Elgato 4K60 S+ Review


Denk je aan streamen, dan denk je al snel aan Elgato. Ze hebben een goede reputatie opgebouwd wat betreft “gewoon goede” hardware voor streamers en andere creators, en ook wat betreft het maken van niche producten. De 4K60 S+ is sowieso een voorbeeld van dat laatste, het is namelijk een combinatie van een capture card en een mobiele recorder. Maar is het ook een voorbeeld van “gewoon goede” hardware? Daar hopen we toch op gezien de prijs van 399 euro.


De 4K60+ doet eigenlijk twee dingen. Aan de ene kant is het gewoon een capture card. Hij zit tussen het apparaat waarvan je het beeld wilt opnemen, denk aan je Playstation of PC, en een apparaat waar het signaal naar toe gaat (monitor, TV). Vervolgens kan hij via de USB kabel de data naar een PC (desktop of laptop) sturen, die vervolgens kan streamen voor je. Eigenlijk net als een HD60 S+, maar dan.. err.. mooier? Dit doet hij met beelden tot 4K 60 FPS, inclusief HDR. Er is geen 120 FPS optie, al is het aantal scenarios waarin een nieuwe console écht meer dan 60 FPS doet gelukkig beperkt.Wat hem uniek maakt is de optie om zelf direct naar een SD kaart op te nemen. Waar je voorheen dus echt een PC of laptop nodig had om iets op op te slaan kan dat nu eenvoudig, met één druk op de knop, naar een SD kaart. Ook hier gaat op: 4K, 60 FPS, HDR, allemaal prima.


En dan denk je wellicht “waarom”, en waarom zou je er 400 euro aan uit geven. Elgato’s grote voorbeeld zijn streamers of YouTubers die op een evenement iets willen opnemen aan gameplay, en niet per sé met een laptop rondlopen. Het komt best vaak voor dat je bij een booth even iets kan spelen en dit is een top manier om dit te doen. Omdat evenementen, zodra ze weer een ding zijn post-covid, normaliter over de hele wereld plaatsvinden, is het fijn dat je de meeste gangbare stroomaansluitingen er direct bij krijgt. Voeding loopt verder gewoon via USB overigens, dus als je toegang tot een USB poort op een PC heb je geen adapter nodig verder. Persoonlijk denk ik dat als Elgato nu een draadloze versie maakt, met grote powerbank zodat je helemaal geen stroom meer nodig hebt, dat het helemaal tof zou zijn. Weet niet of dat haalbaar is, maar dat zou helemaal tof zijn.


Het mooie is dat er eigenlijk geen goed alternatief voor bestond, en afhankelijk van wat jij precies doet dit apparaat wellicht een plaatsje kan geven. Zo vonden wij hierin ook een prachtig apparaat om reviews makkelijker te maken: nu kunnen we veel makkelijker screen recordings maken, bijvoorbeeld van games of stukjes software die we in reviews willen laten zien, zonder er per sé een extra computer naast te zetten. SD kaart erin, knop indrukken, en je hebt je recordings kant en klaar! Of ik nu een 4K HDR signaal doorvoer, of een 1080p/60 recording van wat software, het apparaat pakt het direct op, maakt een mooie file, en klaar! Klinkt wellicht als een prijzig speeltje voor dat soort tijdelijke doeleinden, maar vervolgens kan je hem natuurlijk weer inzetten als je primaire capture card voor Twitch, YouTube, etcetera.

Feature technisch is het een compleet ding, maar er zijn wel wat zaken om over na te denken. Zo is er geen high refresh passthrough. Niet alleen voor de PS5 dus soms toepasselijk voor die enkele game die wél 4K/120 kan, maar vooral relevant als je dit als vaste capture card overweegt met een high refresh gaming monitor. Speel je vooral PC games als streamer met een 240Hz 1080p scherm, dan heb je alsnog een 4K60 PRO nodig. Heb je een 1440p monitor? Dan heb je helemaal pech, er is geen 1440p recording of zelfs pass-through. Het is dus eigenlijk een capture card vervanger als je primair een console (of mobile) gamer bent.
Conclusie


Het mooie aan Elgato is dat ze veel dingen doen die niemand anders doet, en soms dingen doen die niemand anders echt goed doet. De 4K60 S+ is een voorbeeld van iets dat niemand doet. En is die unieke feature precies wat je zoekt, bijvoorbeeld als Twitch Streamer of YouTuber, dan sure, super handig! En 400 euro is dan veel geld, maar goede capture cards zijn nimmer goedkoop en het is dan een zakelijke investering. Hou enkel rekening met de beperkingen zoals geen 1440p, en geen high-refresh optie, maar de dingen die hij wél beloofd doet hij goed: lag-vrije passthrough, hoge kwaliteit opname, plus doet dienst als goede 1080p/4K capture card.

Past dit precies bij je, maar ligt jouw gebruik even stil vanwege de pandemie? Dan kan het wellicht een optie zijn even te wachten. Met de nieuwe generatie consoles zou je verwachten dat Elgato aan een opvolger werkt die ook 4K/120 kan gaan doen, al zal zo’n chip nog meer kosten. Komt dit nu van pas? Tja, dan is het gewoon een gevalletje “if the shoe fits”, oftewel als jij dit echt nodig hebt heb je eigenlijk geen alternatief.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.