EPOS H3PRO Hybrid Review


De EPOS H3PRO Hybrid is een headset die zo’n beetje alles doet wat je van een gaming headset zou verwachten, plus hij gaat vervolgens nog verder met een aantal unieke features zoals ANC. En combineer je een stevige featureset met de geluidskwaliteit en microfoonkwaliteit die je van Epos dan zou je verwachten dat dit een absolute topper van een headset is.

En hoewel dat H3PRO Hybrid dat absoluut is, hebben we na enkele weken gebruik ook wel wat op en aan te merken. Oftewel, het is tijd om de balans op te maken en te ontdekken wanneer je ca 279 uit zou willen geven aan dit beest.


Hoewel het niet het eerste argument zou zijn om meer dan een gemiddeld bedrag uit te geven aan een gaming headset moeten we Epos toch wat complimenten voor het design. De H3PRO Hybrid is een prachtige unit en één van de meest fotogenieke headsets die we hebben gezien. De keuze voor een paar opvallende kleurstellingen voorbij het gebruikelijke “zwart” helpt daar ook bij.





Mooie foto’s krijg je natuurlijk ook sneller wanneer de materialen goed zijn, en wat dat betreft doet deze Epos het ook gewoon erg goed. Het is één van de meest degelijke, chique headsets die je kan kopen, en de bouwkwaliteit en afwerking kan met gemak op tegen welke andere headset in dit segment dan ook.


Ook de pasform is goed doordacht. Zowel in mijn eigen ervaring met een XL hoofd als die van vrouwlief met een meer bescheiden afgemeten hoofd. Als draadloze gaming headset is het niet de lichtste, en hij heeft wel een redelijk gemiddeld aanwezige clamp, maar de pads rond je oren zijn comfortabel en de drukverdeling is goed, zowel rond je oren als op je hoofd. Als je echt een super onopvallende, ultra lichte, los zittende unit wil zijn er betere opties, maar dit zorgt wel voor een betere passieve demping van de omgeving en maakt hem een fijnere headset als je om immersie geeft.



Ook wat featureset is de H3PRO Hybrid stevig uitgevoerd. Los van de draadloze werking heb je tal van verbindingsopties. Zo krijg je een USB dongle, maar hij werkt ook op de PS5 en PS4, Xbox, Switch en ook op mobiele devices via Bluetooth. Daarbij zit er active noise cancellation in, weliswaar niet van het niveau Sony WH-1000XM5 maar wel meer dan duidelijk genoeg aanwezig om lage tonen uit de achtergrond weg te filteren, en de microfoon flipt-to-mute en kan ook verwijderd worden waarmee je met deze gaming headset ook redelijk over straat kan alsof het een “gewone” ANC headset is.




Nu vind ik hem zelf iets te fysiek aanwezig om hem als een echt alternatief te zien voor de dagelijkse commute beestjes zoals de Sonys en Boses van deze wereld, de H3PRO Hybrid is relatief een stuk extravaganter, maar als bonus feature erbij is ANC echt geen slechte optie, en daarbij is het geluid ook dermate goed getuned dat hij juist bij muziek afspelen goed voor de dag komt. Zeker vergeleken met gaming headsets, ook in het 200 euro plus segment, is dit één van de beter klinkende headsets, met slechts een klein beetje aansterking van het laag. De goede afsluiting rondom helpt vervolgens om ook tijdens het gamen nog voor een uitstekende immersie te zorgen, en wat resteert is een headset die geluidstechnisch uitstekend tot zijn recht komt op dit prijspunt.


Hetzelfde gaat op voor de microfoon, die is ook dik prima voor een draadloze gaming headset, plus verwijderbaar of via flip-to-mute te muten. Het enige resterende primaire onderdeel is dan de batterij, die in tegenstelling tot de rest “slechts” gemiddeld is; ca 20 uur is praktisch prima, maar er zijn opties met een (flink) langere accuduur en deze unit hikt tegen de prijs van de Arctis Pro Wireless aan die met hot-swap accus altijd draadloos is. Bij deze zit je soms aan de kabel als je vergeet te laden.


Wat resteert is dan maar een heel beperkt aantal secundaire onderdelen om te bespreken, al lopen we hier wel tegen wat verbeterpuntjes aan. Zo is de desktop software ontzettend basic en het is hinderlijk dat je een naam en mailadres moet opgeven om het te downloaden (al kan je gewoon een mailadres met veel onaardige woorden gebruiken), en bij gebruik via de dongle op de PC (toch het meest waarschijnlijke gebruik?) duurt het soms na het opstarten vrij lang voordat de dongle actief wordt. Een kleinigheidje welke vaak na 10 a 20 seconden weg is, maar het viel in de praktijk op dat in tegenstelling tot elke andere headset we soms hier even moesten wachten voordat hij werkt.


Conclusie


De EPOSH3PRO Hybrid presteert uitstekend op de basiselementen: de geluidskwaliteit is top, de mic kwaliteit is keurig, en pasvorm is goed zolang je van een “lekker aan” headsetje houdt. Dat zorgt ervoor dat wanneer je deze opzet en er mee aan de slag gaat dat hij eigenlijk direct overtuigd. Vooral het geluid is echter een duidelijk statement waarom dit geen sub 200 euro headset is. Als je een draadloze headset zoekt die (veel) beter klinkt dan je typische 100-200 euro gaming headset mag deze direct op je wenslijstje.

Dat wil niet zeggen dat het meteen de enige logische keuze is, want boven dat 200 euro prijspunt heb je flink wat te kiezen wat kwaliteit en features betreft. Geluidstechnisch heeft Epos niet veel te vrezen op dat prijspunt, en feature technisch biedt de H3PRO Hybrid ook best veel: brede compatibiliteit is altijd fijn, en ANC is een keurige en vrij unieke bonus waardoor hij ook buiten huis prima bruikbaar is; iets wat de meeste gaming headsets niet bieden. Aan de andere kant heb je alternatieven die een flink langere accuduur bieden, je hikt tegen de prijs van de Nova Pro Wireless aan die met vervangbare accus altijd draadloos is, of je hebt de A50 met een laadstation wat net wat chiquer voelt dan regelmatig aan een draadje zitten om te laden (die overigens geluidstechnisch hier een stap onder zit). Elementen die zowel bij PC als console gebruik toch verdomde fijn zijn. Hopelijk haalt Epos hier een les uit, want een H3PRO Hybrid met hot-swap accus of chic laadstation zou een insta-topper zijn in onze ervaring.

Kortom, je hebt één en ander om over na te denken en je zal zelf moeten bepalen welke headset het best bij jouw gebruik past. Maar onder de streep weet deze Epos toch duidelijk te overtuigen: Editor’s Choice en een headset om serieus te overwegen als je iets in het hogere segment zoekt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.