Elgato Key Light review


Hoewel onze eigen streams nog maar in de kinderschoenen staan (but hey, we hebben het naar ons zin dus kom lekker kletsen!) hebben we de afgelopen maanden de nodige uren gestopt in de hardware die een goede stream mogelijk maken. En één naam komt daar geregeld naar voren: Elgato. Vandaag lanceren zij een nieuw product om je streams mooier te maken, en vooral ook makkelijker: de Key Light. Een software en Stream Deck controllable, dimbare, kleurtemperatuur veranderbare, niet storende lamp. Voor ieder die zich afvraagt waarom je een lamp zou willen: probeer maar eens een goede webcamkwaliteit te behalen zonder verlichting, of probeer eens een green screen te gebruiken zonder goed, egaal licht op het groene doek.

In de bovenstaande video legt Nada je alles uit wat je moet weten van deze Elgato Key Light, die voor ca 199 euro in de winkel komt te liggen. Voor de liefhebbers van een stukje Nederlands hebben wij hieronder voor jullie de samenvatting.


Specificaties


Samenvatting


We kunnen het er lang of kort over hebben, maar de realiteit is dat voor een goede stream presentatie goede verlichting gewoon een absolute must is. Elke fotograaf zal je vertellen dat goed licht belangrijker is dan een goede camera, en dat gaat voor webcams even goed op: goed licht met een mid-range camera oogt veel beter dan slecht licht met een dikke cam (daarom adviseren wij beginnende reviewers ook lekker naar buiten te gaan voor productfotos). Wij ontdekten die uitdagin zelf aan levende lijve toen wij met dikke PCs, webcams en Elgato’s eigen green screen aan de slag gingen: we kwamen echt licht tekort. En zonder dollen, op dezelfde dag dat wij het over een licht oplossing voor het streamen hadden hoorden we dat Elgato met een chiquere oplossing ging komen.

Elgato speelt natuurlijk heel logisch in op de problemen waar streamers mee zitten. De meeste ring lights die streamers tot dusver gebruikten waren vooral voor fotografie bedoeld en kwamen dan met tripods. Elgato richt zich logischerwijs op praktischere, veel compactere tafel montage, al waarderen we de keuze voor een standaard tripod schroef wel mocht je deze lamp een keer op een tripod willen gebruiken voor andere doeleinden. Een ander belangrijk element is dat het licht goed verzacht tot je ogen komt, want waar je als fotograaf vooral om het resultaat geeft en minder om een momentje ongemak bij je model dien je als streamer toch nog vooral goed op je game te kunnen focussen. Hoewel erg helder op 100% heb je er op een praktischere stand ook daadwerkelijk geen hinder aan merkte ik in mijn eigen stream.



Waar het natuurlijk om gaat is dat dit ding gewoon werkt. Installatie is kinderspel, al dien je wel WiFi bereik te hebben op de plek van montage. Vastschroeven, aanzetten, 3x klikken en je kan aan de slag. Ook daarna is gebruik kinderspel: Het verschil in het opzetten van een green screen setup met of zonder licht is gigantisch, sterker nog zonder goed licht werkt een green screen helemaal niet goed, en ook de beeldkwaliteit van de webcam profiteert overduidelijk. Het staat niet ter discussie dat wat Elgato probeert te doen in elk geval heel snel tot het gewenste resultaat leidt. En tijd is geld toch?




Het hoogtepunt is natuurlijk de aansturing vanuit je computer zelf, iets wat ring lights niet doen, en tafellampen met ‘slimme’ lampen gaan wat netto resultaat betreft gewoon niet concurreren met dit ding. Kudos voor de kinderlijk eenvoudige installatie in elk geval, want dat stelt niets voor zolang je een WiFi capable apparaat in de buurt hebt. De applicatie op de computer zelf is daarna heel eenvoudig. Wel visueel gepolijst, maar wat settings betreft komen we een aan/uit knop tegen, de twee sliders, en in het geavanceerd schermpje hebben we de optie tot firmware updates of het hernoemen van onze light. Dat is op zich geen probleem, want wat wil je nu werkelijk doen anders dan gewoon de helderheid of kleurtemperatuur aanpassen. Maar op een paar fronten had het iets uitgebreider gemogen. Zo stoort mij het feit dat hij vast boven de system tray hangt en niet te verplaatsen is (bijvoorbeeld naar je 2e scherm) voor mensen zonder stream deck, en dat je in de software zelf ook geen presets kan maken met een specifieke helderheid/kleurtemp om tussen te schakelen, dat kan dan weer wel via de stream deck. Er is overigens wel een app voor, maar ik heb de Android versie zelf nog niet gezien (enkel iOS), volgt vast.

Pakken we onze (niet verplichte overigens) geliefde stream deck erbij (dat ding is echt top, en niet alleen voor streamen) wordt het iets interessanter en kunnen we die presets wel maken. Het lijkt mij een redelijke aanname dat een serieuze streamer die met dikke webcam, flink licht en een green screen aan de slag gaat sowieso een stream deck heeft, dus leuk dat Elgato zijn producten op elkaar in laat spelen. Paar presets, hop. Maar ook hier merken we op: had het niet ietsjes uitgebreider gekund jongens? Waarom hier juist weer enkel presets als optie, en geen knopje kunnen binden met ‘brightness up’ of ‘colour temp down’, en waarom zien we in de slider niet welk percentage helderheid of kleurtemp we de preset op zetten. Dat moet je dan weer checken in de control center app.



En dat steekt toch een klein beetje, want de Elgato is niet goedkoop en wanneer we de meerwaarde deels in de software zoeken willen we dat die de ervaring ultiem maakt. Degelijke ring lights kosten grofweg de helft, en zijn veelal ook instelbaar in helderheid en kleur temperatuur. Wel dien je goed te zoeken naar oplossingen die zachter op de ogen zijn, want dat heeft Elgato wel voor elkaar. Toch voelt het als een gemiste kans om eventuele alternatieve, goedkopere licht-oplossingen te vernietigen met een ultieme software ervaring. Maar goed, we weten van Elgato’s stream deck dat ze goed zijn in het pushen van updates, ook daar is het nodige verandert sinds de lancering en we twijfelen er niet aan dat andere reviewers en streamers dezelfde feedback gaan geven en dat dat tot updates gaat leiden die onze primaire kritiek wegnemen.



Was de software en stream deck integratie uitgebreider geweest dan hadden we geen enkele seconde twijfels gehad over het 200 euro prijskaartje; kwaliteit mag echt wat kosten. Maar hoewel we overtuigd zijn van het resultaat moeten we duidelijk stellen dat we ook gretig uitkijken naar een software updateje of twee. Toch blijven we onder de streep enorm positief, want we dienen het product wel te waarderen voor wat het is: een goede oplossing die het beoogde doel eenvoudig bereikt: prima kwaliteit, aangenaam licht, ruime instelbaarheid wat betreft kleurtemp en helderheid, praktische ruimtebesparende tafelmount, luie aansturing vanuit je PC, en onder de streep een uitstekend resultaat in je stream uitvoer. Het is simpelweg een veel makkelijkere, praktischere oplossing dan licht ontworpen voor andere doeleinden, en geen-gedoe oplossingen zijn zo verdomd fijn om mee te werken en aanraders voor iedereen die liever iets meer afrekent dan zelf wil knutselen. Kleine last minute toevoeging: we hebben begrepen dat Elgato gebruik maakt van de LEDs van Osram, dat is nog een positieve voetnoot wat kwaliteit betreft.

Enige wat ik mij nog nog afvraag waarom er niet meteen RGB in zit. Elgato is tegenwoordig Corsair after all! RGB-grapjes terzijde, ik zie wel kansen voor ‘kleur jouw favo streamer in jouw favo kleur’ donaties, of gewoon voor onszelf als extreem handige tool voor het maken van productvideo’s. Kom maar op met de RGB Platinum editie.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.