Edifier WH950NB Review


Een goede headset met active noise cancellation kost je toch snel een paar honderd euro. Vele honderden zelfs als we naar de populairste modellen van dit moment kijken. De Edifier WH950NB suggereert daar een mooi alternatief voor te zijn: ANC, goed geluid, comfort, een goede accuduur en een design waarmee je gezien zou mogen worden. Maar is het ook wat?


Wat vinden we leuk aan de Edifier WH950NB


Wat presentatie en eerste indrukken betreft doet Edifier het goed. Net als bij de duurste modellen krijg je er een nette case bij plus voldoende kabels en je vliegtuigadapter; ANC headsets worden daar tenslotte vaak gebruikt.


Design is subjectief, maar van ons mag deze er wezen. Hij is iets minder elegant dan de Sony XM5, maar hij komt keurig voor de dag en heeft met zijn iets klassiekere schelpophanging wel de mogelijkheid om opgevouwen te worden. De koper-kleurige details zijn wederom een smaak dingetje, maar we vinden ze klein genoeg dat ze niet té veel opvallen terwijl ze hem net even wat meer geven dan een volledig simpel zwart design. Ook kwalitatief voelt het goed, van de metalen hoofdband tot het nep-leer gevoel op de schelpen zelf: keurig.


Wat veel belangrijker is: de pasvorm is uitstekend. Op kleine tot XXL hoofden valt hij keurig om de oren met een goede drukverdeling, de oorschelpen hebben genoeg padding en zijn lekker diep, de hoofdband voelt comfortabel, het is een heerlijk ding die we meermaals op lange vluchten hebben meegepakt precies voor die reden.


Ook het geluid is gewoon uitstekend. Voor de reguliere prijs van 170 tot 180 euro weet hij zich uitstekend stand te houden naast bijvoorbeeld de XM4 waar je normaliter wat meer voor betaald. Het is wel een echte muziek headset, geen game headset, dus verwacht geen overdreven bass knaller maar meer een all-round allemansvriend die ongeacht je muziekstijl gewoon lekker klinkt zonder te overdrijven. Ik denk dat ze hiermee goed doorhadden wie hun doelgroep is, vooral reizigers met gevarieerde muziekstijlen die vooral op zoek zijn naar ANC maar ook niet willen inleveren op kwaliteit, de meesten zullen dit opzetten en denken “dik prima dit”.


In de app kan je ook gebruik maken van een equalizer, er valt dus ook nog wat te tunen aan het geluid als je graag toch wat meer bass wilt, of juist niet. Om wat meer tot rust te komen in je vlucht- of trein. De app was jaren terug iets waar Edifier een beetje op achter liep, maar de app van vandaag is gewoon keurig.


Ook cruciaal natuurlijk: de ANC zelf. Die is gewoon goed. Naast een veel duurdere XM5 merk je dat Sony op dat vlak gewoon koploper is, en niemand moet suggereren dat dit model of anderen in deze prijsklasse daar echt mee concurreren. Maar het komt tegenwoordig toch aardig in de buurt dat je het verschil vooral pas merkt wanneer je zelf in staat bent ze side-by-side te testen. Toevallig hadden wij dat gedaan met de WH950NB en de XM5 op een vlucht van 13 uur, en hoewel we bij het schakelen tussen de twee opmerken dat er altijd een overtreffende trap is vond geen van ons twee de WH950NB ervaring dusdanig minder dat we een serieuze besparing niet voor lief zouden nemen. Oftewel tenzij je heel makkelijk honderden euros meer uit geeft hoef je met dit model geen minuut verdrietig te zijn.


Ook erg belangrijk: accuduur. Edifier claimt 34 uur met ANC aan, 55 uur met ANC uit. Op één lading hebben wij dik 26 uur in het vliegtuig gezeten, in de paar dagen tussen de vluchten in nog wat films gekeken, en bij thuiskomst hebben we hem weer eens opgeladen. Daarmee mag je toch zeggen dat de accuduur gewoon geen beperking meer is. Je hebt eventueel de optie om hem via de 3.5mm kabel te blijven gebruiken, plus die aansluiting is fijn voor mobiele devices of game consoles, maar normaliter heb je gewoon een altijd-draadloos model.


En featuretechnisch mag hij er ook zijn, al is dat iets waar Edifier van oudsher toch vol op inzet. Zo zien we fast-charge, 10 minuten laden voor 7 uur gebruik wat heerlijk is, BT 5.3, LDAC support, een volumebeperker voor het geval dat je kinderen jouw spullen weer eens in beslag nemen, de optie om twee devices te koppelen en Android gebruikers krijgen fast pair, waar wij met iPhones dan helaas niets aan hebben. Ook zit er een game mode op, waarmee de latency lager komt te liggen. Het mag dan wel niet het primaire gebruiksdoel zijn, het zit er wel gewoon in. In tegenstelling tot tal van duurdere alternatieven.

En, super positief: geen touch-geneuzel, maar gewoon simpele knoppen. Werkt het best.


Wat vinden we niet leuk aan de Edifier WH950NB


Een prachtige lijst veren voor het spreekwoordelijke achterwerk van de WH950B, maar er moet toch wel wat te klagen zijn? Maar ondanks dat we deze unit inmiddels al maandenlang gebruiken is het hard zoeken. Het voornaamste is dat de gesprekskwaliteit niet denderend is. Dit is een enorm bekend probleem met bijna alle ANC headsets met van die knoopmicrofoontjes in de oorschelp: zodra jij tegen iemand praat klink je gewoon matig. De WH950NB komt acceptabel voor de dag, maar daar is het echt mee gezegd. Marketing met meerdere mics en mooie algoritmes terzijde, als je echt hele dagen gaat bellen met een headset koop er dan één met een goede externe mic.


De keuze voor een metalen hoofdband is goed, maar het (vermoedelijk) geanodiseerde aluminium is zoals altijd wel vingerafdrukgevoelig. Je ontkomt er soms niet aan de hoofdband te pakken, en daar wil je dan wel regelmatig een poetsdoekje over heen halen.


Een ander puntje vind ik de afwezigheid van de witte kleurstelling in Nederland. Er bestaat een wit (wit-grijze?) WH950NB, maar die is in ons landje gewoon niet te koop. Spijtig, want mensen kopen dit toch vooral voor buiten de deur, en dan wil je dat de kleurstelling bij jou past. Hopelijk kunnen ze hier verandering in aanbrengen.


En, dat was het eigenlijk wel. In de praktijk betekent een lange lijst voordelen en een korte lijst nadelen vaak een hoge prijs, maar ook dat valt hier erg mee. Natuurlijk is het een competitieve markt, en zeker voor de reguliere prijs van 170 a 180 euro is de WH950NB niet altijd meteen dé headset die je moet kopen. Zo is een XM4 soms in de aanbieding richting de 200 euro, en dan kan je je best afvragen of je liever de features van de Edifier wil, of de nog net wat betere ANC van de Sony, maar prijzen wisselen nu eenmaal van dag tot dag. Echter, op het moment van schrijven is de WH950NB juist in de aanbieding: 100 euro bij iBood. En op dat moment kan je gewoon niet om dit model heen.


Edifier WH950NB Conclusie


Enkele maanden zijn we inmiddels met de WH950B bezig en in die tijd is het één van onze favoriete ANC headsets gebleken. Edifier laat vaker zien dat goed geluid en een goede featureset niet de hoofdprijs hoeft te kosten en de WH950B doet dat ook. Klinkt goed, de ANC is goed, het comfort is uitstekend, de accuduur is goed en je krijgt nog wat extra features die duurdere modellen vaak niet eens hebben.

Voor de reguliere prijs is het een model waarvan we zouden zeggen dat je hem serieus dient te overwegen. Voor de Black Friday prijs van 100 euro kunnen we nog duidelijker zijn: als je een complete all-round ANC headset zoekt, of je nu 100 of 200 euro hebt om uit te geven, dan kan je niet om dit model heen:


De Edifier WH950NB is momenteel voor 100 euro te koop bij iBood.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.