Elgato Wave DX / Wave XLR Combo Review
Zodra je je eerste uren op Twitch hebt gemaakt of je eerste paar YouTube videos hebt opgenomen dan kom je al snel tot de realistatie dat een goede microfoon eigenlijk onmisbaar is. Dan loop je al snel tegen het flinke aanbod aan condenser microfoons aan zoals de Blue Yetis, Rode NT-USBs, de HyperX QuadCast of de Elgato Wave:1 en Wave:3. Stuk voor stuk microfoons waarmee je prima voor de dag komt, en units die ook niet de hoofdprijs kosten: met 100 a 150 euro kom je echt al een heel eind.
Toch smaakt een betere microfoon heel snel naar meer, waarna je dan uitkomt bij chiquere dynamische mics zoals de populaire Shure SM7B, of bijvoorbeeld de Sennheiser MKH 416. Maar dan hebben we het over bijna 400 euro voor de Shure, en 1000 euro voor de Senn, en dan heb je nog een audio interface daarbij nodig wat bij die USB mics niet het geval was. En dan moet je serieus wat verdienen met je content om het te verantwoorden.
Elgato ziet daar hun kans en heeft daarom de Wave DX en Wave XLR uitgebracht. De Wave DX is een dynamische microfoon met een prijskaartje van ca 120 euro, opvallend laag voor een dynamische unit, maar de focus lijkt te liggen op de bundel met de Wave XLR interface en een studio arm, waarmee je totaal zo rond de 300 euro uit komt, en waarmee ze beloven dat je geluidstechnisch eigenlijk als een pro in het topsegment mee kan. Dat is een mooi perspectief, maar klopt het plaatje ook?
De reden dat we het “dynamische” benadrukken is dat de techniek achter de microfoon simpelweg anders is. Aan de buitenkant zie je het er niet van af, praktisch alle microfoons in dit segment voelen stevig aan, al waarderen we de neutrale en strakke vormgeving van de Elgato wel enorm. Het oogt professioneel. Een dynamische microfoon is echter veel minder gevoelig voor achtergrondgeluiden: ze pakken goed op wat er direct voor hun gebeurd, maar veel minder wat verder op de achtergrond zit of er niet recht voor zit. Dat is zeker voor beginnende content creators zonder dedicated studio een groot voordeel. Maar vandaar ook de sticker die aangeeft waar je in moet praten; vanaf de zijkant klink je direct minder duidelijk.
Net als andere dynamische mics heeft de Wave DX een XLR interface nodig, vandaar dat Elgato ook de Wave XLR introduceert, al zijn de twee niet mutually exclusive. Met een prijs van 170 euro is hij eveneens betaalbaar, maar hij is featuretechnisch relatief bescheiden. Fysiek is hij voorzien van een enkele, fijne draaiknop voorop, een touch mute knop, een XLR ingang, een headphone uitgang, en een Type-C kabel naar je PC. Hoewel niet nodig voor de Wave DX, kan hij wel 48V phantom power bieden aan microfoons die dat nodig hebben.
De fysieke eenvoud is begrijpelijk wanneer je weet dat Elgato vooral softwarematig druk bezig is geweest. Net als bij de USB Wave mics kan je via de software tal van extra opties benaderen, zoals de bekende noise gates, filters, e.d. De software is dus onmisbaar als je wat wilt aanpassen, al zullen de meeste hun mic éénmalig goed afstellen. Ook vermoeden we dat Elgato vooral hun eigen userbase aanspreekt, mensen die hun software sowieso zullen draaien voor de Stream Decks en Key Lights. Toch hadden we graag wat meer fysieke knoppen gezien, zeker gezien de GoXLR mini ondanks frequente onbeschikbaarheid momenteel weer leverbaar is voor zo’n 200 euro.
Zodra de combinatie in actie is wordt het echter duidelijk dat Elgato vooral met de microfoon echt een toppertje af heeft geleverd. De microfoon klinkt fantastisch, en de inherente voordelen van een dynamische mic merk je direct: veel minder last van achtergrondgeluid, en zelfs het geklik van toetsenborden wat op een condensor duidelijk doorkomt wordt hier sterk verminderd. Niet volledig, Elgato heeft hun mic dusdanig afgesteld dat je nog een beetje kan bewegen zonder dat je direct praktisch wegvalt zoals bij sommige andere dynamische mics waar je echt met je neus op de mic moet zitten (dat wil je zeker als fanatieke gamer die wat beweegt ook wel), maar met de background noise removal in de software blijft daar weer niets van over.
Waar je ook niet zonder kan is een XLR kabel, die moet je er los bij kopen, en je wilt standaard of arm, al is een losse arm in dit segment wel de standaard (ha..). Wij hebben hier de low profile arm van Elgato, en die maakt een uitstekende indruk. Hij is stevig, oogt professioneel en past zo goed bij de andere hardware. De vraagprijs van 80 euro is ook zeker niet onredelijk, dat is in lijn met menig merk, al merken we hier wel op dat je als je liever wat wilt besparen er zeker goedkopere opties bestaan (Amazon staat er vol mee); dit is eveneens geen productcategorie waar Elgato geen concurrentie kent. Hetzelfde gaat voor die XLR kabel: 20 euro is geen onredelijke prijs, wij betaalden voor onze eigen kabels grofweg hetzelfde, maar dat kan nog iets goedkoper als je wilt zoeken. Kortom: prima spul, geen onredelijke prijsstelling, maar niet zó uniek dat je er praktisch niet omheen kan zoals bij de Wave DX.
Conclusie
Het voelt een beetje alsof we in herhaling vallen, want Elgato laat wederom zien dat ze vaak producten weten te bieden waar hun klanten (vooral streamers) echt wat aan hebben. En doen dat vervolgens ook nog eens voor een redelijke prijs: je betaalt voor de Wave DX USB-mic bedragen, maar krijgt er praktisch pro resultaat voor terug, plus een product wat vooral voor streamers de juiste balans vindt tussen kwaliteit en een beetje bewegingsvrijheid. De microfoon an sich zou voor ons dan ook direct een editor’s choice award waard zijn.
Interfaces zijn zelden goedkoop, dus dat de Wave XLR iets duurder is dan de mic zelf begrijpen we wel, al zien we hier wel concurrenten voor niet al te gek veel meer dan de 169 euro die deze unit kost. De Wave XLR is compact en prettig in gebruik, maar is niet je enige alternatief.
Maar dat brengt ons bij het interessantste aan deze spullen: de bundel op Elgato’s eigen site. In onze optiek mag de Wave XLR en de Wave Mic Arm los weliswaar iets goedkoper, maar de bundel van 280 euro voor de Wave DX, Wave XLR en Mic Arm LP samen is wel degelijk een hele strakke deal. Voor 280 euro haal je een top mic, goede interface en een degelijke arm arm in huis die op kan boxen tegen alternatieven die een meervoud kosten, terwijl ze aan de andere kant meerdere klassen beter zijn dan de USB condensor waar menig streamer vaak mee begint.
Elgato heeft een rare manier van optellen, maar het resultaat is gelukkig prima.
Of je nu iets meer uit kan geven aan je eerste streaming mic setup, of een vervolg stap wilt zetten op USB mics maar geen vermogen uit wil geven, deze combinatie zou onze eerste overweging zijn: editor’s choice én great value voor de bundel.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)