Elgato Keylight Air


Elgato is met een lekkere streak bezig bij ons, de laatste producten die we zagen waren namelijk stuk voor stuk goed uitgevoerd. Dat en ze doen vaak iets wat geen ander product doet, of in elk geval weinig anderen, en dat gecombineerd met goede beschikbaarheid in Nederland maakt ze al snel interessant als je hun soort producten nodig hebt. Nu is de doelgroep “streamers” en “creators” wellicht niet zo groot als de groep “gamers” wat de beperkte concurrentie verklaart, maar juist de (semi) pro doelgroep wil bovenal één ding: goede tools.

De Elgato Key Light bleek een goede tool, en nu is er de Key Light Air. Een kleinere, mobielere Key Light voor een wat lagere prijs: 130 euro versus het 200 euro prijskaartje van zijn grote broer. Laten we kijken of het wederom een goede tool is om te overwegen.


Uitpakken en Design


Fysiek heeft Elgato de boel weer uitstekend voor elkaar. Prima zware basis, stevige stang, etcetera. Sommige onderdelen komen bekend voor van de Multi Mount, waar deze overigens ook mee te combineren is als je dat wilt.


Bij een ogenschijnlijk simpel product, een lamp, tellen juist de details en die zijn in orde. Kwalitatief goed, flexibiliteit goed, en hij is goed vast te zetten in de positie die jij wil. Daarbij is hij een beetje in hoogte te vertellen zodat hij prima boven typische schermen uit komt, en het eenvoudige sleufje voor de kabel is een welkome toevoeging om de boel strak te houden. Alleen de resterende meter-en-een-beetje (afhankelijk van de hoogte van de lamp) vind ik net te beperkt. Prima als je onder je bureau al je stroomaansluitingen hebt, krap als je hem (zoals wij) als mobiele spot light wilt gebruiken.



Specificaties



In de Praktijk


Van buiten valt er niet meer te zien. Je hebt alleen de aan/uit knop, en verdere kabels zijn er niet. Het eerste wat je doet is verbinding maken met je lokale WiFi, wat kan via een PC (met WiFi) of mobiele telefoon. Ook Android wordt ondersteund inmiddels, gelukkig, en installatie daar kost ook niet meer dan een minuutje.


Vervolgens is het een kwestie van met de app, op mobiel of op PC, de verlichting naar wens aanpassen. Je kan de helderheid en kleur temp aanpassen, RGB zit er vooralsnog niet in. Ongetwijfeld in ontwikkeling, maar het aantal benodigde LEDjes om RGB met vergelijkbare helderheid naar de markt te brengen is natuurlijk een stuk hoger dan met two-tone. Kleurbereik van het wit-geel is in elk geval geen beperking.


De echte truuk is natuurlijk de verlichting door je Elgato Stream Deck te laten beheren. Knopje om hem aan te zetten, knopje om hem op een specifieke instelling te zetten, dat soort zaken. Thuis heb ik de originele Key Light nog op de Stream Deck zitten, en dat werkt dan ook feilloos. Gevalletje doet wat het beloofd zeg maar.

De vraag is vooral of de kleinere lamp wel genoeg licht ging geven, maar daar twijfel ik niet aan. De grote Key Light was zelfs op 50% helderheid eigenlijk al sterk genoeg in een donkere of lichte ruimte om een gezicht op een meter afstand goed op te lichten, sterker nog op 30 tot 40% heb je al een zachter, aangenamer resultaat dat je liever ziet. Hoewel je met de Air iets hoger zal zitten (ik vermoed zo 50 a 60% afhankelijk van hoe je je setting wilt) is 100%, zelfs op een meter afstand, alsnog écht overdreven licht op een gezicht. En dat is met een Logitech Brio webcam die ik hier heb, niet eens een veel lichtgevoeligere systeemcamera waar een serieuze streamer gebruik van zal maken.

Dit is natuurlijk niet 100% accuraat want er staan ook daglichtlampen op de hele set gericht, maar je ziet toch duidelijk de impact van warm licht (boven) vs koud licht (onder):




Conclusie


Het was te verwachten dat Elgato door zou pakken op hun Key Light concept. Ze losten daarmee op een makkelijke manier een probleem op dat een kleine maar belangrijke doelgroep tot die tijd met knutselwerk op zou lossen: streamers, YouTubers en andere ‘creatives’. Ze waren vermoedelijk iets te duur voor aspirant video makers die hun eerste stappen zetten, maar iedereen met een beetje ervaring weet dat goede tools goud waard zijn (en goede lampen soms echt een vermogen kosten), en de Key Light bleek toch echt een goede tool voor een redelijke prijs. Goed licht, praktisch, en handig in gebruik met de app en Stream Deck integratie.

De Air doet feitelijk hetzelfde in een iets compacter, iets betaalbaarder jasje. Voor de permanente streaming setups zullen de vaste pilaren van de Key Light de voorkeur hebben boven de voet van de Air, je raakt er tenslotte geen desk-space mee kwijt, de flexibiliteit biedt weer voordelen voor andere gebruikers (zoals wijzelf) die juist profiteren van het kunnen verplaatsen. Dat en je kan hem natuurlijk ook nog op andere manieren mounten als je later wil; je zit niet vast aan deze poot. Eigenlijk het enige wat er echt opvalt in de praktijk is dat de kabel, zeker als je hem door de goot in de poot laat lopen, iets langer had moeten zijn. De ca 1 meter die je over hebt om de adapter in te prikken is in mijn optiek te kort.

Het feit dat je iets minder licht hebt is vanuit het perspectief van een video-baas ook iets om bij stil te staan, maar als spotlight of streamer-face-light levert dit echt meer dan genoeg licht. Dat maakt de Key Light Air niet alleen een leuk, flexibel alternatief voor de Key Light, maar ook een interessant budget alternatief voor wie die 200 euro per lamp net even te gek was; 130 euro is toch net wat makkelijker te behappen. Zeker als je overwoog er twee op te hangen. Heb je deze op je radar staan dan zeg ik: prima aanradertje.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.