Elgato 4K X Review


Voor de liefhebbers van gameplay opnemen of streamen heeft Elgato vandaag iets nieuws uitgebracht: de allereerste capture card die 4K120 (4K resolutie, 120Hz) en 4K144 kan doorgeven en kan opnemen, de allereerste echt HDMI 2.1 capture card dus. Ergens opvallend dat het zo lang geduurd heeft gezien 4K 120Hz OLED monitoren eigenlijk al jaren de mid-range en high-end standaard zijn, maar dat mag de pret niet drukken en laten we vooral blij zijn dat het eindelijk zo ver is. En op papier gaan ze nog een stuk verder: VRR support, HDR support en auto low latency mode zijn ook aanwezig.

Maar werkt het ook goed in de praktijk? Dat lees je in deze review.


Wat vinden we leuk aan de Elgato 4K X


Eigenlijk kunnen we kort zijn: bijna alles, want Elgato doet zoals vaker eigenlijk precies wat ze beloven. Bij Capture cards is het vooral zo dat de papieren in orde moeten zijn voor je gebruik, en daarna moeten ze vooral zorgen dat de ervaring niet zuigt. En dat is hier zeker niet het geval. Ze beloven 4K120 en 4K144 pass-through en opnamen, en dat werkt in de praktijk gewoon uitstekend. Of je nu van je PS5 op een dikke OLED wilt gamen in 4K120 met HDR en dat vervolgens wilt streamen of opnemen, of dat je een mooie 4K 144Hz gaming monitor hebt, het werkt allemaal zoals je zou verwachten. Ook VRR is geen probleem meer, iets wat op oudere capture cards vaak gewoon niet werd ondersteund.



Het is ook maar een heel klein kastje.

Hetzelfde geldt voor 1440p 240Hz monitoren, of 1080p 240Hz monitoren, al kan trager ook natuurlijk. Ook daar geldt: het werkt eigenlijk zoals ze adverteren voor de Elgato 4K X. En het maakt feitelijk niet uit wat we aansluiten: PS5, Xbox Series X, een iPhone 15 Pro Max via USB, maar ook oudere consoles: als er HDMI uit komt dan valt er mee te werken.

Wat ook erg praktisch is en lang niet altijd goed gaat is het correct downscalen voor een recording of stream output. Als je op 4K 144Hz wilt gamen maar op 1080p 60 wilt opnemen dan kan dat gewoon, zowel de resolutie als framerate kan je praktisch vrij aanpassen en gangbare opnameformaten zoals 1080p60 of 4K60 zijn van onaangepaste kwaliteit.


De toevoeging van ALLM is ook leuk, zo herkent de TV ook met de Elgato 4K X er tussen dat hij de low latency game mode in gaat. Dat is mij niet eerder opgevallen en lijkt ook een uniek nieuwtje voor Elgato.

En over latency gesproken, zeker vergeleken met de capture kaarten van vroeger, in gebruik valt direct op hoe laag de totale latency van de Elgato 4K X op. Kijken we naar de OBS preview dan loopt die praktisch nauwelijks achter op de echte uitvoer. Niet dat iemand in de OBS preview wil gamen, maar het is verdomd fijn om daar geen significante (niet meer dan een paar frames) vertraging te zien.


Wat vinden we niet leuk aan de Elgato 4K X


Gezien wat ze beloven gewoon uitstekend lijkt te werken is het zoeken naar minpunten, en minpunten van de Elgato 4K X moeten we dan ook zoeken in mogelijke features die ze niet specifiek beloven of aanbieden. Zo hebben wij toevallig net het eerste 4K 240Hz scherm binnen, maar 4K240 bestaat vooralsnog geen capture card voor en de 4K X kan dat ook niet aan. Hetzelfde geld voor 8K60, tot zover dat een nuttige combinatie is.

Een mogelijk belangrijker gemis voor de fanatieke FPS streamer is dat 360Hz passthrough en recording niet tot de opties van de 4K X behoort. 1440p360 en 1080p360 worden beide niet ondersteund. Mogelijk door een technische beperking, want de brandbreedte van 1080p360 is niet hoger dan 4k144.


Het is ook wijs om in gedachten te houden dat exotische schermen ook uitdagingen geven als het op opnemen en streamen aan komt. We hebben zelf geen 5120x1440p getest bijvoorbeeld, maar het is niet ondenkbaar dat je met dat soort resoluties ook tegen problemen aan kan lopen. Dat past in elk geval een beetje bij onze bredere ervaringen met capture cards: als je slim bent blijf je lekker bij de specs die ze specifiek ondersteunen.

Maar ontbreekt er iets binnen de features die ze wel beloven? De enige beperking die we zien is dat je bij het opnemen van hoge resolutie én refresh wel tegen een bandbreedte beperking aan loopt en de opname dan gecomprimeerd kan worden; 4K 120Hz of 144Hz praktisch lossless opnemen is een te pittige opgave ook voor de Elgato 4K X. Of het praktisch relevant is betwijfel ik, maar we moeten natuurlijk iets te klagen hebben.


Pluspunten voor Elgato en hun kabels met duidelijke spec-labels.


Elgato 4K X Conclusie


Elgato blijft telkens weer in staat om op te vallen met unieke, vooruitstrevende en voor een specifieke doelgroep verdomd handige producten, een lijn die de Elgato 4K X keurig doorzet.. Lang niet iedereen heeft wat aan een capture card, maar als je er één zoekt als moderne gamer wil je natuurlijk dat die HDMI 2.1 ondersteuning biedt, goed om kan gaan met moderne schermen inclusief 4K144, 4K120, 1440p240 enzovoorts, en wil je dat andere moderne features zoals HDR en VRR goed ondersteund worden. En heel simpel: de meeste doen dat gewoon niet.

Tot dusver moest je genoegen nemen met 4K6, was HDR toch vaak gepruts, en was VRR een afterthought. Maar de Elgato 4K X belooft het, levert het, en laat het werken zonder de hoofdpijn die ik vroeger van HDR recording kreeg. Dat maakt hem dé capture card van dit moment en hoewel 250 euro niet enorm weinig is is het eigenlijk maar een kleine investering voor de serieuze streamer, YouTuber of andere fanatieke hobbyist die een dergelijke unit kan gebruiken. Zelden dat we geen moment hoeven te twijfelen aan een Editor’s Choice:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.