Fitbit Ionic, Versa Lite & Charge 3 review


Meestal verdiepen we ons graag in alle details van de hardware waarmee die we testen, een gezonde professionele interesse ligt natuurlijk aan de basis van alles wat we doen. Maar zodra we de (kantoor)deur achter ons dicht doen willen we eigenlijk dat de producten die we zelf dagelijks gebruiken het ‘gewoon’ doen. Dan interesseren het aantal megapixels van de smartphone camera mij niet meer maar wil ik gewoon goede foto’s, om maar iets te noemen. Onder de streep telt dan één ding: past dit bij mij, word ik hier blij van.

Als het op smartwatches aan komt is de technische interesse redelijk beperkt. Het maakt mij niet uit welke CPU er in zit als hij maar soepel werkt. Het maakt niet uit hoe groot de accu is als ik hem maar niet dagelijks hoef te laden, etcetera. Enige tijd geleden legde Fitbit ons wat van hun producten voor met de eenvoudige melding: kijk maar eens wat jullie hier van vinden. Twee verschillende smartwatches namen we in gebruik: de Ionic en de Versa Lite (Vanaf 205 euro en vanaf 129 euro respectievelijk). Met daarnaast ook hun populaire Charge 3 smartband (vanaf ca 119 euro, of vanaf 129 euro voor de special edition die wij hier hebben). In dit stuk nemen we onze ervaring met die drie producten door gezien ze meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Zo zijn ze allemaal gemaakt om notificaties van je telefoon weer te geven, je hartslag te meten en je activiteiten te tracken wat je van een chique smartwatch cq band verwacht.


Design


Omdat het cruciaal is dat een smartwatch jou ook met zijn design aanspreekt is het logisch dat Fitbit enkele verschillende designs (plus flink wat verschillende kleurstellingen) in huis heeft. Dat brengt ons meteen bij één van de grotere voordelen van het kiezen voor een Fitbit, toch één van de grootste namen in deze business, en dat is dat je ontzettend veel extra bandjes en andere accessoires kan vinden. Zowel van Fitbit zelf als van andere merken. Enerzijds een doorn in hun zijde, anderzijds een compliment voor de populariteit is dat ook de Chinese shops er vol mee staan.

De Ionic is de wat hoekerige variant, die zeker in een donkere kleurstelling toch een beetje mannelijker en ook absoluut wat sportiever over komt. De bouwkwaliteit en afwerking is absoluut top en is ook waarop Fitbit zich onderscheid van de vele budget opties. Chic metaal, geen randje slecht afgewerkt, fijne knoppen, een bandje met een leuk patroontje erop, het oogt en voelt allemaal uitstekend. Zelfs na maanden gebruik ziet hij er nog uitstekend uit. Voor de goede orde, bij alle producten krijg je zowel een kleine als grote band erbij, dus passen doet hij sowieso wel.




De Versa Lite heeft wat meer rondingen en heeft op een afstandje duidelijk wat weg van de Apple Watch, gezien de populariteit van dat product ook best een compliment. Kom je dichter bij dan zien we wat kleine verschillen, zo is hij iets dikker op de pols, maar ook hier is de bouw en afwerking weer dik in orde en vragen wij ons hardop af waarom we voor ons basale gebruik (notificaties, hartslag, tracking) meer zouden betalen. In het wit is het wel overduidelijk een dameshorloge, als we dat nog mogen zeggen in 2019, maar met zijn tussenmaatje is hij ook prima als mannenhorloge te overwegen als je geen hele dikke polsen hebt.




De Charge 3 is net als zijn broertjes netjes van metaal gemaakt, maar de smallere (let op: niet dunnere) form factor maakt hem wel echt voor dames of mannen met smallere polsen; op een grotere pols oogt hij wel wat karig. Kwaliteit is echter goed, afwerking ook, en als je voor de special edition gaat (normaliter niet veel duurder) krijg je zowel een sportieve en lichte witte strap met gaatjes (ventilatie), of een nette wat zwaardere zwarte strap met een patroontje.





Display


Het volgende waar je naar kijkt is het scherm zelf, en daar zien we wat verschillen. De Ionic heeft een 1,42” 348 x 250 pixel LCD scherm, dat maakt hem echt meer dan prima scherp en ruim genoeg om wat notificaties even vlot door te nemen. Geen OLED betekend dat zwart niet helemaal zwart is, maar ik heb het geen moment als een bezwaar ervaren. Fitbit specificeert het niet maar ik vermoed dat het een IPS scherm is gezien de uitstekende kijkhoeken en prima kleuren, dus de subjectieve indruk van het scherm is erg goed. Ze claimen wel een peak brightness van 1000 nits, iets wat we niet kunnen nameten op zo’n klein scherm maar wel wat optimistisch klinkt. Belangrijker: helderheid is ook in zonlicht gewoon geen probleem, dus wat wil je nog meer.


De Versa Lite heeft een nipt kleiner 1,32” scherm met een 300 x 300 pixel resolutie. Dit scherm vertoont verder dezelfde eigenschappen: prima kleur, prima helderheid, prima kijkhoeken. Met de juiste invalshoek zie je dat het geen OLED is, maar ook hier vind ik het geen serieus bezwaar, helemaal gezien de prijsklasse.


De Charge 3 heeft wel een OLED scherm, maar met lagere resolutie en geen kleurdisplay. Zwart is dan wel echt zwart, maar je kan wel pixels zien van dichtbij. Gezien je toch geen lange teksten gaat lezen lijkt het mij ook geen echt punt om je zorgen over te maken.


Voor alle drie kan je kiezen uit flink wat watchfaces. Statisch, met animaties, met veel of juist met weinig stats direct in het scherm, geen gebrek aan keuze. Fitbit geeft er zelf aardig wat uit, maar veel komen van andere developers en een deel van hen vraagt daar geld voor. Als je een eurotje of twee hier en daar geen bezwaar vindt is je keuze reuze.


Features en software


De reden dat we deze drie apparaten samen bespreken is omdat de meeste features in alle drie zitten. Zo hebben ze allemaal een optische hartslagmeter die (goh) consequent vergelijkbare resultaten geeft, doen ze allemaal aan sport en slaap tracking, en niet onhandig: kunnen ze alle drie ook voor zwem-tracking worden gebruikt.


Ook de software werkt voor de drie devices hetzelfde. Fitbit’s doelgroep is niet de tech-geek maar ligt meer in de lifestyle hoek, maar de applicatie bereikt toch een goede balans tussen toegankelijkheid en alsnog veel info voor de stat-nerd.


Het begint allemaal simpel genoeg. Accountje maken, smartwatch koppelen, even geïrriteerd zijn dat de initiele update van alle drie de devices echt een uur duurde, en vervolgens kan je heel eenvoudig je clock faces aanpassen, wat apps installeren zoals Spotify, Uber, een rekenmachine, tig games of tientallen andere applicaties. Je vult uiteraard wat gegevens over jezelf in, kan er wat uitleg vinden als het allemaal niet vanzelfsprekend genoeg is, en ga zo maar door. Fitbit loopt lang genoeg mee om te weten wat er in moet zitten om mensen niet weg te jagen.

De twee grote focus features zijn het sport en slaap tracken. Dat laatste legt Fitbit de laatste tijd heel veel nadruk op en is vast een ontzettend hip onderwerp, maar na een paar nachten met de horloges te slapen zagen we daar toch van af; het voelt voor ons als ‘simpele geeks’ gewoon niet lekker om met een horloge te slapen en eerlijk gezegd vinden we beide al die slaap grafiekjes maar hip ge.. neuzel. Het zal vast mensen kunnen helpen die er gevoelig voor zijn, maar wij hebben de mazzel dat we met jonge kinderen gegarandeerd diep slapen en gegarandeerd ruw wakker worden gemaakt; een flexibel alarm om je tijdens je lichte slaap in een bepaalde periode te wekken voegt dan niets toe. Ieder z’n ding, maar als je net als wij een wat droge kijk hebt op zaken moet je dingen als ‘guided breathing sessions’ maar gewoon even negeren. Er zit dermate veel in dat we niet verwachten dat je alles gebruikt.


Het sport tracken is echter wel dik prima. Het automatisch herkennen van het soort beweging is niet feilloos, maar nadat we de gewoonte hadden gemaakt even op het horloge aan te geven wat we doen (hardlopen, fietsen, etc) ging het uitstekend. Je krijgt mooie overzichtjes van de afstanden, verloop van je hartslag, calorieverbruik, hoogteverschillen etcetera. Dat alles wordt in mooie overzichtjes gepresenteerd met de gebruikelijke motiverende achievements. Tot zover polsstatistieken accuraat kunnen zijn lijkt Fitbit de boel goed op orde te hebben, dus so far so good.

Hier zien we echter ook wat verschillen. Zo leunt de Versa Lite en Charge 3 op de GPS van je telefoon als je ook een GPS kaart van je beweging wilt zien. De Ionic heeft ingebouwde GPS (en WiFi) en werkt volledig zelfstandig. Wil je muziek luisteren? Dan heeft de Ionic ook lokale opslag en een Bluetooth verbinding met je oortjes. Het is hier waar we de meerprijs van de Ionic terugzien.

Een andere leuke feature die de Ionic heeft en de Versa Lite niet is Fitbit Pay. In Nederland kan je je bankrekeningen van ABN of de Rabobank, of ICS Creditcards aan je smartwatch koppelen. Betalen met je horloge dus op draadloze contactpunten, fantastisch als je je portemonnee niet mee hebt. Je moet je horloge dan wel even unlocken met een pincode nadat je de knop in drukt, dus veel tijd scheelt het niet als je de portemonnee toch bij je hebt, maar hey.. voortuitgang! De Charge 3 heeft geen NFC, de Charge 3 Special Edition wel, dus met die laatste werkt het ook.


Let wel op dat Fitbit er van uit gaat dat jij één device hebt per telefoon. Twee devices aan één account koppelen kan, maar je kan niet makkelijk schakelen tussen je twee devices; je moet ze dan telkens opnieuw koppelen. Lijkt mij vooral een tester-issue, maar toch het vermelden waard.

Accu – Geen dagelijks laad-ellende


Wellicht de aller beste feature is de accu. Eén van de issues waardoor ik eerder smartwatches vaak lange tijd niet gebruikte was de one-day battery life. Pak je horloge een paar keer als hij leeg is en je geeft de hoop snel op.

De Ionic en de Versa Lite gaan bij ons ongeveer 5 dagen mee, de Charge 3 ca een week, allemaal in lijn met de claim van Fitbit. Dat betekent geen lader mee bij een weekje weg, of een paar dagen beurs. Ook is slaap-tracken daarmee een valide mogelijkheid, genoeg watches die claimen dat te doen zal je elke nacht moeten laden; deze niet. Dat maakt voor ons het verschil om de horloges bijna altijd om te hebben.

Met GPS aan gaat de Ionic een stuk harder door zijn accu heen, 10 uur GPS battery life betekent dat je met twee volle dagen en twee avonden je buiten-loop tracken door je accu heen kan zijn.


Wel jammer is dat ze allemaal een andere lader hebben. De Versa Lite en Charge 3 hebben een clippy-cradle, de Ionic een magnetische verbinding, maar met drie devices heb je dus drie laders nodig.



Conclusie


Hoewel we als redelijk hardcore techies vroeger niet heel snel opkeken van het concept smartwatch of smartband, het is tenslotte wat meer mainstream spul, wisten de Fitbits ons toch echt te overtuigen. In eerste instantie de Versa Lite, want voor iets meer dan 100 euro heb je een keurig gebouwd en afgewerkt horloge die prima voldoet voor eenvoudige wensen zoals hartslag tracking, notificaties weergeven en sports tracken. De uitstekende ‘all workweek’ battery valt prima mee te leven en het display is ook netjes. Fitbit’s software is zowel toegankelijk voor niet techies als diepgaand genoeg voor sport- en statfanaten, en je kan tal van accessoires voor Versa horloges halen. Kortom het totaalplaatje is aantrekkelijk, en de prijs haarscherp. Zoek je nog een leuk cadeautje voor je partner deze kerst en is een Apple Watch lastig te verdedigen? Hier kan je prima mee thuiskomen. Zoals je wellicht is opgevallen in de video’s heeft Nada hem praktisch altijd aan, en dat zegt mij genoeg.

De Ionic kost wat meer maar biedt ook wat meer. Fitbit Pay is een leuke bonus voor de techies, maar het zijn vooral de ingebouwde GPS en opslag voor wat muziek waar de meerwaarde zit. Hardlopen of andere sporten doen zonder je telefoon bij je te dragen en toch GPS tracken en muziek luisteren valt wel wat voor te zeggen. Of dat de bijna verdubbeling in (straat)prijs waard is mag je zelf bepalen, maar zelfs als je hem gewoon mooier vindt dan de Versa vind ik de prijs van 219 euro zo gek niet. Lederen bandje erbij en hij kan zich prima meten met de volledig lifestyle gerichte modellen.

De Charge 3 is als sportsband wat meer gericht op het tracken en minder op de verder uitgebreide lijst apps die Fitbit biedt om hun apparaten als echte smart-device in te zetten; het scherm is wat te klein om frequent veel meer te doen dan de tijd en je stats bekijken. De Versa Lite kost praktisch hetzelfde en met het grotere (kleuren)scherm kan je simpelweg wat meer mee waardoor ik hem objectief eigenlijk de aantrekkelijkere optie vind lijken. Je krijgt wel OLED en een iets langere accuduur, maar het zal vooral een voorkeur voor een smaller design zijn wat de Charge 3 voor jou interessanter zou maken. Ik zou in dat geval wel even naar de special edition kijken, want momenteel kost die je één tientje meer dan het basismodel waarvoor je zowel NFC krijgt voor Fitbit Pay, als een extra strap die je los al een tientje of twee kost.

We zien een paar kleine objectieve verbeterpuntjes: liever zien we één Fitbit lader in plaats van een andere lader voor elk product, en bij de eerste installatie mag je zo een uur (of meer) uittrekken om de eerste update uit te voeren wat de Fitbit ervaring met een domper laat beginnen. Maar dat neemt niet weg dat deze producten ons de laatste maanden tot Fitbit-liefhebbers hebben gemaakt. Dan resteert ook maar één award voor de line-up:


Interesse in deze producten? Op dit moment haal je ze het voordeligste via Amazon.de in huis, klik deze link om alle Fitbits daar te bekijken. Liever in Nederland bestellen? Coolblue heeft het volledige assortiment in huis. Zoek je specifiek de Versa Lite (Wit)? Die is momenteel voor 129 euro in de aanbieding bij Bol.com en in mijn optiek een koopje.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.