Een dagje elektrisch surfen met… WaveShark


Naast onze geschreven reviews, nieuwsartikelen en Youtube-video’s gaan we ook wel eens een dagje er op uit. Deze keer zijn we door PowerVision uitgenodigd om hun nieuwe merk WaveShark te gaan ervaren bij de Watersportvereniging IJburg te Amsterdam.


PowerVision en WaveShark


PowerVision is misschien nog geen hele bekende speler in Nederland, maar heeft onder andere een compacte all-in-one Gimbal, tripod en draadloze powerbank in het assortiment, naast veel verschillende drones voor zowel in de lucht als onder water.

Daarnaast liet het merk ook een waterdichte drone zien, die daarbij ook nog op het water kan landen en opstijgen, heel gaaf!

Onder het merk WaveShark brengt PowerVision daarbij ook nieuwe producten uit voor gebruik op het water, namelijk twee nieuwe soorten elektrische surfborden. We bespreken ze hier even kort.

WaveShark Jetboard


Wil je zo snel mogelijk over het water bewegen, of met super scherpe bochten tussen de golven manoeuvreren? Dan heeft WaveShark voor jou de Jetboard in de aanbieding. Handig om te weten van dit board is:
– Maximum snelheid 60km/u
– 0km/u naar 60km/u in 3 seconden (dat is best pittig)
– 12.5kW motor
– Batterijduur van 45 minuten (3.6kWh)
– Onderdelen van carbon fiber en aluminium
– Adviesprijs €14.299

WaveShark Foil


Wil je in alle rust over het water zweven? Dan is de Foil van WaveShark meer wat voor jou. Een paar belangrijke specs zijn:
– Maximum snelheid 45km/u
– Stille motor (max 50dB)
– Grote batterij van 2.6kWh met levensduur tot 180 minuten (met grote vin)
– Ledverlichting achterop met richtingaanwijzers
– GPS positiebepaling
– Onderdelen van carbon fiber en aluminium
– Adviesprijs €12.499

WaveShark Controller


Om de WaveShark Foil en Jetboard te besturen is een afstandsbediening nodig. Je kan namelijk niet zomaar op een board gaan staan en verwachten dat hij vooruit gaat, jij moet namelijk gas geven. De afstandsbediening die WaveShark bij de boards levert is een soort pistoolachtig apparaatje met een trigger voor de hoeveelheid gas (of elektriciteit kan ik beter zeggen), een aan-/uitknop, twee knoppen om te wisselen van power-niveau en een AMOLED-displaytje met wat handige info. Dit schermpje is van het formaat Fitbit Charge en andere kleine activiteitstrackers, wat redelijk af te lezen is op armlengte. Dit schermpje laat zien hoe hard je gaat, op welk power-niveau het board staat en hoeveel procent accu er nog over is in het board en in de afstandsbediening.

Handig! Je kan de afstandsbediening met een bandje aan je pols vastmaken. Verder blijft hij ook nog eens drijven in het water, dus kwijtraken zal niet snel gebeuren. Verder werkt hij best makkelijk, en spreekt de bediening vrijwel voor zich.


De controller en Foil in actie

Ervaren!


Na een korte introductie en demonstratie door de mannen van Watersportvereniging IJburg werd het tijd om zelf op de borden te gaan staan. Op de dag zelf was het alleen wel wat fris en het waaide ook iets, maar dit kon natuurlijk de pret niet drukken. Eerst gingen we voor de snelste van de twee borden, het Jetboard!

Bij het Jetboard is het de bedoeling om eerst plat op het bord te liggen terwijl je vaart maakt. Heb je een redelijk tempo, dan kan je gaan staan en je voeten in de steunen zetten. Vervolgens gebruik je je balans om te sturen, en je bent vrij om te gaan! Al vrij snel bleek dat mijn balans niet heel geweldig is, waardoor het best wel een uitdaging werd om te bepalen wanneer je genoeg vaart hebt om te gaan staan. Uiteraard geldt hier ook, oefening baart kunst, en na zeker vijf keer vallen en opstaan had ik het iets onder de knie: ik bleef welgeteld tien seconden staan voor ik weer van het bord af kieperde, een prestatie! Nu is het zo dat als je de trigger van het Jetboard helemaal open gooit hij echt binnen enkele seconden al op 60km/u zit, je moet die snelheid ook zelf kunnen handelen.

Helaas (of gelukkig) staan mijn mislukte pogingen om de Jetboard te gebruiken niet op beeld, het werd namelijk tijd om de Foil eens van dichterbij te bekijken. Bij dit bord start je met hetzelfde principe: liggend op het bord vaart maken, proberen stabiel te gaan staan, en vervolgens lekker surfen over het water. Het grootste verschil met het Jetboard is dat de Foil de motor onderaan een lange vleugel heeft zitten, waardoor er bijna een meter tussen het bord en de motor zit. Door deze speciale vin tilt de Foil je als het ware naar boven, zodat je een stuk boven het water uitkomt, en dat ziet er erg gaaf uit:

Een beetje vaart? Dan komt de Foil geleidelijk naar boven, het water uit.

Je ervaart de Foil pas het beste als hij snel genoeg gaat om boven het water uit te komen. Een beetje vaart, en hij gaat al gauw tot een halve meter boven het water zweven. Het voelt gelijk alsof je vliegt over het water, heel gaaf. Er is zo goed als geen weerstand meer van het water, dus nu kan je flink snelheid gaan maken. Verder is het aan jou om het bord stabiel te houden, maar eenmaal onder de knie maak je mooie bochtjes zonder je balans kwijt te raken.

En soms ging het wel eens fout….

Conclusie


Al met al was deze ervaring met WaveShark eentje om nooit te vergeten. Wat is het gaaf om met zo’n snelheid over en boven het water te bewegen. Ben je fan van veel snelheid, dan is de Jetboard wat voor jou. Wil je net als mij liever in alle rust, maar wel met zo’n 40km/u, boven het water zweven, dan zou je zeker eens de Foil moeten proberen.

Helaas komen beide WaveShark boards met een flink prijskaartje, namelijk €12.499 voor de zwevende Foil, en €14.299 voor het super snelle Jetboard. Gelukkig heeft WaveShark ons ingefluisterd dat ze van plan zijn samen te gaan werken met verschillende surfscholen, die de Foil en Jetboard voor verhuur beschikbaar zullen stellen. Mocht je ze dan voor een leuk bedrag een middagje kunnen huren, dan zou dat nog goed te overwegen zijn. Wanneer deze verhuur precies gaat starten is nog niet bekend, ik kijk er in ieder geval naar uit om ze nog een dagje op het water te gebruiken!


Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.