Fitbit Charge 4 review


Als je een klein beetje op onze videos hebt gelet zal je zijn opgevallen dat Nada in praktisch elke video een Fitbit Versa Lite om haar pols heeft, één van de smartwatch modellen van Fitbit. Hier maakten we vorig jaar al een review van, en het feit dat die dagelijks nog wordt gebruikt zegt denk ik genoeg.

In die review bespraken we ook de Fitbit Charge 3, een fitness tracker met grotendeels dezelfde functionaliteiten als hun horloge. Zoals de tijd en notificaties weergeven, je hartslag meten en uiteraard je fitnes activiteiten tracken, maar dan met een kleiner schermpje. Inmiddels heeft Fitbit daar een opvolger voor uitgebracht, de Charge 4.

De Charge 4 neemt de positie van de Charge 3 over, met een adviesprijs van 149 euro en inmiddels een straatprijs van 130 euro. Het grote verschil is de toevoeging van ingebouwde GPS, dus locatie en je route tracken zonder dat een telefoon vereist is, en de toevoeging van Fitbit Pay, de optie om te betalen met je horloge in plaats van je pinpas.


Design


En eigenlijk hebben we het daar al mee gezegd, want Fitbit heeft aan de meeste andere zaken weinig veranderd. Zo is het design gelijk gebleven, met bijkomend voordeel dat alle bandjes die al voor de Charge 3 bestaan gewoon bruikbaar zijn, en er zijn echt honderden verschillende bandjes te koop; van Fitbit zelf, van alternatieven direct in Nederlandse shops, of via Chinese import. En waarom zou je een succesvolle formule significant veranderen? Het design lijkt mij persoonlijk tijdloos, en één van de redenen dat de eerdere Charge al populair was.





Je krijgt een maatje S en L bandje, daarmee past hij op elke pols.

Het scherm is nog altijd een zwart-wit OLED schermpje, dat zorgt voor prima contrast en leesbaarheid ook buiten de deur, en kan net als voorheen naar wens worden aangepast. Net als voorheen swipe en tap je over het touchscreen om je activiteiten te starten, instellingen aan te passen en dergelijke. Het enige minpuntje vind ik de “knop” aan de zijkant, een drukgevoelige zone die een beetje trilt zodra je hem activeert. Een fysieke knop zoals op de Ionic vind ik zelf fijner in gebruik.


200 meter, weer genoeg gedaan voor vandaag



Software en Features


Toch zijn het die twee ieuwe features die de grootste impact hebben op het gebruik, en de Charge 4 een ander apparaat maken in de praktijk. Met ingebouwde GPS kan je nu een rondje rennen en je hele route bijhouden zonder dat je je telefoon nodig hebt, en je portemonnee kan je ook thuis laten mits je Rabobank of ABN hebt om te betalen met je telefoon. Hou er wel rekening mee dat gebruik van GPS batterij vreet, dus waar je normaliter een weekje op één charge (pun intended) kan doen zal je hem na een actieve dag met GPS gebruik wel willen laden.


Het design van het display kan je uiteraard aanpassen

Hier in huis gebruiken we de Fitbits vooral omdat we ze mooi vinden, als horloge, voor notificaties, en als herinnering dat we een beetje in beweging moeten blijven; de frequente reminder om af en toe een beetje te bewegen klinkt simpel maar blijkt toch effect te hebben. Fitbit is zich er echter van bewust dat ze meer moeten doen, die simpele zaken kan je natuurlijk ook met flink goedkopere apparaten doen. De nadruk ligt dan ook op de software, waar ze sinds enige tijd twee nieuwe grote focuspunten hebben.

Het eerste is sleep tracking, waarbij Fitbit bijhoudt op welk moment je in welke slaap fase bent. Dit geeft inzicht in je slaapgewoontes, en kan ze helpen jou op het ideale moment wakker te maken. Het idee is dat je met meer inzicht in je slaapgewoontes uiteindelijk meer rust krijgt. Hoewel het vast een mooi concept is, geen van ons vindt het fijn om met een horloge te slapen en deze feature kwamen we dan ook gewoon niet in.


Dieper inzicht in je activiteit, zo kan je nu bijhouden hoe intensief welk stukje van je route was.

De tweede is de de toevoeging van hoe actief je daadwerkelijk was op welk punt van je training, op basis van je hartslag. Dit geeft wel een mooi extra stukje inzicht in je inspanningen, en in combinatie met de juiste gebruiker natuurlijk extra motivatie om goed je best te blijven doen.



Conclusie


Als het op Fitbit aankomt voelen wij ons een beetje als de vreemde eend in de bijt. Fitbit als concept is duidelijk gericht om jou aan een volledig verantwoorde lifestyle te hlepen, met veel features die jou moeten helpen om gezonder te zijn of worden. Blijven bewegen, diep inzicht in al je activiteiten, en vervolgens nog extra’s zoals inzicht in je slaap, eventueel je eetpatronen, etcetera. En toegegeven, die zaken zitten ook echt uitstekend in elkaar.

Maar, als eenvoudige tech-nerd kijk ik naar sommige van die mooie features en krijg ik er toch een klein beetje een zweverig gevoel van. Inzicht in je slaapgewoontes? Gewekt worden op het moment dat je in een lichtere slaap bent? Klinkt fantastisch, maar ik val in slaap wanneer ik moe ben, en ik word wakker zodra de kinderen besluiten dat papa wakker moet worden en ze ’s ochtends op mij springen, al dan niet vergezeld door luide kreten als “Cowabunga!”. Daar komt geen REM-fase aan te pas.


En toch zijn we een beetje fan geworden, want het zijn fysiek prachtige producten, het zijn softwarematig prettige producten in gebruik, en zelfs als je de helft van de features niet gebruikt zitten er andere zaken in die je wel weet te waarderen: betalen met je smartwatch (of in dit geval fitness tracker), met GPS je locatie bijhouden, je activiteiten goed in kaart brengen, etcetera. En dat verklaart vermoedelijk ook waarom we zo veel mensen met deze dingen rond zien lopen: of je nu een fitness freak bent of gewoon op zoek naar een leuk klokje die “meer” kan zoals betalen, de Fitbit ervaring is uitstekend.

Het zal je niet zijn ontgaan dat ik het hier vooral over Fitbit als Concept heb, niet enkel de Charge 4 tracker. Met GPS en Fitbit Pay doet de Charge 4 nu praktisch alles wat (veelal duurdere) Fitbit smartwatches al deden, waardoor die ervaringen eigenlijk volledig overlappen. Oftewel dat maakt de Charge 4 een uiterst compleet Fitbit product voor een nette prijs. Het enige waar je echt over na wilt denken is of je niet liever een iets groter klokje wil met een groter scherm, wat vooral voor notificaties fijn is. De Charge 4 biedt minder ruimte, en moet het daardoor wat meer van de app hebben. Zelf vind ik de Versa’s en Ionic dan ook leuker, maar als je hem vooral voor de sportactiviteiten wilt gebruiken valt er zeker wat te zeggen voor het compactere en lichtere design van de Charge. Voor de features heb je geen grotere meer nodig.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.