Fractal Design Define 7 en 7 XL Review


Toen ik voor het eerst mijn virtuele pen pakte om eens iets over PC cases te schrijven stond er één case steevast bovenaan de populariteitslijstjes: De Fractal Design Define R4. Fractal’s strakke Zweedse lijnen sprak zeker in ons kikkerlandje goed aan, en daarbij was het ook gewoon een verdomd goede en degelijke case.

Na de R4 kwam de R5 en daarna de R6, wederom zeer geliefde cases, en vandaag is het tijd voor weer een nieuwe versie: de Define 7. Geen R7, maar gewoon 7. Geen kleine revisie, maar een nieuw chassis, nieuwe panelen en voor het eerst in ca 7 jaar voor het eerst ook weer eens beschikbaar in een XL versie. De Define 7 zal rond de 165 euro moeten kosten. Net als voorheen heb je de keuze uit meerdere kleurstellingen (Zwart, Zwart-Wit, Grijs en Wit-Zilver) en de optie voor gesloten of glazen zijpanelen. De XL kost je ca 50 euro meer en komt alleen in het zwart.

Klik hieronder om onze volledige video review te bekijken, of lees verder voor een Nederlandse samenvatting of dit wederom een case is die je op je verlanglijstje mag zetten. Voor de beste beeldvorming raden we je aan de video te kijken:


Design


De beelden lijken mij hier vanzelfsprekend, Fractal heeft vermoedelijk heel verstandig besloten het design niet al te rigoureus aan te pakken want het was juist het strakke dat aansprak. We zien wat kleine veranderingen, zoals de chromen voetjes die plaatsmaken voor wat neutralere zwarte plastic modellen, en het aluminium voorop buigt nu om de randen heen in plaats van dat het een rechte plaat in een plastic frame is. Net wat strakker dus, maar het zal niet het argument zijn om je R6 nu de deur uit te werken als je die al hebt. Bouwkwaliteit wederom top, afwerking top, niks mis mee.





De grootste verandering is positief en vinden we bovenop: geen lelijke plastic afdekplaatjes meer voor je fan posities, maar je krijgt twee complete top panelen bij je case. Eén gesloten en geheel strak, en één geventileerd. Geen tussenoplossing dus, maar in mijn optiek een betere uitstraling of je nu voor strak of voor ventilatie gaat. Het is tenslotte een premium case, dus dan waardeer ik het wel dat er wat extra geld zit in een écht strakke afwerking. Visueel is het zo toch een mooie stapje vooruit op de voorgangers.

Het iconische deurtje is ook weer van de partij, prima stevig ook en wederom te verzetten zodat hij de andere kant kan openen als je wilt. Kwaliteit metalen scharniertjes in elk geval. Erachter zit een stoffilter, toegang tot de optische drives (1 voor de 7, 2 voor de 7 XL), en je kan ook direct van de voorzijde het stoffilter onderop benaderen: lekker praktisch.

Intern


De zijpanelen komen er makkelijk en zonder gereedschap af, en je het ook geen lelijke schroeven meer in het glas: alles is lekker strak gehouden. Om het bouwen nog makkelijker te maken kan je zelfs praktisch de hele bovenkant eraf halen. De binnenkant is vooral lekker strak gehouden, en goed afgewerkt. Kwalitatief is alles weer heel dik in orde.


Intern is eveneens herkenbaar Define, met wederom de flexibele optie om te kiezen tussen een geheel open ruimte, of om het schot naar voren te halen en er een zwik harde schijven in te plaatsen. De mogelijkheden zijn iets te uitgebreid om stuk voor stuk door te sprekene, check vooral de specificaties even of dat op je eigen wensen aansluit, maar in theorie kan je tot 14 HDDs of 18 HDDs voor de 7 en 7 XL respectievelijk gaan met wat extra accessoires. Deels achter het schot, en deels in de top fan posities waar je met behulp van nieuwe multi brackets ook HDDs kwijt kan (Standaard zit er 1 bij de 7, 2 bij de XL).




Hou je hem open dan heb je zelfs in de Define 7 wel heel veel ruimte, genoeg voor een ruime custom loop, eventueel met twee 360mm radiatoren als je dat zou willen -zonder issues met een dik moederbord en geheugen-. De XL gaat nog een hele stap verder, zelfs onze ROG Zenith II Extreme en be quiet! Dark Rock koeler lijken wel ITX componenten in de zee van ruimte die je hebt. De vraag is hier niet “wat past er in?” maar “wat past er niet in?”.

Inbouwen stelt dan ook niets voor, er zijn weinig cases zo makkelijk mee te werken als deze. Dat wordt geholpen door een flinke hoeveelheid ruimte voor kabelmanagement, genoeg routing opties, en genoeg punten om de kabelbinders aan te hangen. Ook zit er nu een handige fan hub bovenin verwerkt waardoor je de fans (9 totaal, 3 PWM en 6 DC) makkelijk kan aansluiten en de kabels ervan weg kan werken. Daarbij zit er een extra cover onder bij de PSU ruimte om de kabels makkelijker binnen te houden. Fijn, zeker als je overweegt om later bij te betalen voor een glazen paneel aan de rechter kant. Zelf geen fan van, waarom wil je die kant open hebben denk ik dan, maar hey, het kan.




Voor de prestaties kan je in de video even skippen naar 8:30, maar de simpele conclusie is dat de Define 7 en 7 XL ondanks de gesloten voorzijde meer dan genoeg lucht happen met de drie stock 140mm fans. Zowel de Intel Core i9-10900X – RTX 2080 Build in de Define 7 met waterkoeling, of de AMD Ryzen Threadripper 3960X – RTX 2080 Super Build met luchtkoeling en gesloten top komen hier prima uit de voeten met minimale geluidsproductie. Wil je je systeem niet horen in idle? Beide zijn dan extreem stil, en ook onder volle belasting hoef je ze niet te horen tenzij je voor een luide(re) koeler kiest. Het feit dat je beide cases van onder tot boven vol kan stoppen met fans is harstikke leuk voor de liefhebber, maar dat is niet noodzakelijk.

Specificaties


De Define 7:


De Define 7 XL:


Showcase









Conclusie


De Define 7 is eigenlijk een beetje een inkoppertje voor Fractal. Ze hadden al een design in handen dat begrijpelijk populair was, en het enige wat ze moesten doen is zorgen dat ze geen fouten maken in de uitvoering van de nieuwste. Het resultaat is een redelijk veilige nieuwe case zonder gekke fratsen die ze proberen door te drukken, maar wel één waarbij ze duidelijk de tijd hebben genomen om de kleine verbeteringen tot in detail goed uit te voeren. De voorzijde is iets chiquer, de bovenzijde is aanzienlijk strakker omdat ze nu gewoon twee complete panelen meeleveren, het inbouwen is net wat makkelijker (verwijderbare bovenkant, extra cover achter bij de PSU), en het interieur is ook net weer wat strakker. Daarbij is de kwaliteit top zoals vanouds, net als de afwerking, en net als het gebruiksgemak in de praktijk met o.a. makkelijk te bereiken filters en een ruim front IO. De echte storage liefhebber kan nog net wat meer kwijt dankzij de nieuwe brackets, maar dat lijkt mij een hele beperkte doelgroep.

Fractal’s voornaamste probleem is wat Nada in de video ook al zei: de Define series is door de jaren heen wat duurder geworden, en tegelijkertijd zijn betaalbaardere cases beter dan ooit omdat ze slim kosten sparen. Zo is de ca half zo dure Meshify C ook gewoon prima en ruim voldoende voor de meeste game PCs en werkstations. Kwalitatief is dit van een andere klasse, je hebt meer ruimte en veel meer mogelijkheden, maar je moet dus wel het soort gebruiker zijn die ook echt de waarde inziet van bijvoorbeeld zo’n extra top paneel om het geheel allemaal nét wat strakker te maken. En daar voor wilt betalen uiteraard. Maar goed, “je betaalt wat meer voor kwaliteit en luxe” mag toch geen kritiek genoemd worden: laten we nu eens genieten van een product dat zich meer op een betere ervaring richt dan enkel op het drukken van kosten.

Als laatste rest nog de eveneens Hollandse vraag in hoeverre de Define 7 XL écht nodig was, gezien de ruime mogelijkheden van de Define 7 lijkt het aantal scenario’s waarin je meer wil betalen voor die extra ruimte mij beperkt. Fractal’s reactie op onze vraag hierover was simpel: in Amerika en Rusland willen veel mensen simpelweg een nog grotere case (en kennen ze de vraag “mag het een onsje meer zijn” kennelijk niet). Een reactie waar wij geen weerwoord op hebben, want het is niet aan ons te bepalen of jij dit nodig hebt, of er iets van te vinden als jij nu eenmaal gewoon liever een nog grotere case koopt.

Het is wél onze taak om deze producten onder handen te nemen en je te vertellen dat als jij deze cases op het oog hebt (of nodig denkt te hebben) dat het objectief echt uitstekende en goed uitgewerkte producten zijn: de Define 7 en 7 XL zijn super strak en kwalitatief top zoals vanouds, met positieve, moderne en vooral goed uitgewerkte verbeteringen waardoor ze ook weer helemaal modern en up-to-date zijn. Voor de liefhebber raden we aan de video toch nog even te bekijken, maar als je gewoon wilt weten of je hier een top case aan hebt: absoluut.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.