we geen goed alternatief kunnen vinden onder de 200? Daarom gingen wij de laatste tijd bewust op zoek naar wat meer voordeligere alternatieven in de hoop een pareltje aan te treffen. Vandaag aan de beurt, de ca 175 euro kostende Edifier W860NB. We gaan kijken naar de bouw, het comfort, de features en natuurlijk het geluid.


Uitpakken en Accessoires


In de doos geen gebrek aan accessoires. Stevig draaghoesje, eenvoudige doch nette kabels inclusief micro-USB laadkabel, en zelfs de ouderwetse vliegtuig splitter zit erbij.
Het hoesje verraad overigens wel dat de W860NB niet echt compact inklapt, dus hou daar rekening mee als je daar om geeft.


Design en Comfort


Het design kwam mij meteen bekend voor, de W860NB is namelijk een iets aangepaste versie van de W830BT, die overigens in elk ander opzicht zo enorm anders is dat we die verder niet gaan vergelijken. Hij is grotendeels gemaakt van plastic en mist zo (uiteraard?) wat van de chique indrukken en luxe afwerking van de Sennheiser Momentum Wireless, maar plastic houdt het gewicht aangenaam laag en kan uit ervaring ook prima tegen wat stootjes. Afwerking van het plastic is ook netjes, dus ik vind dit een meer dan prima keuze op dit prijspunt.
Het design is ook een mooie balans tussen elegant en onopvallend. Chic genoeg als je er wat langer naar kijkt, maar ANC headsets zijn bedoeld om mee te reizen en dan zit je niet te wachten op twijfelachtige blikken van anderen. Hier kan je in mijn optiek prima mee gezien worden, ook op kantoor.De pads zijn nep leer, onvermijdelijk gezien de prijsklasse. Ze zijn wel prima zacht en eventueel vervangbaar als ze op termijn niet zo aantrekkelijk meer blijken. De cups zelf zijn redelijk gemiddeld afgemeten, als je echt grote oren hebt wil je wellicht verder kijken. Kleine tot gemiddelde oren (of iets groter wellicht) komen prima tot hun recht, en de schelpen zijn ook ruim genoeg verstelbaar voor een mooie evenredige drukverdeling. Totale druk valt ook goed mee, wat het uiteindelijke comfort niet echt uitzonderlijk ultiem maakt, maar het is wel een makkelijke allemansvriend die niemand snel zal storen.Features


Wat mij wel stoort is de keuze voor touch controls als een ‘feature’, iets wat meer headsets en hoofdtelefoons vandaag de dag doen. Ik snap de hype niet waarom ongecontroleerd met je vingers over de schelpen aaien beter is dan gewoon een elegante fysieke knop; Edifier noemt het ‘savvy’, ik noem het ‘prutsen’. Het kan er mee door, maar de regelmaat waarmee ik net even te veel doorschoot met het volume aanpassen was wel een kritische kanttekening waard. Again, dat is niet specifiek voor Edifier, maar een standaard ervaring met dit soort dingen.


Dit is uiteraard de sticker die je verwijdert, enkel ter illustratie van de touch controls.

Handige features zijn NFC pairing, het feit dat je twee devices tegelijk kan pairen, een analoge optie, en aptX voor betere geluidskwaliteit met recente degelijke telefoons.


Ook de ANC als feature mogen we natuurlijk niet vergeten. Wat je niet krijgt is een instelbare ANC, het is bij Edifier aan of uit. Maar hoewel de Bose’s s en Sony’s van deze wereld voorlopig buiten schot blijven is de ANC toch wel verdomd goed in deze klasse. Hij gaat letterlijk head to head met de veel duurdere Sennheiser op dat vlak en dat is echt een enorm compliment op dit prijspunt. Weg zijn de ventilatiesystemen en luide hardware test rigs, grotendeels weg zijn de stofzuiger in de gang en praktisch volledig weg zijn de passerende auto’s (motor en bandgeluiden) terwijl ik langs de kant van de weg loop. Simpelweg impressive.

Ook de accuduur is impressive. Edifier claimt 25 uur met ANC en 45 uur met, maar ik zat met een ‘gezellig’ volume al voorbij de 30 uur met ANC aan. Edifier heeft er overigens vaker een handje van om hun accuduur te onderschatten wat natuurlijk alleen maar positief is.

SpecificatiesGeluid


Maar hoe klinken ze? Echt opvallend goed, wat we ook terugzien in de SPL grafiek. Het midden is grotendeels vlak wat we graag zien, net als het grootste deel van de bass range. 60 Hz en lager wordt iets aangedikt, maar die stijging in die lijn is bescheiden en het is zeker geen dominante bass-blazer (zoals de W830BT helaas was). Ik kan het wel waarderen dat de lagere bass tonen net wat steviger klinken.


We zien een dipje bij 4K, iets wat we vaak in headsets en hoofdtelefoons zien en niet heel noemenswaardig meer is, en verder een redelijk uitgevoerd hoog die vanaf 14 kHz af begint te zakken; tonen die de gemiddelde 30er al niet meer zal kunnen horen.

Hij is neutraal, zonder echte uitschieters (ook die sub bass boost is niet meer dan een bescheiden zetje), zonder noemenswaardige distortion op wat hogere volumes en zonder de scherpe highs die daadwerkelijk goedkope drivers soms hebben. Het is geen dynamisch feestje zoals Edifier’s H880 waarvan je denkt ‘wow lekker knallen’,maar gewoon aangenaam, capabel, en eigenlijk wat ik hoop te zien in een ANC headset: een muziekweergave die goed is maar waar je onder de streep vooral in rust van wilt genieten.

Een cruciale opmerking voor eigenlijk alle headsets, maar leuk om met de testresultaten van de W860NB te laten zien: zorg ervoor dat je headset goed om je oren zit. Sluit je je hoofdtelefoon net niet goed af, dan zien we zowel de bass snel wegzakken als de hoge mids en highs terugvallen. Dat is ook subjectief goed hoorbaar. Dat effect lijkt sterker met ANC producten, al is dat iets wat ik op termijn beter kan beoordelen.


Microfoon


Tja, er zit een microfoon in, je kan hem voor voice commands gebruiken, en incidenteel een gesprek mee voeren. Maar net als bij de Sennheiser moet ik duidelijk zijn: dit soort built-in mics wil je niet gebruiken voor constante gesprekken; je klinkt gewoon niet enorm helder en een beetje weggestopt. Ik kan een hoofdtelefoon er niet op afrekenen, maar hou er gewoon rekening mee.

Garantie en “China”


Eén onderwerp wat niet direct productgerelateerd is moeten we toch even aankaarten. Edifier is chinees, en kan je ook direct uit China halen voor lagere prijzen. Daarbij komen echter ook wat risico’s om de hoek kijken, los van de gebruikelijke wachttijden. Vissen ze je pakketje eruit dan betaal je al snel ongeveer hetzelfde dankzij extra BTW, importkosten en soms kosten van de koeriers dienst. Daarbij weet ik uit ervaring van anderen die in de loop der jaren op ons advies Edifier producten hebben gekocht dat -als- er wat mee is je vanuit Nederland zowel snel als netjes wordt geholpen, voorbij wat ik vandaag de dag zelf verwacht vanuit een fabrikant. De keuze is altijd aan jouzelf, maar ik zou daar toch even over nadenken.Conclusie


Terug naar de vraag uit de introductie: in mijn optiek is de Edifier W860NB het meer betaalbare active noise cancelling pareltje dat ik hoopte te vinden. Voor een sub 200 euro ANC hoofdtelefoon zijn enkele concessies onvermijdelijk, maar de W860NB doet het heel erg goed op de punten waar je niet veel in wil leveren: hij klinkt heel netjes, de ANC is opvallend effectief en ook aangenaam, de accuduur is uitstekend, de featureset met o.a. twee connected devices en aptX is zeer welkom, en hij heeft prima laag gewicht en pasvorm die je bijna iedereen makkelijk kan meegeven. Echte XXL oren vallen in mijn optiek af, voor de rest prima.

De voornaamste concessie wat kosten betreft lijkt het materiaalgebruik. Geen echt leder, plus meer plastic en minder metaal dan iets als de Sennheiser. Echter hij voelt en oogt prima, lijkt tegen een stootje te kunnen, en het prijsverschil is simpelweg veel te groot om daar echt iets van te vinden.

Het enige wat mij daadwerkelijk stoort is het concept touch controls op de schelp. Wellicht ligt het gewoon aan mij en nogmaals dit zeg ik voor alle touch headsets en hoofdtelefoons en niet alleen voor Edifier, maar ik vind het een onnodige ‘feature. Met ouderwetse knoppen was ik nog blijer geweest met de W860NB. Als je daar niet wakker van ligt dan heb je aan de Edifier W860NB echt een hele fijne hoofdtelefoon om de stilte mee op te zoeken en mee van muziek te genieten. Niet als feestbeest, maar wel om aangenaam tot rust mee te komen. Overtuigend een objectieve aanrader plus een great value award gezien de overtuigende prestaties op dit prijspunt.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.