Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock review


Het lijkt inmiddels een cliché om te klagen over het feit dat laptops als maar minder aansluitingen krijgen en dat een hub, dock, of ‘iets’ van kabel nodig is voor meer dan heel eenvoudig gebruik. Aan de andere kant krijgen we dunnere en dunnere notebooks met meer kracht, denk aan de laatste Macbook Pro of Dell XPS modellen die voldoende kracht voor serieuze editors bij zich dragen in nauwelijks meer dan een centimeter dikte. Ben jij zo iemand die constant op pad is met de laptop, maar thuis of op de zaak wel een volledig assortiment aan aansluitingen tot je beschikking wil hebben? Dan is het onderwerp van de review vandaag heel interessant. De Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock biedt namelijk een zee aan connectiviteit met USB poorten, headset aansluitingen, kaartlezers, monitor aansluitingen, bedraad netwerk en de optie om je laptop op te laden, allemaal via één kabel naar je laptop.


Mooi, en goed gevuld


Met een prijs van 300 euro (en het feit dat ‘Pro’ in de naam zit) richt Elgato zich duidelijk op de professional die al een hele dikke laptop heeft, al is dat geen gekke prijs voor een luxe dock. Sowieso dient je laptop Thunderbolt te ondersteunen, dus echte budget laptops vallen sowieso af, maar de doelgroep ligt duidelijk bij de notebooks van 1500 euro of hoger voor de meer veeleisende gebruikers gezien hun non-Pro model voor tal van minder-eisende gebruikers al voldoende aansluitingen zal hebben.

Met die high-end groep in het achterhoofd is het positief dat direct uit de doos twee dingen opvallen. Positivo-point één: de constructie oogt heel chic en solide, een Macbook Pro eigenaar neemt natuurlijk geen genoegen met plastic prul, hij ligt stevig op tafel dat hij niet bij het minste geringste op pad gaat. Presentatie mogen we niet onderschatten. Op zich is hij niet heel groot of zwaar als je hem overweegt mee te nemen, maar gezien de adapter bijna even groot is als het apparaat zelf ligt gebruik op je bureau (en het wegwerken van de andere kabels) toch voor de hand.
Positivo-point twee: Hij is enorm rijk in de aansluitingen. Als je toch op de pro richt, doe het dan inderdaad in één keer goed met genoeg aansluitingen voor praktisch iedereen. Het feit dat je zowel toetsenbord, muis, hoofdtelefoon, speakers, netwerk, snelle externe storage (we hebben de Samsung X5 er even bijgepakt) en zelfs twee 4K monitoren tegelijk aan kan sluiten doet ons afvragen wat we nog echt meer nodig zouden hebben. Heel misschien dat eigenaren van camera’s met iets anders dan SD of micro SD kaarten balen dat ze alsnog een adaptertje nodig hebben richting USB? Maar zo kan je bezig blijven.
Plug & Play… & Charge


Nog belangrijker is overigens dat het gewoon direct werkt. Aansluiten en klaar. Dat is overigens meer te danken aan het Thunderbolt concept an sich dan louter Elgato, maar dat mag de pret niet drukken. Je moet wel opletten of je laptop wel tot alles in staat is. Pakken we onze Dell XPS 15 9560 erbij, prikken hem in ons LG scherm met Type-C connector en sluiten we de Samsung X5 aan gaat het prima. Echter met 20 Gb/s limiet op de Thunderbolt port op deze laptop is hij niet in staat om en twee 4K schermen, en snelle storage, en Gigabyte internet, etcetera aan te sturen. Het werkt wel, maar voor laptops die tot 20 Gb/s beperkt zijn kan je net zo goed een goedkoper dock pakken met minder opties. Dit we zien wederom waarom dit ding vooral voor de ‘pro’ laptop markt is.


En precies daarom waarderen we de 85 Watt oplaad feature die er in zit, al begrijpen we (zelf geen MBP eigenaar) dat hij even snel laadt als de 87 Watt adapter van de 15” Macbook Pro, een apparaat waar dit dock ongetwijfeld grotendeels rond ontworpen zal zijn dus geen zorgen over die 2 Watt verschil. In tegenstelling tot Elgato’s Mini Dock moet je met deze dus echt letterlijk nog maar één kabel aan je laptop prikken om alles te kunnen doen plus dat je laptop nog wordt opgeladen ook.Conclusie


En daar draait het natuurlijk allemaal om. Je komt binnen, prikt je (let op: Thunderbolt compatible) laptop aan die ene kabel, en je hebt de volledige functionaliteit van een pro workstation tot je beschikking. Geen gedoe meer met opladers in- en uitprikken, maar die gewenste ultieme notebook-als-werkstation ervaring waarmee je razendsnel komt en gaat zonder hoofdpijn of beperkte functionaliteit. Kost wat, maar daar zullen de veelal zakelijke gebruikers die hun winst in tijd en gemak daar snel tegenover kunnen zetten, weinig boodschap aan hebben. Zoek je zoiets, dan is dit uitstekend.

Interesse? Deze dock is op dit moment het voordeligste bij Coolblue.nl

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.