Elgato Facecam review


“Webcams suck”, dat is zo’n beetje het uitgangspunt bij elke webcam ooit. Veel maakt het normaliter niet uit want weinig mensen geven erom dat je haarscherp bij je zakelijke meeting verschijnt, maar voor streamers en andere content creators is het wel een serieuze issue. Je hebt dan twee opties, of je pakt een typische webcam en hoopt die aardappelkwaliteit met humor goed te maken, of je pakt een (dure) DSLR met iets van een Elgato Camlink en je hebt spontaan beeldkwaliteit in je ASMR microfoon bij af te likken. Kost wel wat, maar dat verdien je dan misschien weer terug?

Elgato denkt dat er plek is voor een tussenoplossing, de Facecam, oftewel de “ultieme” webcam wat beeldkwaliteit betreft. Een webcam voor mensen die streamen (want Elgato) serieus nemen, maar niet nog wat honderden euros meer uit willen geven dan de 199 euro die de Facecam al kost. Wij zetten hem tegen de beste webcam tot nu toe, de Logitech Brio.


Gelukkig zijn webcams niet complex en draait het eigenlijk maar om twee eenvoudige zaken: Features en Beeldkwaliteit. Dat een webcam er leuk uit ziet is een mooie bijkomstigheid, maar meer ook niet. Omdat de Facecam zich richt op een grotere sensor en betere beeldkwaliteit is het wel een wat grotere webcam dan anderen, hou daar dus wel rekening mee. En op featuregebied is het een beetje geven en nemen: Elgato kiest voor een fijne, flexibele voet die zowel op monitoren en laptops goed werkt, en eventueel ook op een standaard camera schroefdraad gemonteerd kan worden, mocht je dus iets van een rig of bijvoorbeeld een multi-mount hebben is dat handiger dan bij de meeste andere cams. Echter, omdat Elgato weet dat geluidskwaliteit nog belangrijker is dan beeldkwaliteit en zelfs de duurste ingebouwde microfoon nooit goed genoeg zou zijn voor streamers hebben ze besloten die achterwege te laten. Prima voor de doelgroep, maar hou daar wel rekening mee als je de Facecam gebruikt als beeldkwaliteit-upgrade voor ander gebruik, je school of werk meeting bijvoorbeeld.


Privacy? Dop er op.



Hij is wel groter dan de Brio.

De features gaan overigens nog wel wat verder aan de binnenkant, zo kan je bij Elgato wel alle instellingen in de camera zelf opslaan. Het gebruik van de software is daarna dan ook overbodig, en dat is echt (trump voice) huuuuge. Zelfs als iemand die slechts hobbymatig met OBS speelt, vooral omdat ik wil weten hoe sommige dingen werken, is het een doorn in het oog dat de instellingen van bijvoorbeeld Logitech’s eigen software roet in het eten gooien. Niet met deze, gewoon opslaan in het geheugen en gaan. Ook heeft Elgato het over lag-vrije verwerking, al is dat geen issue waar ik zelf ooit tegenaan ben gelopen.



Waar het natuurlijk echt om gaat is de beeldkwaliteit, en die is simpelweg uitstekend. De beste webcam tot nu toe vonden wij in de Logitech Brio, en die geeft ook gewoon een uitstekend beeld:


Maar, de Facecam gaat wel een stap verder, vooral op gebied van scherpte is het echt een heel stuk beter. Dat zie je al op deze 640px verkleining wat al veel zegt, vooral zaken als haar en letters, maar wordt echt pijnlijk duidelijk op de vergrotingen (zie hier voor de Streamcam, en hier voor de Facecam).


De Facecam blijft ook een scherp beeld houden ongeacht of je nu naar voren of achteren gaat zitten, waar de Streamcam (relatief althans) altijd te zacht en niet-niet scherp lijkt. Dat zie je eigenlijk ook overal in het beeld, bij haar of bij letters op de printer en de stoel. Puur praktisch is dat een sterk voordeel, want prutsen met de scherptestelling is een hinderlijke, tijdrovende bezigheid.

Let op, verschillen in contrast en dergelijke kan je met de bijbehorende software van beide cameras natuurlijk tunen. Elgato heeft van nature een wat hoger contrast wat mij wel aanspreekt, zo zijn de monitor, printer en stoel duidelijk zwarter. Logitech haalt echter net wat meer detail uit lichte delen, zo zie je links boven nog een randje van de zonwering die bij de Elgato praktisch helemaal weg is. Beide foto’s zijn gemaakt zonder verdere verlichting, iets wat de beeldkwaliteit natuurlijk nog ten goede kan komen.


Conclusie


Daarmee lijkt Elgato te doen wat ze wilden doen: een oprecht goede webcam aanbieden. De beeldkwaliteit is net wat beter dan de Logitech Brio plus de constructie is wat flexibeler en mount-baar, en daar betaal je dan een paar tientjes meer voor en lever je je microfoon voor in. Het grootste verschil is echt het gemak van de Facecam, waarop je altijd scherp voor de dag komt en alle instellingen die jij prefereert gewoon eenmalig in de hardware op kan opslaan. Lijkt mij een redelijk voorstel voor iemand die op zoek is naar een webcam waarmee je keurig voor de dag kan komen, zeker als je die tijdbesparing van frequent-instelling-tweaken meetelt. Kort samengevat: Als je op het punt staat 150 euro uit te geven aan een Brio vind ik de Facecam een logische stap.

Voor “gewoon” wat online meetings is hij wellicht wat overkill, of vermoedelijk vooral te duur, en aan de andere kant is het enige waar je als echt serieuze streamer cq content creator over na wilt denken is of je toch niet de CamLink + DSLR route wilt gaan. Dat laatste kost wel flink meer, maar dergelijke beeldkwaliteit komt ook deze webcam natuurlijk bij lange na niet bij in de buurt. Voor iedereen die zo’n grote investering net wat te gortig vindt is de Elgato Facecam een uitstekend alternatief en de nieuwe houder van de titel “beste webcam”.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.