Epos B20 Review


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt: De Epos B20 Streaming Microfoon.


De Epos B20 had de pech om bij ons binnen te komen op het moment dat we alles aan het inpakken waren voor de verhuizing. Het geluk daarbij is dat de prijs die ons toen verteld werd, 199 euro, inmiddels op het iets fijnere bedrag van 149 euro is uitgekomen. Toch bleef de Epos B20 onbeschreven nadat we hem post verhuizing zelf in gebruik namen, en dat is vooral te danken aan de vele, vele microfoons die de markt rijk is, en waarbij ook rond de 150 euro nog enorm veel te kiezen valt. Zelfs een naam als Epos, toch bekend om hun werkelijk uitstekend klinkende hoofdtelefoons en gaming headsets, moet dan van goeden huize komen om echt te overtuigen tussen het grove geweld van menig ervaren microfoonbouwer.




En de ervaring met deze microfoon bleek prima, maar niet dermate overtuigend dat we er enorm om stonden te springen. Tot niemands verbazing was de geluidskwaliteit gewoon uitstekend. Ik blijf zelf best fan van de iets warmere Rode NT-USB, maar vergeleken met de meeste condensor microfoons in zijn klasse weet hij grofweg even zuiver, helder en “goed” over te komen waarmee dit objectief ook gewoon een uitstekende streaming microfoon is. Koop je dit omdat je goed voor de dag wilt komen, of het nu voor een meeting is of voor een live stream, dan hoef je je geen zorgen te maken over hoe deze mic klinkt. Dit kan zich prima meten met de Elgato Wave 3, Blue Yeti X en de NT-USB; een compliment an sich want die modellen zetten al enige tijd de toon in deze klasse.





De uitdaging zit in de details, want daar valt de B20 een beetje in het midden. Hij ziet er weliswaar super strak uit, en laat zich ook makkelijk op een microfoon arm monteren zonder zorgen (ik wacht al weken op een vervangend plastic ringetje van de NT-USB die was afgebroken), maar een echt handige accessoire zoals een shock mount is niet beschikbaar. Ook de fysieke knoppen aan de voor- en achterzijde voelen wat basic aan en geven weinig feedback over hoe ver je de gain open of dicht draait. Natuurlijk zullen de meeste gebruikers de microfoon éénmalig instellen, maar als een directe concurrent grofweg even goed klinkt maar betere fysieke controls én software biedt voor hetzelfde bedrag (Elgato Wave 3) of zelfs wat minder geld (Blue Yeti X), dan begint dat toch te knagen. Het is ergens een compliment dat de software van Epos je de mogelijkheid geeft om je geluid een beetje naar wens aan te passen, en om zaken als noise gates in te stellen om onbedoelde activeren van de microfoon door achtergrondgeluiden tegen te gaan, menig andere microfoon (zoals de NT-USB) bieden helemaal geen instellingen, maar het is ook niet uniek en er zijn dus alternatieven die dat beter deden. Hetzelfde gaat op voor de toevoeging van vier opname patronen, ook dat is eigenlijk gewoon vanzelfsprekend.



Uiteindelijk is de Epos B20 weliswaar objectief een prima functioneel product welke geen grote fouten maakt, maar het is hard zoeken naar echte innovaties waar we blij van zouden worden en met de huidige prijsstelling zien we simpelweg te veel alternatieven die grofweg dezelfde ervaring bieden wat geluidskwaliteit, en vervolgens verder gaan wat betreft de software ervaring en-of de fysieke controls. Wanneer Epos dan eigenlijk niets extra biedt om ons vervolgens mee te overtuigen blijft hij dan een beetje tussen wal en schip hangen. Daarmee is dit dan vooral een model om in de gaten te houden als de prijzen veranderen, want een leuke aanbieding is al dat dit model nodig heeft om het weer een overweging en een aanrader te maken, al moet het dan wel om meer dan een tientje gaan. Of je moet enorm gecharmeerd zijn door het design dat duidelijk minder “speelgoed” lijkt en meer als een serieuze tool, maar dat vinden wij zelf voor een voornamelijk functioneel product een te klein argument.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.