EVGA brengt tweetal Z690-moederborden uit


Recent heeft fabrikant EVGA een tweetal nieuwe moederborden uitgebracht welke voorzien zijn van de nieuwste Z690-chipset. Hiermee brengt het merk haar eerste modellen uit geschikt voor de nieuwe Intel 12e generatie Alder Lake processors. De Intel Z690-chipset ondersteunt het nieuwste DDR5-geheugen en PCIe Gen5-standaarden, waardoor deze moederborden klaar zijn voor de volgende generatie hardware. Daarbij bieden EVGA’s moederborden een krachtig digitaal VRM-ontwerp, meerdere PCIe Gen4 M.2 NVMe-opties en haakse stroomaansluitingen.

EVGA Z690 DARK K|NGP|N
De EVGA DARK-moederborden richten zich op overklokken met 21-fasen VRM en een 10-laagse PCB – die in staat zijn om de wat krachtigere 12e generatie Intel Core-processors aan te sturen. Naast DDR5, PCIe Gen5 en PCIe Gen4 M.2 NVMe-ondersteuning, zijn er ook nog genoeg aansluitingen op het bord te vinden: 8x SATA 6Gb/s-poorten, 2x 2,5Gbps NIC’s + Wi-Fi 6E / BT 5.1, 7.1 HD-audio, 3x M.2 Key-M-slots en 2x pompheaders speciaal voor AIO-koeling.

EVGA Z690 CLASSIFIED
Over de Z690 CLASSIFIED doet EVGA, gek genoeg, iets geheimzinniger. Naast ondersteuning voor de 12e generatie Intel Core-serie processors, is er beschikking over PCIe Gen5 en PCIe Gen4 M.2 NVMe SSD’s. Daarbij is dit bord gebaseerd op een 19-fasen VRM en 10-laags PCB. Verder hint EVGA ook op ondersteuning voor 128 GB DDR5-geheugen, 2x 2,5 Gbps NIC + Wi-Fi 6E / BT 5.1, 7.1 HD-audio en meerdere USB-opties.

Prijzen en beschikbaarheid
Hoewel EVGA zelf geheimzinnig zegt te zijn over de Z690 CLASSIFIED, is het enige geheimzinnige van beide moederborden de prijs, daar zegt het merk namelijk nog niks over. Daar komt bij dat er ook nog geen specifieke lanceringsdatum genoemd is, heel geheimzinnig allemaal.



Bronnen: EVGA

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.