Epos GTW 270 Hybrid review – Gamen met een Top Vorm


Het lijkt soms alsof praktisch elke fabrikant vandaag de dag wel een setje in-ears in hun assortiment heeft. Zelfs fabrikanten die normaliter niets met audio te maken hebben komen te pas en te onpas met zo’n setje dopjes in een doosje, met prijzen varierend van een paar tientjes tot honderden euros. Sommigen zijn vooral goedkoop, anderen focussen juist op geluidskwaliteit of op active noise cancellation, en het gros is dertien in een dozijn waarbij een echt uniek selling point ver te zoeken is.

Er is echter een aspect dat ze allemaal met elkaar gemeen hebben: ze maken allemaal gebruik van de Bluetooth verbinding die je telefoon, tablet of laptop zelf biedt. En als je wel eens een spelletje speelt met BT headphones dan weet je dat er altijd sprake is van enige lag. Soms iets meer, soms iets minder, maar eigenlijk altijd merkbaar.

En daar wil EPOS vandaag verandering in brengen met hun nieuwe GTW 270 Hybrid, een setje in-ears die ook gewoon Bluetooth biedt, maar ook met een USB-C dongle komt voor lag-vrije werking op je mobiele devices, switch of zelfs Playstation 4 (mogelijk ook 5, maar dat kunnen we nog niet testen). Daarbij leggen ze ook de nadruk op de vorm, die op basis van honderduizenden oor-scans voor de meeste mensen perfect zou moeten zijn. Klinkt mooi, maar is het ook zo? En is dat 199 euro waard?


Unboxing


We beginnen met het uitpakken. Wat krijg je allemaal? Een charging case, een USB-A naar USB-C laadkabel, een USB-A naar USB-C verlengkabel, een paar verschillende ear-tips, en natuurlijk twee van die gevallen die je in je oren stopt; over het algemeen geaccepteerd als de juiste hoeveelheid dingen die je in je oren stopt.



Een ding dat ik zelf heel belangrijk vind is dat je in het hogere segment een beetje chique case krijgt, en dat krijg je. Hij is van metaal, netjes afgewerkt, en heeft een hele fijne “snap”. Klinkt als een kleinigheid, maar een prut plastic doosje word ik best ongelukkig van zodra een apparaat meer dan 100 euro moet kosten.


Redelijk bekend spul dus, met als grote uitzondering die Type-C dongle.


Comfort


Een van de focuspunten van EPOS is de vorm en het comfort, daar hameren ze hard op met hun ear-scan verhaal. En zoals iedereen hoor ik dat soort verhalen altijd ietwat sceptisch aan; het persbericht waarin de fabrikant niet zegt dat ze de beste vorm hebben moet ik nog zien en als iemand met verdomd lastige oren zie ik meer teleurstellingen dan echte fijne vormen. En, op het eerste gezicht, lijkt de vorm ook niet zo bijzonder. Het lijken redelijk standaard dingetjes. Wel netjes, zwart met grijs, geen poespas, niet te groot en zeker niet zwaar.



Eenmaal in mijn oren waren deze units echter een serieuze verademing. Ze zitten goed in het kanaal zonder ze hard aan te moeten drukken, een probleem dat ik vaak ervaar, en vervolgens draai je ze dat ze in de schelp liggen, iets wat ze in mijn oren echt perfect deden. Met het hoofd schudden, ondersteboven hangen, springen, headbangen tot ik er hoofdpijn van kreeg, ze bleven zitten. Ook meerdere uren non-stop was geen probleem. Dit was het eerste setje waarmee in zonder zorgen boven de wasbak ging staan om even af te wassen (geen vaatwasser op kantoor, armoe). Ik weet niet precies wat ze anders hebben gedaan, maar het werkt echt verdomd goed. Overigens hebben ze een IPX5 rating dus zouden ze zelfs tegen het water moeten kunnen, maar ik zoek het natuurlijk liever nietop.


Uiteraard is het altijd persoonlijk, maar geen hardware passeert hier zonder dat de dame er ook even wat over te zeggen heeft. Zij heeft normaliter minder problemen met de meeste dopjes, maar ook zij gaf aan dat deze echt heel goed aanzitten, als het al niet de beste fit is dan minimaal top 3. En ook bij de kinderen zitten ze goed, zij het met kleinere tips erop, dus EPOS begint heel sterk.

Geluid


EPOS heeft een flinke geschiedenis met Sennheiser, en dat hoor je ook wel, de geluidskwaliteit laat heel weinig te wensen over. Er zit goed volume in zonder vervorming en er zit detail in als je het volume juist laag zet, de basiselementen van een “gewoon goed geluid”

Kijken we naar de SPL grafiek, dan zien we de eerste hintjes van een gaming focus. De lage tonen worden wat meer aangezet, het midden zakt iets weg, vooral aan de bovenkant van het midden, en in het hoge zien we juist weer een stijging. Dat zie je in de meeste in-ears wel, maar als je kritisch gaat luisteren hoor je ook wel dat die soms iets te aanwezig zijn.


Zoals ik zei komt dat veel vaker voor, zelfs de Sony WF-1000XM3 die we als referentiedopjes gebruiken vertoont dat. Die Sony trekt echter een strakkere lijn, en hoewel je daar geen moment stil bij gaat staan als je gewoon je Spotify pop, dance of edm lijstje afspeelt, daar is een beetje meer bass veelal juist wel lekker, merk je dat die net wat strakker klinken zodra het meer op vocalen of puur instrumentaal aankomt. Een beetje subjectief dus, afhankelijk van wat je zelf graag luistert, maar in subjectieve ervaring van kwaliteit voelt het wel als een product in een vergelijkbare (hoge) klasse. De Sony XB700 bijvoorbeeld die ook een zware bass focus hebben klinken gewoon minder, wat ook te verwachten is gezien de lagere prijs.

Wat spraakkwaliteit zijn beide grote jongens goed aan elkaar gewaagd, wat een compliment is voor EPOS zeker gezien veel in-ears niet heel bijzonder zijn om als dagelijkse spraak headset te gebruiken. Zolang de achtergrond niet al te rumoerig is kom je prettig en helder over, en kan je een aardig gesprek voeren. Alleen als het druk wordt of wanneer je buiten loopt met autos die voorbij schieten begint de andere kant zich te ergeren.

Gaming en (kleine) kuren


Maar de focus hier ligt natuurlijk niet alleen op muziek, maar ook op gaming, en daar komt hij zoals verwacht ook echt tot zijn recht. Prik de dongle in een PC of switch en twee tellen later heb je geluid, en net als een moderne gaming headset heb je dan ook een lag-vrije ervaring. Dan kan ik praten over hoe de ene of de andere dopjes klinken in games, maar dat heeft niet veel zin gezien je altijd de ervaring zonder lag zal kiezen. Los van het feit dat dit ook gewoon goed klinkt natuurlijk.

Wellicht nog belangrijker is dat je dat verschil niet alleen in games merkt, maar vooral ook bij het kijken van films en series op je telefoon. Een game geluid dat een beetje achterloopt is vervelend, spraak die niet synchroon loopt met de mondbewegingen in een film zijn nog vele malen erger. Ze leggen er zelf niet echt de nadruk op, maar ik vind dat verschil eigenlijk nog veel waardevoller.


Dat klinkt allemaal goed, maar bij de dongle liepen we ook tegen de eerste kleine ergernisjes aan. Zo blijkt de microfoon niet te werken als je de dongle gebruikt, de volledige bandbreedte wordt gebruikt voor het geluid. Als je dus wilt gamen en communiceren tegelijk zal je dus gewoon aan Bluetooth vast zitten, met evt vertraging van dien. Dat maakt puur PC gebruik weer iets minder waarschijnlijk. Ook stoorde het mij dat ik de dongle niet makkelijk mee kon nemen, de charging case heeft er geen plek voor. En zo’n klein ding kan je toch makkelijk kwijt raken.

Een ander klein dingetje dat ik had is dat dat de verbinding soms lang duurde om weer op te pakken zodra ik buiten bereik liep. Nu is het bereik heel erg goed, pas na een metertje of 10 begon hij af en toe wat te sputteren. Maar nadat ik ruim buiten bereik liep en vervolgens terug kwam, pakte hij soms de draad direct op, en soms pas nadat ik ze weer in de case deed. Een kleinigheidje en wellicht systeem afhankelijk, maar iets dat wel het vermelden waard is. En als we dan toch piepen, mogen we gewoon een app erbij met een equalizer, firmware updates en dergelijke?


Conclusie


De EPOS GTW 270 Hybrid is een interessant concept simpelweg omdat hij iets doet wat, naar mijn weten, geen enkel alternatief biedt: een echt lag-vrije ervaring bieden met de dongle. Super fijn voor onze Switch, mobiele games, en nog belangrijker: films of series kijken buiten de deur. De meeste basiselementen zijn gewoon heel goed zoals de prijs doet vermoeden, denk aan de chique charging case, een goede accuduur (ca 5 uur klopt met de claim, 20 uur met de recharges in je case), een paar extra dopjes, een Type-C aansluiting, een net design en ook een verdomd lekker geluidje, maar het zal die game slash film insteek zijn die je vermoedelijk de knoop zal laten doorhakken.

Hoewel het concept sterk en uniek is, is het echter ook nieuw, en dan zie je toch wat zaken waar je even goed over na wilt denken. Zo vond ik het jammer dat je die dongle niet in de charging case kwijt kan, en zodra je de dongle gebruikt kan je ook geen gebruik maken van de microfoon. Gezien de spraakkwaliteit gewoon heel goed is en in theorie prima zou zijn voor game comms valt die optie nu dus weg, en dat is wel jammer. Kortom, verander “game slash film” maar naar “single player game en film” insteek. Mag je zelf beslissen of dat bij jou past.

Verbeterpunten terzijde, aan het eind van de dag weet deze GTW 270 Hybrid mij toch dusdanig te overtuigen om hem een vast plekje op het bureau te geven, en voor een hele simpele reden: de pasvorm. Uit de tientallen setjes die we hebben kunnen testen heb ik tot dusver echte dramagevallen gezien, en maar een paar uitzonderingen die “goed” zaten. Dit is echter de eerste die met mijn eigenwijze oren echt dusdanig uitstekend zit dat ik echt met gemak alles kan doen zonder zorgen te maken dat ze vallen, en dat zet eventuele nadelen toch wel aan de kant.

Voor mensen met makkelijke oren en zonder game focus denk ik dat EPOS een lastige kluif heeft aan de inmiddels 150 euro kostende WF-1000XM3, die in de regel “goed” zitten en ANC bieden waar EPOS het hier met (op zich prima) passieve demping moet doen vanwege de pasvorm. Dat zet druk op de prijs-prestatieverhouding van de GTW 270, zonder hybrid en dus zonder dongle, op een prijspunt van 169 euro. Maar heb je net als ik lastige oren en zitten in-ears nooit echt helemaal super, en kan je een game modus serieus waarderen, dan denk ik dat de GTW 270 Hybrid hier toch echt een mooi stukje van de markt comfortabel voor zichzelf pakt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.