Elgato Ring Light review


Soms vindt Elgato iets nieuws uit, en soms proberen ze een bestaand concept beter te doen. De nieuwe Elgato Ring Light is weer een duidelijk voorbeeld van het laatste. Ring Lights zijn al jaren een bekend fenomeen en een bewezen concept voor iedereen die zijn of haar gezicht goed wil belichten: rond licht om je camera is fijner dan een spotlight, en de ring geeft in de regel een mooie reflectie in de ogen.

De eerste reacties waren echter niet mals: bijna 200 euro voor een Ring light zou absurd zijn. Ring Lights zijn tenslote een product-soort welke je voor enkele tientjes tot ca 100 euro op Amazon of Aliexpress kan vinden, vaak met complete accessoirepakketten.

Kortom, wat is deze nieuwe Elgato Ring Light? Een ultieme uitvoering, of gewoon simpele geldklopperij?


Onderschat vooral niet hoe groot de Elgato Ring Light is: 17” in diameter maakt het een flinke unit, en ook een flinke doos. Met daarin: één uitschuijfbare bureau-clamp, één adapter met kopjes voor over de hele wereld, en één flexibele kop voor je camera.Oh, en één prachtig gebouwde ring light. Dat Elgato kwalitatief iets moois neer moest zetten wisten ze, en dat doen ze ook. Het is een heerlijk stevig voelende lamp, en ook de standaard is harstikke stevig. De eerste paar reviewtjes die ik opzocht van no-brand lampjes brachten vaak de bouwkwaliteit op als nadeel, dat is hier niet aan de orde.De stang is in hoogte te verstellen, de camer is los op de kop te verstellen, en het geheel blijft prima strak met een Canon 80D erop. Ze geven aan tot 2 kilo draaggewicht, dus daar kan je wel een cameratje op kwijt.


En het licht zelf is gewoon heel goed. Elgato maakt duidelijk dat ze OSRAM LEDjes gebruiken, toch een gerenommeerde club, en het licht is bovenal mooi zacht en vrij van flickeringen. Je zit niet in LEDjes te kijken, maar die richten zijwaards en het licht wordt enkel difuus aan jou gepresenteerd. Vervolgens is het ook nogruim instelbaar: uitstekende minimale en maximale helderheid, hij gaat echt van een heeeeuul zacht lichtje naar een pijn-in-je-ogen, plus de witbalans is aan te passen. Geen RGB helaas, dat komt vast nog een keer.


Het licht kan over een hele range van koud naar warm wit worden ingesteld

De vraag is wel of één lamp genoeg is, want dat wisselt per opstelling. Puur als face-cam wel, maar om bijvoorbeeld een green screen goed te belichten heb je toch wat extra licht vanaf de zijkanten of bovenkant nodig. Dit werkt meer als een focus licht, met alle aandacht op jou. Geen nadeel, want dat is meer inherent aan een Ring Light (ze hebben de key lights as scene belichting tenslotte), maar verwacht dus niet dat één lamp een groot groen vlak achter je egaal belicht.

Eén grote, of eigenlijk dé grote meerwaarde van Elgato is hun software, app, en stream deck integratie. Je kan het licht dus makkelijk aanpassen op je telefoon, of als onderdeel van je Stream Deck truckendoos. Je hoeft dus niet per sé met je tengels aan het apparaat te zitten, of met een prut china-remote te werken. Mocht je willen dan zitten er echter wel knopjes op de lamp zelf waarmee je de hoeveelheid licht en kleurtemperatuur kan aanpassen. Dat kan dus wel.En dat maakt het gebruik uiteindelijk wel heel makkelijk. Knopje in de desktop app of software om hem aan te zetten, knopje op je stream deck om hem toch iets te dimmen, etcetera. Kleine dingen, maar gemak dient te mens.


De kop waar de camera op staat is onafhankelijk van de lamp te verplaatsen.


ConclusieDe vraag is voor wie deze lamp nou is. Hij doet precies wat hij belooft, zonder nadelen, en hij maakt het concept licht wel heel makkelijk. En, voor de goede orde: goed licht heeft een grotere impact op je beeldkwaliteit dan een extra dure camera. Iedereen die iets opneemt profiteert dus van goed licht, maar wanneer is het nu een zinnige aankoop?

Suggereren dat je per sé een 200 euro Ring Light nodig hebt voor een goede opname is waanzin. Beginnende streamers of YouTubers die nog niet precies weten wat ze nodig hebben kunnen prima een betaalbaar alternatief proberen om te ervaren hoe alles nu werkt. Dan mis je weliswaar die mooie stream deck integratie of de app controle, maar ik denk dat het gros van de gebruikers de lamp eenmaal instelt en er vervolgens af blijft. Voor hen zou ik zeggen: probeer een simpel alternatief, experimenteer, en investeer op het moment dat je weet wat je écht wilt. Dus ja, als je een zuurpruim bent kan je correct vaststellen dat Elgato hier een duur product neer zet met ongetwijfeld een hele dikke marge die je veel mensen niet nodig hebben.

Maar zodra we deze Ring Light vanuit een meer professioneel oogpunt bekijken veranderen de zaken. 200 euro is echt een habbekrats voor een professionele streamer, YouTuber, vlogger, of “whatever”, en tijdverlies omdat je met prul moet werken nekt je productiviteit. Investeren in iets goeds is dan altijd een beter idee.

Oftewel, zodra jij het soort gebruiker bent die zijn of haar inkomen haalt uit de foto’s of video’s die je met een ring light produceert, dan is iets meer investeren gewoon het beste advies wat we je kunnen mee geven. Een lamp die beter licht geeft, en makkelijker aangestuurd kan worden, is dan echt wel een meeprijsje waard. Voor de creatieve (semi-)pro op zoek naar een lamp als dit is de Elgato het in mijn optiek dus dubbel en dwars waard. Er zijn vast meer opties die door een gebrek aan PR-activiteiten geen aandacht krijgen, iets wat Elgato natuurlijk wel weet te doen, maar dat maakt mijn conclusie niet anders: als jij een lamp als deze zoekt kan ik je met een gerust hart vertellen dat hij kwalitatief uitstekend is en dat je er vervolgens geen omkijken naar hebt, en dat is al dat telt voor een serieuze creatieveling:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.