Firstlook 2019 Sfeerimpressie

door Henry Lootens

Net als ieder jaar was ook dit jaar weer de Firstlook 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Een beurs die tot onze spijt geplaagd wordt door een verder afnemend aantal stands en vloeroppervlak om van games te genieten. Grote namen lieten het helaas afweten en waar vroeger nog wel eens een nieuwtje te ontdekken was is dat inmiddels ver verleden tijd. Het kan desalniettemin toch even de moeite waard zijn om even op rond te slenteren want er valt nog te genieten van wat bezoekers in cosplay, mini-evenementen, je ziet enkele trends die gaande zijn in de gaming en je kan even met een Switch spelen of een bepaalde games ervaren voor je ze koopt. Ga er niet heen met te hoge verwachtingen in elk geval, maar met het idee om gewoon een gezellige middag te hebben zonder bijvoorbeeld naar Duitsland te moeten rijden voor Gamescom (overigens zeer het overwegen waard als dat niet te veel moeite is).

Bij binnenkomst was het eerste wat opviel de grote aanwezigheid consoles (met name Nintendo) en de even grote (volledige) afwezigheid van hardware fabrikanten van onze geliefde computeronderdelen met uitzondering van netwerkfabrikant AVM. Voor ons als die-hard tech liefhebbers wel jammer natuurlijk, maar Firstlook richt zich duidelijk op een jongere doelgroep waar mobile en console gaming populairder zijn. Toch is het jammer en wat kritische noten voor het evenement waard, want voorgaande jaren was er ondanks de toenemende mobiele focus alsnog veel hardware te ontdekken en dat is nu echt helemaal voorbij.Een van de trends die opviel is de focus op mobile gaming, of in elk geval gamen buiten de deur, al kan dat te maken hebben het feit dat Nintendo juist zo aanwezig was. Op de Nintendo stand werd duidelijk dat de switch je passie voor gamen en het leiden van een druk leven moet combineren, en niet alleen maar voor kinderen bedoeld is. Onderweg speel je in bijvoorbeeld in The Witcher 3 op de Switch je sidequests uit, of speel je met je gear en je potions, en zodra je thuis komt druk je de Switch in zijn dock en speel je de main quests uit. Het idee dat je zo een grote tijdrovende RPG veel eenvoudiger kan combineren met het leiden van je leven (je weet wel, buiten enzo) was wel leuk om even in de praktijk te zien.


Een andere trend die we zagen was gamen op de smartphone. Bij de stand van Oneplus bijvoorbeeld stond een groep van 4 man de nieuwe mobiele Call of Duty game te spelen op hun telefoon. Grafisch natuurlijk nooit hetzelfde als bijvoorbeeld een PS4, Xbox of PC, maar toch al snel vergelijkbaar met PS3 kwaliteit en gezien iedereen een smartphone heeft is instappen in die markt wel heel makkelijk. En ik moet toegeven, het speelt best wel lekker weg. Advies: neem aandelen in powerbank leveranciers want je battery drain is ongelofelijk, maar die game is desondanks de moeite waard (en gewoon gratis vanaf de bank te downloaden natuurlijk).

Hieronder vind je nog wat beelden voor een sfeerimpressie:


Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu