Elgato Multi Mount review


Er wordt vaak gezegd dat content maken niet om de gear gaat, en daar zit een kern van waarheid in: bijna alle grote content creators zijn begonnen met matige camera’s en crappy laptops. Laat je dus niet afschikken door de mooie hardware van de ervaren creators.

Maar zodra je eenmaal de eerst stappen hebt gezet je snel hoe goede gear een wereld van verschil maakt. Elgato heeft meermaals laten zien te snappen dat die creator doelgroep zowel specifieke wensen heeft als een sterke drang naar goede kwaliteit. Niets verpest je workflow tenslotte meer dan een product dat niet doet wat je ervan verwacht. Tijd om te zien of de nieuwe Elgato Multi Mount, een flexibele oplossing om je camera of andere apparatuur om je heen te positioneren, in hetzelfde straatje valt.


De Multi Mount


De Multi Mount is niet één product, maar bestaat momenteel uit vier losse producten die we gaandeweg tot één geheel opbouwen. Die modulariteit is positief, want niet iedereen zal alle onderdelen nodig hebben en de gebruiksdoelen kunnen flink uiteenlopen. We lopen ze stuk voor stuk door.


De basis heet gewoon Multi Mount, en die gaat voor 45 a 50 euro over de toonbank. Daarvoor krijg je een stevige, tot 125cm uitschuifbare paal met een table mount en een standaard schroefdraad voor camera’s en praktisch alle camera accessoires. Kwalitatief dik prima, afwerking goed met o.a. pads tegen het krassen van je tafel, en de bovenkant is volledig flexibel -en- volledig van metaal.

Smartphone Holder


De simpelste accessoire is de smartphone holder, deze kost je ca 15 euro en.. wel.. laat je makkelijk je smartphone mounten bovenop de stang. Ook hier is de kwaliteit weer prima, alles gewoon van metaal, en op de Multi Mount kan je je telefoon alle kanten op wijzen.
Weighted Base


Correctie, de weighted base is vermoedelijk nog simpeler, het is tenslotte gewoon een grote metalen plaat van net geen 5 kilo. Als je je Multi Mount niet aan tafel wilt hebben maar óp tafel of op e grond wil zetten kan je de clamp vervangen door deze base. Kost je wel een tientje of vijf, best fors voor een stuk staal, maar het is niet dat ze dit echt massaal kunnen produceren en zelf knutselen voor een paar tientjes ga je ook niet doen.Ook hier, kwalitatief weer dik prima, hij zit goed vast aan de paal met drie schroeven, en de onderzijde heeft een beschermlaag voor je tafel.


Flex Arm


De Flex Arm is waar de Multi Mount eigenlijk echt tot zijn recht komt, simpele paaltjes zijn er wel, maar deze vier-delige uitbreiding voor bovenop geeft je enorm veel flexibiliteit. Ook hier zijn alle onderdelen weer van metaal, dus kwalitatief niets te klagen.Hier bereiken we natuurlijk ook een beetje het punt waarop je je afvraagt “wat moet ik hiermee”. Je telefoon ondersteboven hangen wellicht, of je microfoon dichter bij je gezicht brengen, of gewoon een accessoire buiten het beeld om boven je hoofd krijgen, bijvoorbeeld voor wat extra licht op je greenscreen of bovenop je hoofd. Of gewoon je hele DSLR ondersteboven hangen voor een installatievideo, om je kook kunsten op te nemen of wat je dan ook kan bedenken.Corsair zelft geeft je vast wat suggesties

Het systeem vereist wel dat je de individuele stukjes losser schroeft als je iets wilt bewegen, en vervolgens weer vast schroeft als je product in positie staat. Het is dus geen directe concurrent voor een flexibiele microfoon boom arm die je wanneer je hem nodig hebt even naar je toe trekt en weer weg duwt. Met een lichte accessoire als een telefoon kan je de schroeven iets ruimte geven, maar zeker met een grote camera aan het uiteinde van de arm is goed vastschroeven echt een vereiste. Je wilt tenslotte niet dat je camera de volgende dag op de grond ligt.Hoeveel hij kan dragen is vooral afhankelijk van je tafel, of in geval van de metalen plaat hoe ver het product overhangt. De Canon 80D met 18-135mm lens die je op de foto ziet in die positie gaat nog net, maar dat zag ik meer als een pittige test dan een realistische; voor top down opnames lijkt een prime lensje mij een logischere keuze. Elk van de schroefstukken houdt echter prima stand.Conclusie


Elgato conclusies beginnen een beetje op elkaar te lijken. Ze zien een probleem waar geen (of geen makkelijke) oplossing voor is voor de specifieke content creator doelgroep, en maken er wat voor. En omdat ze niet anders doen, zijn de producten in de regel ook effectief. De Multi Mount doet ook iets wat gewoon nog niet kant en klaar op de markt is. Ik heb vooral Amazon en Aliexpress even goed doorgespit, maar direct alternatieven zijn er niet, vereisten dat je zelf wat in elkaar prutst, of je komt in pro video werk segmenten waar je serieus veel centen uit mag geven. Niets is zo toegankelijk en doelgericht.

Maar Elgato maakt wel tools voor een serieuze doelgroep voor wie tijd geld is, dus betaalbaar zijn is geen goed argument als de kwaliteit niet goed is. Met enkel metalen onderdelen en duidelijk genoeg kracht op zelfs een stevige camera vast te houden zit dat wel goed. Kijk je naar lichte accessoires heb je geen moment omkijken, en ook een leuke systeemcamera of een bescheiden DSLR met een compacte lens (typische keuzes voor content creators) zijn prima uitgangspunten voor dit systeem.

De prijs van 100 a 150 euro voor een typische opstelling (Multi Mount plus Flex Arm, eventueel de Weighted Base of Smartphone holder) lijkt voor een leek misschien wat hoog voor feitelijk wat mooi uitgevoerde stukjes staal, maar iedereen die wel eens accessoires voor filmen in huis heeft gehaald zal z’n shouders ervoor ophalen. Ik zie hier een product dat enerzijds precies doet wat iemand ervan zou verwachten, en anderzijds mensen nieuwe ideeën kan geven om er leuke content mee te maken. Je zal deze vermoedelijk dan ook nog wel vaker bij ons gaan zien. En verder niets op aan te merken eigenlijk: Doet wat hij belooft en voor een keurige prijs.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.