Samenvatting


De kleinere versie van de inmiddels iconische Elgato Stream Deck maakt even goed indruk. De software werkt uitstekend, en is zowel kinderlijk eenvoudig voor beginners en pc-leken als uitgebreid wat extreme mogelijkheden betreft voor de echte stream- of custom macro geek. Er mogen weliswaar alternatieve soorten oplossingen zijn, maar er gaat weinig boven vrij aanpasbare schermpjes die duidelijk visueel weergeven wat je aan het doen bent, en dat gemak gecombineerd met een soepele werking maakt echt indruk, zeker wanneer je met mappen en profielen veel meer acties in het apparaat kwijt kunt dan de zes knoppen doen vermoeden. Kwalitatief is het een net kastje, al hadden we liever een stevige mechanische schakelaar gezien dan de gekozen domes (zodat je de Stream Deck ook kan gebruiken voor acties die je veel en snel achter elkaar wil uitvoeren), en iets meer gewicht tegen schuiven voor fanatieke knop-drukkers had ook gemogen.

We geven hem een 9/10 voor de inhoudelijk knappe presentatie, maar wel in de veronderstelling dat je bewust genoeg hebt aan het aantal knoppen dat hier wordt geboden en liever de compactere en schattigere form factor hebt. De originele kost weliswaar 50 euro meer, maar dan heb je wel een veel ruimer aantal van 15 knoppen, voor de liefhebber zeker het bekijken waard.

Scroll verder voor de volledige review.


Elgato Stream Deck Mini review


Er zijn maar weinig fabrikanten die zo’n impact hebben gehad op de streaming community als Elgato, tegenwoordig onderdeel van Corsair overigens. Elgato is een merk dat zich specifiek richt op streaming hardware zoals capture cards, maar ook de inmiddels toch wel iconische Stream Deck in het assortiment heeft; een soort macro pad met vijftien vrij instelbare knoppen-met-scherm bedoeld om niet enkel veel extra knoppen tot je bechikking te stellen, maar vooral ook de acties duidelijk herkenbaar te maken; een plaatje is natuurlijk gebruiksvriendelijker dan ‘M1’ of ‘G1’ op je toetsenbord.

Vandaag brengt Elgato officieel hun nieuwe Stream Deck uit, de Stream Deck Mini. Deze compactere variant met 6 knoppen vergeleken met de 15 van de originele versie hebben wij de laatste dagen lekker mee kunnen knutselen. De adviesprijs bedraagt 99 euro.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, leuk en stevig genoeg, intern een redelijke presentatie van het product en we treffen daar een korte quick start guide aan.
De nieuwe Mini is duidelijk herkenbaar als Stream Deck, tot zover de letters bovenop dat niet aangaven, maar dan zoals de naam ook deed vermoeden gewoon een maatje kleiner. We zien een totaal van zes knoppen wat het geheel weer een stuk compacter maakt op je bureau dan de originele versie.


Doen we echter een rondje, dan zien we toch genoeg veranderd. Zo levert de mini versie de flexibiliteit van de (toch maar beperkt flexibiele) originele versie in maar krijgt hij daar een veel stevigere, solide basis voor terug. De stream deck staat nu dus vast onder een hoek van 45 graden, maar de resulterende extra stevigheid is in mijn optiek een goede keuze, zeker omdat een kleinere kopie van het origineel van zichzelf al lichter zou zijn geweest.

Zowat de hele onderkant is dan ook van een soort grip rubber voorzien wat hem steviger helpt staan. Niet dat je hem niet naar achteren gedrukt krijgt als je knoppen hard indrukt, maar bij bescheiden gebruik staat ‘ie prima. Uiteraard merken we op dat dit een apparaat is waarop je af en toe één knop indrukt, niet zit te rammen als een mechanisch toetsenbord.


Aansluiting: één USB kabel met een lengte van 150cm.


Specificaties


Trailer, features, en specs van Elgato:Software


Voor we naar de praktijkervaring gaan, wat komt erbij kijken om het op te zetten. Tip: Elgato geeft aan dat het handig is dat je bijvoorbeeld OBS al geinstalleerd hebt wanneer je de Elgato Stream Deck software installeert, wat wij ook kunnen beamen; direct na installatie herkende OBS ook dat er een Elgato Stream Deck is gekoppeld. Niet onbelangrijk overigens, want de directe integratie met software (zoals OBS) zorgt dat de functionaliteit voorbij die van een typische macro functie in je toetsenbord software gaat.

Het instellen zelf gaat overigens geheel via de software van Elgato. Deze is eigenlijk opvallend eenvoudig en ook opvallend intuïtief. We krijgen onze knopjes te zien, kunnen uit het lijstje rechts tal van standaard opties (complete lijst hieronder in één plaatje samengevoegd) direct op de knop naar keuze slepen, zetten daar eventueel wat regeltjes tekst bij en een paar tellen later zeggen we hardop ‘hey, dat werkt best lekker’. Kind kan de was doen.De meeste opties spreken redelijk voor zich. Twitch message? Wat wil je zeggen, klaar. Start/stop stream doet.. wel precies dat. Zelf zat ik heel erg te wachten op een chiquere oplossing voor de verschillende OBS scenes, want onthouden dat ‘mijn beeldscherm, beide webcams aan’ cltr-f9 was en ‘haar scherm, enkel haar webcam’ ctrl-f11 was is natuurlijk te lastig voor iemand die in streamer-jaren de 105 al is gepasseerd (35). Goed, beetje overdreven, maar een plaatje met de tekst erbij op een schattig knopje op je bureau is wel tig keer relaxter. Wat direct positief opvalt: elke scene die je in OBS maakt is direct tot je beschikking in de Elgato software, je hoeft letterlijk enkel aan te klikken dat je scene x met knop y wilt koppelen.


Soundboard is ook een leuke feature overigens en werkt ook precies zoals je verwacht. Je kiest een leuk plaatje, kiest welk geluid je wilt afspelen, past het volume aan, en klaar. En zo werkt alles feitelijk in deze software.


Nu lijkt die lijst met wat je kan doen wellicht niet zo spannend, maar met de opties onder ‘Stream Deck’ en ‘System’ breidt het aantal mogelijke acties extreem uit. Je kan namelijk een eindeloze hoeveelheid folders stacken, met in elke folder andere acties, en met multi-action kan je verschillende acties combineren, tot en met specifieke handmatig gemaakte key-macro’s aan toe. Daarmee staat de deur feitelijk open voor ‘alles wat je kan bedenken’.


En wat die plaatjes betreft? Elgato heeft op hun website een complete plaatjes-editor waarbij je je eigen beelden kan uploaden of kan selecteren uit tal van standaard knopjes, en die weer naar wens kan personaliseren. Foto’tje van mij met de kleine, horns-signtje erbij, tekstje erop, en klaar. Het zou wel chic zijn als ze een oplossing zouden bedenken die de icons direct in de software kan importeren, of gewoon die editor in de software zelf kunnen bakken, maar dat is helaas niet het geval. Je slaat een bestandje op en die importeer je dan weer in de software. Onnodige maar geen problematische extra stap, gewoon een mapje aanleggen met al je eigen icoontjes erin. Het enige wat ik kan zeggen is dat je in 2 minuten gewend bent, want als ik dat kan, kan jij dat ook :p


Dan werpen we nog even een blik op de andere settings. We kunnen een sleeptimer instellen (heel fijn!), de helderheid aanpassen (helderheid is ook iets wat je in de acties kan laten aanpassen) en we zien de API integratie met de diensten die we willen gebruiken (in mijn geval Twitch en Twitter bijvoorbeeld) zodat de software direct naar die diensten de gewenste acties kan doorsturen (anders kan de Stream Deck natuurlijk niets tweeten of in de chat zeggen etc).De fijnste optie is dat je eindeloos profielen kan maken. Nu kan je bijvoorbeeld kiezen van profiel te wisselen met een druk op de knop, maar je kan ook een profiel automatisch actief maken wanneer een specifieke applicatie actief (foreground) is. Dat kan elke applicatie zijn zolang je de exe file maar even toevoegd. Zo kan je de Stream Deck automatisch het profiel met allemaal media keys laten weergeven als je Spotify aanklikt (song skippen, volume, etc etc), terwijl hij weer je stream settings weergeeft als je aan het gamen bent. Ik zie hier toch serieuze potentie voor iedere liefhebber van serieuze macro functies.


Praktijk


Eén van de dingen die direct opvalt wanneer je met de Stream Deck aan de slag gaat is dat het niet alleen eenvoudig werkt, maar vooral ook goed en snel werkt. Aanpassingen die je maakt aan de functionaliteit en teksten zie je direct op het schermpje verschijnen, terwijl je schrijft. Geen opslaan, wachten op ‘saving’ ‘updating’ en andere nonsense zoals dat. Dat was wellicht nog wel de grootste verademing vanaf dag één: het werkt, en het werkt verdomd goed. Dan moet je voor lief nemen dat als je de warning-boxes (Weet je zeker dat je deze actie wilt overschrijven) uitzet je het risico loopt dat acties die je per ongeluk uitvoert meteen actief zijn, maar so be it.

Daarmee valt er eigenlijk vrij weinig in de praktijk op te merken wat je niet kan raden op basis van de screenshots en op basis van wat Elgato (en anderen) zeggen dat je hiermee kan doen. Het is wat suf, maar eigenlijk zijn we blij als apparaten gewoon goed werken. Sure, we zouden graag nog wat meer software functies zien zoals een makkelijker beheer van al onze icoontjes, maar het feit is dat we vanaf het eerste moment meteen doorhadden hoe alles werkte, en naar mate we er verder mee komen duidelijk te zien krijgen dat wat je er mee kan doen praktisch eindeloos is. Druk op de knop, en het werkt ook allemaal zonder morren. Gewoon reden om blij te worden.

Met 72×72 pixels op knopjes van grofweg een centimeter is het ook prima vertoeven overigens. Helaas laten LCD schermpjes zich zoals vaker slecht fotograferen, daardoor lijkt de belichting dus wat naar, de kleuren wat flets en zie je streepjes op de foto die er in het echt niet zijn, maar in de praktijk is het meer dan prima wat helderheid en scherpte betreft, zowel in een typisch verlichte ruimte overdag als in de late uurtjes in het pikdonker. Gelukkig kan je tegenwoordig zelf je font kiezen en we merken wel op dat de iets dikkere fonts wat beter voor de dag komen, maar dat is allemaal vrij instelbaar. Nogmaals, het is niet je-van-het wat LCD techniek betreft, maar ruim voldoende in ons boek.Reviewen is echter ook kritisch kijken, en we zien alsnog genoeg dat beter kan. Als we knoppen stevig indrukken dan kunnen we hem alsnog wat naar achteren drukken; meer gewicht zou zeker geen kwaad kunnen. Ook de knoppen zelf zijn voor verbetering vatbaar: de helderheid en resolutie zijn keurig, maar de kans op reflecties is aanwezig als het licht precies verkeerd valt. Ook zijn wij fanatieke mech gebruikers, en de switches onder de Elgato schermpjes geven maar matige feedback. Er is wel feedback, maar het voelt meer als een goedkope dome dan een lekkere strakke switch met fors wat wobble als je niet in het midden drukt. Nu zit je niet de hele dag op die knoppen te rammen als een FPS gamer noch liggen we er echt wakker van, maar het kan wel degelijk beter.

De grootste vraag die we overhouden is echter: zijn zes knoppen wel genoeg. Met de folders, profielen, en automatisch-profiel-per-app kan je eindeloos customizen, maar ook folders nemen een knopje in beslag en zodra je folders gaat stacken ben je al weer een knopje kwijt voor de ‘back’ actie. Daarmee belanden we een beetje in dubio: heerlijk product, maar zou ik toch niet liever die met 15 knoppen hebben? Misschien een inkoppertje, maar was een Stream Deck Mini met 8 knoppen toch niet verstandiger geweest?


Conclusie


Enfin, we zouden dus liever iets van een Cherry MX switch onder de keys zien voor een strakker knop-gevoel (zeker nu Elgato onder de Corsair vlag valt, bring it guys! :D), want dat had de deur open gezet voor acties die je heel frequent en heel snel wilt uitvoeren in plaats van de meer incidentele acties waar dit apparaat zich bewust op richt, maar daar houdt het inhoudelijk klagen ook op en zijn dan ook echt dolenthousiast over dit ding. Natuurlijk zijn er altijd wat dingen die nog iets beter zouden kunnen, maar onder de streep worden we er harstikke blij van en producten waar wij na al die jaren nog echt heel erg enthousiast van worden verdienen echt de aandacht. Zowel voor streaming doeleinden als voor extra macro mogelijkheden: het is gewoon een harstikke tof ding dat bovenal vooral verdomd goed en snel werkt dankzij de soepele software en goede integratie met andere paltformen. De integratie met o.a. OBS en Twitch is top, de software is echt kinderlijk eenvoudig en werkt soepel, het werkt allemaal als een trein, hij ziet er nog een beetje netjes uit ook en niet onbelangrijk: je eigen aanpasbare macro-schermpjes op je bureau is gewoon tof. Het is dat de Stream Deck zelf al even mee gaat, maar anders hadden we gezegd “cool sh-t you didn’t know you needed”.

Eigenlijk het enige twijfelpunt is het feit dat zijn grotere broer ook op de markt is. Uiteraard is een bedrag net onder de 100 euro wat fijner om te horen dan de ca 150 die de 15-knoppige broer kost, maar de prijs-per-knop is daarmee wel fundamenteel anders. Hoewel je natuurlijk niet helemaal zo mag rekenen, je koopt natuurlijk veel meer dan dat, is het wel iets om bij stil te staan en droog bekeken zowel absoluut als relatief niet goedkoop. Hoewel de functionaliteit veel verder gaat dan zes knopjes op je toetsenbord met behulp van de folders en profielen moet je wel heel bewust nadenken of die zes knoppen voor jou voldoende zijn. Voor ons als casual streamer komen we er stiekem prima; paar scenes, wat macro’s, klaar. Echter voor de complexere setups of de echte knutselaar zullen 9 extra knoppen voor zo’n 50 euro meer toch lonken. Dat zit ook in mijn achterhoofd na de eerste dagen met deze Mini waarbij ik inmiddels al 50 nieuwe ideeen heb van wat ik ermee wil doen en de grote versie dan toch als een logisch opstapje zie.

De positieve kant van de Mini is echter dat als je wel genoeg hebt aan zes knopjes het er beter uitziet dan een half leeg deck, en daarbij is hij veel compacter en minder in-your-face op je bureau als je daar waarde aan hecht (plus goedkoper eh). Als ik Elgato was geweest had ik er vermoedelijk acht (mechanische, ahem) knoppen op gezet, maar dat zijn keuzes die iedereen zelf zou moeten maken. Eén ding is zeker voor ons: het Stream Deck concept is echt damn impressive. Wat je er ook mee gaat doen, of hoeveel knoppen voor jou gewenst zijn, dit concept is iets waar wij heel erg blij van worden.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.