Samenvatting


De Elgato Thunderbolt 3 Mini dock met DisplayPort, HDMI, USB 3.0 en Gigabit LAN doet simpelweg wat wordt geadverteerd. Windows en Mac compatible, en hoewel ogenschijnlijk prijzig is dat nu eenmaal de realiteit als je een Thunderbolt 3 dock wilt hebben. Hoewel de dock zelf in staat is om zelfs meerdere 4K 60 FPS schermen weer te geven is et wel zaak om te controleren waar jouw specifieke laptop toe in staat is. Verder een net kastje wat geen extra stroom vereist, goed mobiel is, en degelijk genoeg aanvoelt zonder zwaar te worden. Wel vooral voor onderweg, want powered docks lijken waarschijnlijker in een permanente setup.


Elgato Thunderbolt 3 Mini Dock review


Elgato kennen wij vooral van hun streaming gear. De Stream Deck mini bleek een prachtige tool voor streamers en productiviteits liefhebbers, inmiddels hebben we ook de grote broer staan overigens, en hun capture cards zijn ook goed bekend. Een ietwat vreemde eend in de line-up is de Thunderbolt 3 dock, en daar hebben ze net een mini versie van gelanceerd: de Thunderbolt 3 Mini dock.

Wij gaan kijken wat we van dat ca 149 euro kostende apparaatje mogen verwachten.

Uitpakken


Weinig geblaat op de vrij standaard verpakking. Doosje, documentje om aan te geven dat je als Mac user een tool kan downloaden om de high-power modus via USB te activeren, maar als PC gebruiker hoeven wij helemaal niets te doen. We krijgen er verder niks bij want we hebben niks nodig; de kabel zit handig in het apparaat zelf verwerkt zonder gedoe met oprollen of iets dergelijks.






De dock zelf oogt netjes, voelt stevig genoeg, maar is wel plastic en niet aluminium waar het op lijkt. Dit houdt hem wel licht genoeg voor onderweg, wat de doelgroep is. De slagzin is tenslotte “high performance connectivity. Anywhere”. Stevige pootjes geven hem een forse grip op tafel; dat schuif je niet zo maar weg.



Aansluitingen: Displayport, HDMI, USB en Ethernet. Focus feature is de optie om zowel via DP als HDMI 4K 60FPS weer te kunnen geven, mits je videokaart in de laptop dat aankan uiteraard. Wat we echter missen vanuit de grotere dock is de stroomaansluiting, hierdoor is het dus geen one-cable-to-connect-it-all oplossing voor je laptop (dus geen opladen), maar ook een Type-C Thunderbolt passthrough ontbreekt waardoor we onze Samsung X5 bijvoorbeeld niet tegelijk kunnen aansluiten.


Specs en features





In de praktijk


Well, it works? Wat dat betreft valt er weinig over dit product te melden, letterlijk ‘does what it says on the tin’ waarbij het echt aan jouw laptop ligt welke resoluties je precies weer kan geven. Als eigenaar van een Dell XPS 15 was het een kwestie van dock aansluiten, 34” 3440x1440p scherm aansluiten, en meteen even ethernet meegenomen want die aansluiting ontbreekt op dergelijke laptops. Prima, leuk, het werkt! Etcetera. Het is echter wel een zaak om te blijven rekenen. Zo heeft die laptop een 20 Gbps Thunderbolt 3 port, net voldoende voor één 4K 60 FPS scherm, Gigabit LAN en bijna de volledige USB 3.0 poort vol te trekken, maar niet voldoende voor 2x 4K 60 wat per scherm in de richting van 15 Gbps vereist.

Daardoor blijft het gevoel hangen dat Macbooks de primaire doelgroep zijn, met hun zeer beperkte aantal aansluitingen (maar veelal wel Thunderbolt 3 op 40 Gbps), want voor mijn eigen setup had ik natuurlijk ook prima de full size HDMI aansluiting kunnen gebruiken en een goedkope USB naar Ethernet adapter. Daarbij dien je wel op te letten dat die goedkope oplossing ook echt 1 Gbps biedt, bij deze zien we in elk geval dat de netwerkprestaties in de 900-950 Mbit/s range vallen, niet significant onder wat een Intel of Realtek chip op een modern moederbord doet.


Ik wil het dan eigenlijk vooral ook hebben over de in mijn optiek niet heel eenvoudige zoektocht naar de doelgroep. Hoewel er voor een paar tientjes USB Type-C docks te vinden zijn met een basic functionaliteit (zoals een enkel scherm of enkel ethernet) snap ik dat Elgato de nadruk legt op hun veel luxere Thunderbolt 3 feature, iets wat ook serieus geld kost voor de fabrikant, en de resulterende optie om twee 4K 60 FPS schermen aan te sturen zet dit dan ook af van goedkope opties; Thunderbolt 3 docks zijn simpelweg prijzig. Het probleem is dat in mijn ervaring een dergelijk luxere setup, en dan niet specifiek 4K60 maar wel multi-display gecombineerd met bedraad netwerk en eventueel USB hardware, vooral voor vaste setups gemaakt is. En in zo’n vaste setup lijkt het mij juist handig om naast al je hardware aan te kunnen sluiten om tegelijk ook je laptop op te laden, plus dat de kabel dan wellicht wat te kort kan zijn. Wanneer we zien dat de mini dock niet gek veel goedkoper is dan zijn grote broer met oplaad functie en Thunderbolt passthrough is dat toch een pittige sale voor menig vaste opstelling.

De mini dock is natuurlijk veel compacter, praktisch om mee te nemen, en biedt wel de meest gangbare aansluitingen met HDMI, DP, USB en Ethernet, maar ik vermoed dat de doelgroep simpelweg een stuk kleiner is dan voor de veel goedkopere, basic (non-Thunderbolt docks) aan de ene kant, en de duurdere permanente charging docks aan de andere kant. Echter doen we er verstandig aan niet te vergeten dat niet alle apparaten via de type-C connector kunnen worden opgeladen, in welk geval een kleiner, iets compacter alternatief zeker niet gek klinkt. Kortom: het is maar net of exact deze aansluitingen jouw doeleinden passen.


Conclusie


Net als hun ‘grote’ dock is ook de mini Elgato harstikke mooi. Lichter, compacter, en absoluut praktischer voor onderweg met een kort geïntegreerd kabeltje, en dankzij Thunderbolt 3 kan je, mits je laptop het aan kan, zowel meerdere hoge resolutie schermen aansturen als een sneller gaming scherm aansturen als je dat zou willen. De vraag blijft wel of dit het product is wat perfect bij jou past, want denken we presentatie doeleinden dan zullen non-Thunderbolt 1x 4K30 (ipv 2x 4K60 hier) docks veelal voldoen en veel, veel goedkoper zijn. Voor een Thunderbolt 3 optie is Elgato echter niet duur noch goedkoop, maar in het domein van het redelijke. Voor eigenaren van laptops die ook via de Type-C aansluiting opgeladen kunnen worden lonkt de grotere variant waarmee je vervolgens via één kabel niet alles aansluit, maar ook de laptop op kan laden wel best sterk; die is niet veel duurder gezien de meeste kosten al zijn gemaakt met de Thunderbolt functionaliteit.

Maar als je de laad functie niet nodig hebt (of kan gebruiken zoals met menig laptop), wel meerdere hoge resolutie schermen wilt aansturen en iets zoekt dat een beetje compact is, een beetje chic oogt en verder solide op tafel ligt als je het uit je tas haalt? Dan doet dit precies wat op de productpagina van Elgato staat, het is tenslotte verder gewoon allemaal plug & play. Kortom, vooral een gevalletje ‘if the shoe fits…’

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.