Epos H3 review


Wat maakt een goede gaming headset? Goed geluid, een goede mic, en als het even kan comfort voor vele oren en uren. En precies die drie basis elementen richt Epos zich op met hun nieuwe H3, een 119 euro headset beschikbaar in wit en zwart.

Geen poespas, geen extra digitale features, geen draadloze functies, gewoon geluid, mic en comfort. Althans dat is de belofte, maar is het gelukt?


Laten we beginnen met het geluid, iets wat Epos, voorheen gaming headset partner van Sennheiser, absoluut uitstekend onder controle heeft. Het is een gaming headset dus het verbaasd vast niemand dat de bass duidelijk aangedikt wordt, maar waar de meeste gaming headsets een dip in het midden hebben houdt de H3 de rest strakker. Dat levert aardig diepe knallen op in games, terwijl je er ook nog dik prima mee van muziek kan genieten.

Het voornaamste probleem waar Epos tegenaan loopt is dat headsets rond of net onder de 100 euro tegenwoordig erg goed geworden zijn. Headsets zoals de Logitech G Pro X of de HyperX Cloud Alpha zijn ook uitstekend en kosten wat minder. De H3 pakt boven die twee modellen net de winst, maar het verschil is niet dermate groot, als ik ze niet naast elkaar had kunnen zetten had ik het niet durven zeggen. Gezien Epos vereist dat je voor de H3 de mentale grens van 100 euro moet passeren.




De microfoon valt in dezelfde categorie, ook die is namelijk heel erg goed: helder, weinig ruis, aardig detail. En menig gaming headset heeft een matige tot hooguit redelijke microfoon. Ook hier geldt echter: er zijn ook gewoon prima mics te vinden rond of net onder het prijspunt van de H3. Geen enkele gaming headset, dus ook de H3, is niet goed genoeg om echt serieus mee te streamen, maar voor game- en andere voice comms kom je uitstekend voor de dag.

Het comfort is iets waar recente Epos headsets soms wat kritiek op kregen. Met mijn XL hoofd vond ik ze niet vervelend, maar ze waren ontegenzeggelijk groot en log en dat sprak niet iedereen aan. De H3 brengt een nieuwe, lichtere (270 gram), slankere vorm en dat lijkt mij een hele verstandige keuze. Hij is nog altijd enorm verstelbaar dat je met een XXL hoofd je geen zorgen hoeft te maken, maar hij zit ook op kleinere hoofden goed, de drukverdeling is goed, en de microfoon is lekker stevig met een push-up mute. Een paar avonden later was ik er prima over te spreken, en van vermoeidheid is geen sprake.




Als je features zoekt kan je meteen stoppen, want los van het volumewiel op de zijkant zit er weinig op en aan. Het is een analoge headset zonder USB dongle, digitale feature of wat voor extratjes dan ook. Het voordeel van analoog is dat hij wel universeel compatible is met PC, consoles, mobiele devices et cetera, plus je krijgt de twee kabels die je daarvoor nodig hebt. Is het een voordeel of een nadeel? Dat zal je grotendeels zelf moeten bepalen. De één vindt het fijn dat je geen software geneuzel hebt, de ander zal de optie om je geluid- of mic instellingen naar eigen wens aan te passen juist missen. Een keuze die je zelf moet maken.




Conclusie


Al met al denk ik dat Epos met de H3 een aantrekkelijke, fijne all-round headset neer weet te zetten. Hij klinkt uitstekend, zij het met een aangedikte bass, de mic is heel goed, en de pasvorm en het comfort zijn uitstekend in orde. De keuze voor een low-feature, analoge implementatie heeft voor- en nadelen, maar is inherent zeker niet verkeerd; de perfecte headset voor iedereen bestaat tenslotte niet.

In de veronderstelling dat jij graag een analoge headset wilt in plaats van een USB of wireless alternatief lonkt de H3, maar zie ik ook stevige uitdagers voor een lagere prijs. Vooral de G Pro X (inherent analoog maar met USB dongle erbij inbegrepen) voor 20 euro minder is een hele pittige concurrent. De H3 is nipt beter als het op het geluid aankomt, maar daar betaal je dus voor plus je levert er wat flexibiliteit voor in. Puur objectief zou ik dus stellen dat de prijs iets mag zakken richting die mentale grens van 100 euro, maar als de H3 je weet te trekken met zijn design, al is het maar de witte kleuroptie, dan vind je daar een prima allround headset in.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.