Elgato Stream Deck+ review


Afgelopen jaren heb ik de normale (15 knopige) Stream Deck met plezier gebruikt, het is een leuk apparaat voor op je bureau en ook nog eens veelzijdig functioneel. Na het gebruiken van de Stream Deck+ merk je toch al snel dat door de nieuw draaiknoppen en het gemakkelijke touchscreen schermpje er een aantal nieuwe mogelijkheden zijn gecreëerd!


Uitpakken


Bij het uitpakken vind je de Stream Deck en zijn bijbehorende kabel, het is gevlochten kabel van usb-c naar usb-a van ongeveer 1.5m lang. Op deze Stream Deck zijn er 8 originele en 4 verwisselbare draaiknoppen te vinden. De knoppen staan een stuk verder uit elkaar dan bij de voorgangers en zijn ook aanzienlijk groter waardoor de kans op ‘’miss clicks’’ verlaagd wordt, de knoppen voelen nog steeds sponzig aan en geven ook geen lekkere feedback terug daardoor.De bouw van de Deck is stevig en stabiel, een flinke verbetering in vergelijking met de 15 knopige Stream Deck is de standaard, De Stream Deck+ is een geheel dus geen losse plastic steuntjes, wel een nadeel hiervan is dat hij niet in verschillende hoeken te verstellen is. De Deck zelf is helemaal kant en klaar dus gewoon kabel in het apparaat en in je pc en het installeren kan beginnen.

Installatie en Gebruik


De installatie is vrij eenvoudig naar functionaliteit te stellen pak daar zo’n 30 minuten tot een uur voor en dan is hij functioneel helemaal klaar, wil je hem mooi aankleden en tot in de detail perfectioneren dan zou ik toch zeker 2 tot 3 uur de tijd nemen. Het Stream Deck programma is uitgerust met wat standaard plugins maar voor de echte functionele en uitgebreide plugins kan je in het programma gewoon zoeken naar de voor jou geschikte plugins, zorg er wel voor dat je bepaalde programma’s die bij plugins nodig zijn al geïnstalleerd anders kost dat ook allemaal onnodig veel tijd.


Ook is er een ruim assortiment aan custom icons en standaard sound effects, je kan vanuit eigen bestanden ook icons of sound effects toevoegen. Het ideale aan het installeren van de Stream Deck is dat je nooit hoeft te wachten of je Deck moet updaten want op het moment dat je het in je programma toevoegt staat het ook direct op je Deck. De draaiknoppen zijn ideaal voor het aanpassen van je systeem volume en helderheid van je Deck maar natuurlijk zijn ze designed voor het aanpassen van je microfoon of scene volume in OBS en dus ideaal om jouw stream te perfectioneren.


De reden waarom je deze Deck moet hebben is natuurlijk voor het streamen en het comfortabel maken daarvan. Uit eigen stream ervaring heb ik gemerkt dat het de 15 knopige streamdeck doet wat het beloofd maar het ook veel mogelijkheden mist. De Stream Deck is bedoeld dat je niet hoeft te alt tabben uit je game en de achtergrondzaken dus gewoon kan doen tijdens de momenten dat je daar tijd voor hebt. Bijvoorbeeld het scene swappen of het game volume zachter zetten, voor de kijkers is dat soms echt noodzakelijk vooral als je een aantal squeakers als teamgenoten hebt, deze Deck bied dan ook de mogelijkheid om dat met een draai aan een knop voor je te doen en dat maakt hem dan ook perfect op zijn gebied. Ook was het een frustratie om je Spotify goed te tunen omdat je maar moest blijven rammen op je knopjes om het volume perfect te krijgen en nu met een kleine draai kan je het tot in de procent perfect zetten. In dit opzicht zijn de draaiknoppen dus echt een goede upgrade.
Conclusie


De prijs ligt rond de 230 euro en is daarom ook wel voor gewone gamer of bureau persoon een prijzig speeltje, voor de echte content creators en streamers is dit wel een must have. De Stream Deck+ is gewoon een flinke verbetering op het gebied van streaming en het perfectioneren daarvan, hij kan net iets meer dan zijn collega’s en laten die punten dan ook net de dingen zijn die de andere Decks mistte. De OBS, Discord en Spotify plugins werken perfect en werken ook nog eens super gemakkelijk. De draaiknoppen voelen geweldig aan en doen wat het beloofd.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?