Elgato Stream Deck review


Al enige tijd staat er een Elgato Stream Deck Mini op mijn bureau, één van de populairste tools om streamers en content creators te helpen met hun werk. Niet dat ik zoveel stream, maar zoals we in de review van de Mini versie al concludeerden is het een vele malen veelzijdiger apparaat dan de naam wellicht doet vermoeden. Een programmeerbaar blok met toetsen, maar dan met schermpjes in alle knoppen? Daar zullen meer mensen de waarde van inzien. Wij wel in elk geval, dus de upgrade naar de (iets oudere) 15-knop versie was snel een feit.

Vandaag bekijken we daarom de grotere broer, de originele Elgato Stream Deck. Normaliter te koop voor 149 euro, af en toe te vinden voor zo’n 129.

Uitpakken, bouw en features


De Stream Deck zelf lijkt in de doos nog best eenvoudig. Een blokje, met een ca 150cm lange kabel eraan, en 15 knopjes erop. Niet gek zwaar, groot, of op andere manier opvallend.







De Mini is echter één massief blok en verder niet te stellen. Deze grotere unit kan je in princiepe ook gewoon plat op tafel leggen, maar zal veelal toch in zijn standaard worden geplaatst. Dat biedt wat extra flexibiliteit in welke hoek je je deck wilt zetten, al moet ik toegeven het massieve zelf meer te waarderen dan het gedoe met plastic clipjes, deels omdat de daadwerklijk nuttige hoeken één, hooguit twee stuks zijn. Enfin, het werkt, en je merkt er verder weinig van zolang je je Stream Deck niet heel actief heen en weer sleurt over je bureau.







De knoppen kromming van de knoppen helpt het gevoel zeker. Geeft ze zoals je kan zien ook wel wat meer reflecties.

Specificaties



Software


(Stream Deck Mini review al gezien? Dit stuk is grotendeels hetzelfde, maar dan met meer knoppen eh).

Voor we naar de praktijkervaring gaan, wat komt erbij kijken om het op te zetten? Tip: Elgato geeft aan dat het handig is dat je bijvoorbeeld OBS al geïnstalleerd hebt wanneer je de Elgato Stream Deck software installeert, wat wij ook kunnen beamen; direct na installatie herkende OBS ook dat er een Elgato Stream Deck is gekoppeld. Niet onbelangrijk overigens, want de directe integratie met software (zoals OBS) zorgt dat de functionaliteit voorbij die van een typische macro functie in je toetsenbord software gaat.

Het instellen zelf gaat overigens geheel via de software van Elgato. Deze is eigenlijk opvallend eenvoudig en ook opvallend intuïtief. We kunnen uit het lijstje rechts tal van standaard opties (complete lijst hieronder in één plaatje samengevoegd) direct op de knop naar keuze slepen. De Stream Deck toont de aanpassing ook direct in beeld. Kind kan de was doen.



De meeste opties spreken redelijk voor zich. Twitch message? Wat wil je zeggen, klaar. Start/stop stream doet.. wel precies dat. Zelf zat ik in de tijd van mijn eerste Stream Deck heel erg te wachten op een chiquere oplossing voor de verschillende OBS scenes, want onthouden dat ‘mijn beeldscherm, beide webcams aan’ cltr-f9 was en ‘haar scherm, enkel haar webcam’ ctrl-f11 was is natuurlijk te lastig voor iemand zo op leeftijd als ikzelf (ahem, 35). Goed, beetje overdreven, maar een herkenbaar plaatje op je macro knop met heldere tekst wat de knop doet is gewoon 10x relaxter. Wat direct positief opvalt: elke scene die je in OBS maakt is direct tot je beschikking in de Elgato software, je hoeft letterlijk enkel aan te klikken dat je scene x met knop y wilt koppelen, het is niet zo dat je constant de software moet herstarten als je wat aanpast in OBS, of andersom.



Soundboard is ook een leuke feature overigens en werkt ook precies zoals je verwacht. Je kiest een leuk plaatje, kiest welk geluid je wilt afspelen, past het volume aan, en klaar. Lekker ‘shhhhh’ geluidje afspelen als vrouwlief minder lieve dingen over mij zegt bijvoorbeeld. Ook handig: de optie om met één druk op de knop snel een applicatie te starten, stel dat de baas de kamer in loopt.

Mocht het aantal opties niet heel ruim lijken, met de opties onder ‘Stream Deck’ en ‘System’ breidt het aantal mogelijke acties extreem uit. Je kan namelijk een eindeloze hoeveelheid folders maken, folders in folders zetten zelfs, met in elke folder andere acties zetten. Zo veranderen de 15 knoppen in een praktisch eindeloze hoeveelheid opties. Daarbij heb je ook meerdere profielen waar je tussen kan switchen, zo kan je bijvoorbeeld een Twitch / YouTube streaming profiel hebben, en daarnaast een Photoshop of Premiere profiel; vooral voor Premiere is een Stream deck ook echt verdomd handig. Met multi-action kan je zelfs verschillende acties combineren in één knop, tot en met specifieke handmatig gemaakte key-macro’s aan toe. Daarmee staat de deur feitelijk open voor ‘alles wat je kan bedenken’.

En wat die plaatjes betreft? Elgato heeft op hun website een complete plaatjes-editor waarbij je je eigen beelden kan uploaden of kan selecteren uit tal van standaard knopjes, en die weer naar wens kan personaliseren. Foto’tje van onszelf zoals je hierboven zag, mute icon erop geplakt, smilie erbij, klaar. Het zou wel chic zijn als ze een oplossing zouden bedenken die de icons direct in de software kan importeren, of gewoon die editor in de software zelf kunnen bakken, want nu is het echt een losse applicatie op de site. Je slaat dan een bestandje op, en die importeer je dan weer in de software; onnodige maar geen problematische extra stap. Gewoon een mapje aanleggen met al je eigen icoontjes erin, en dan bouw je vanzelf gewoon een collectie op. Geloof mij, je bent zo gewend.


Nog even een vermelding van wat andere settings. We kunnen een sleeptimer instellen voor het scherm (heel fijn!), de helderheid aanpassen (helderheid is ook iets wat je in de acties kan laten aanpassen) en we zien de API integratie met de diensten die we willen gebruiken (in mijn geval Twitch en Twitter bijvoorbeeld) zodat de software direct naar die diensten de gewenste acties kan doorsturen (anders kan de Stream Deck natuurlijk niets tweeten of in de chat zeggen etc).





(even geleend van de Mini review, mocht je je afvragen waarom die data zo raar zijn)

De fijnste optie is dat je eindeloos profielen kan maken. Nu kan je bijvoorbeeld kiezen van profiel te wisselen met een druk op de knop, maar je kan ook een profiel automatisch actief maken wanneer een specifieke applicatie actief (foreground) is. Dat kan elke applicatie zijn zolang je de exe file maar even toevoegd in de software. Zo kan je de Stream Deck automatisch het profiel met allemaal media keys laten weergeven als je Spotify aanklikt (song skippen, volume, etc etc), terwijl hij weer je stream settings weergeeft als je aan het gamen bent. Al met al gewoon heel veel sexy features voor macro liefhebbers.

Praktijk


Eén van de dingen die direct opvalt wanneer je met de Stream Deck aan de slag gaat is dat het niet alleen eenvoudig werkt, maar vooral ook goed en snel werkt. Aanpassingen die je maakt aan de functionaliteit en teksten zie je direct op het schermpje verschijnen, terwijl je schrijft. Geen opslaan, wachten op ‘saving’ ‘updating’ en andere nonsense zoals dat. Dat was wellicht nog wel de grootste verademing vanaf dag één: Een Stream Deck werkt werkt, en werkt gewoon verdomd goed. Dan moet je voor lief nemen dat als je de warning-boxes (“weet je zeker dat je deze actie wilt overschrijven”) uitzet je het risico loopt dat acties die je per ongeluk uitvoert meteen actief zijn, maar so be it. Af en toe je profiel opslaan dan maar.

Ik herhaal wat ik zei bij de Stream Deck Mini review: Uiteindelijk valt er eigenlijk weinig in de praktijk op te merken wat je niet kan raden op basis van de screenshots en op basis van wat Elgato (en anderen) zeggen dat je hiermee kan doen. Het is wat suf, maar eigenlijk zijn we blij als apparaten gewoon goed werken. Het is verdomd intuitief allemaal, en het concept werk gewoon heel erg goed. Knoppen waaraan je direct kan zien wat er gaat gebeuren, simple as that. Druk op de knop, en het werkt ook allemaal zonder morren. Gewoon reden om blij te worden.



Dat neemt niet weg dat er zaken zijn die niet nog wat beter kunnen, precies dezelfde kanttekeningen als we bij de Stream Deck Mini hadden, niet vreemd gezien dit grotere model al ruim voor de Mini gelanceerd was. Wat kan beter? Als we knoppen stevig indrukken dan tilten we hem eenvoudig achterover; meer gewicht zou zeker geen kwaad kunnen. Ook de knoppen zelf zijn voor verbetering vatbaar: de helderheid en resolutie zijn keurig, maar de kans op reflecties is aanwezig als het licht precies verkeerd valt. Een premium OLED versie one day perhaps.

Ook zijn wij fanatieke mech gebruikers, en de switches onder de Elgato schermpjes geven maar matige feedback. Er is wel feedback, maar het voelt meer als een basale dome dan een lekkere strakke switch, met aardig wat wobble. Nu zit je niet de hele dag op die knoppen te rammen, dit zijn knoppen voor incidenteel gebruik, maar dat neemt niet weg dat het beter kan.

Het grootste probleem van de Mini? Zes knoppen is niet heel ruim. Vijftien aan de andere kant? Met al die folder options? Meer lijkt mij overbodig voor iedereen behalve de meest extreme use cases.


Conclusie


Kleine verbeterpunten aside (Cherry MX switches onder de keys, iets meer gewicht in het basis), Stream Decks zijn gewoon verdomd handig. Zowel voor streaming, als voor andere productiviteitsdoeleinden. Het is een tof ding dat gewoon goed werkt dankzij de soepele software en goede integratie met andere paltformen. De integratie met o.a. OBS en Twitch is top, de software is echt kinderlijk eenvoudig en werkt als een trein. En laten we wel wezen: je eigen aanpasbare macro-schermpjes op je bureau is gewoon tof. Zoals ik in de Mini review al zei: “cool sh-t you didn’t know you needed”. Niet perfect, maar even goed onmisbaar voordat je het weet.

De prijs van 150 euro lijkt fors, maar voor een uniek apparaat met zo veel mogelijkheden dat echt wat toevoegt aan je productiviteit of stream gemak? De doelgroep gaat dat terugverdienen in productiviteit, kleine ondernemers en hun voordelen enzo. De 6-knop Mini variant is hier en daar overigens te vinden voor grofweg de helft, en daarmee voor casual streamers wel een toegankelijker alternatief. Als je het mij vraagt? Eenmaal met een Stream Deck naast je zal je de ene na de andere functie bedenken die ‘ook wel handig’ is, en voor je het weet heb je tientallen acties ingesteld en ben je blij dat je toch een zwik meer knoppen tot je beschikking hebt dan zes. Dat maakt deze originele Stream Deck voor mij de interessantste van het stel, en de go-to streaming support of macro-board tool van dit moment.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.