Fractal Design North review


De North is een nieuwe behuizing van Fractal Design met een interessante twist, een houten voorpaneel. De behuizing heeft een elegante ontwerpstijl met afgeronde hoeken, minimalistisch ventilatie patroon en een TG paneel die alleen de hardware laat zien. Daarnaast is ook een versie met geventileerd zijpaneel die samen met extra ventilator beugel word geleverd om optioneel extra airflow richting de GPU te kunnen sturen. Op dit moment is de North verkrijgbaar vanaf zo’n 140 euro voor zowel beide kleur als zijpaneel varianten.


Bouw en afwerking


Vanaf buiten ziet de North er heel goed uit, de chalk white delen hebben een perfecte kleur match en het TG paneel sluiten strak aan op de kast. Iets om hierbij naar voren te halen is het speciale voorpaneel dat gemaakt is van hout, afhankelijke van de kleur van de kast is dit eiken of walnoten hout. Verder is het metalen frame stevig en kan zeker tegen een stootje en alle panelen kunnen toolless verwijderd kunnen worden.
Standaard zitten er twee 140mm ventilatoren geïnstalleerd voorin te de North, waarbij de snelheid ervan geregeld kan worden door middel van de 4 pin pwm aansluiting die ook nog daisy chain optie hebben. Verder biedt de kast nog ruimte om 3 extra ventilatoren toe te voegen verdeeld over bovenkant en links van het moederbord.


De IO is aan de bovenkant van de voorzijde gepositioneerd en bestaat uit; twee keer USB 3.2 Gen 1 Type-A, één keer USB 3.2 Gen 2 Type-C, een power knop, Audio en Mic jack.In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– MSI MAG B550 Tomahawk
– AMD Ryzen 9 5900X
– G.Skill Trident Z Neo 32GB 3600MHz
– Cooler Master MasterAir MA612 Stealth
– NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition
– Samsung 970 Evo Plus 500GB
– Seasonic Focus PX-750

Het bouwen van een systeem in de North was wat je een goede kast verwacht. Je verwijderd de zijpanelen, plaats alle componenten in de kast, schroef alles vast en bent zo goed als klaar. Wat simpele kabelmanagement achter het moederbord en je systeem is af, en als er zaken niet duidelijk zijn is de bijgeleverde handleiding een goede helper met duidelijke afbeeldingen.

Tijd voor wat benchmarks. Hiervoor zijn twee verschillende testen uitgevoerd, de eerste is gericht op een maximale belasting van het gehele systeem, dit is gedaan d.m.v. een Aida64 Extreme stresstest voor zowel de CPU als GPU tegelijktijdig voor 20 minuten te laten draaien waarbij de meegeleverd casefans op een constante snelheid van 950rpm draaide. Dit leverde de volgende resultaten op: GPU 70c met 43% fanspeed (1498rpm) en CPU 71c met 1850rpm fan.

De tweede test is erop gericht om een game belasting te simuleren waarbij de GPU in het algemeen zwaarder belast wordt dan de GPU. Dit is gerealiseerd voor Unigine Valley Benchmark op de extreme 1440p pre set te laten draaien voor 20 min wat resulteerde in de volgende resultaten: GPU maximaal 71c met 58% fanspeed (1690rpm) en CPU 68c met 1425rpm fan.

Wat betreft hoe warm de North wordt valt het zeker niet tegen. Zowel de CPU temperatuur en de grafische kaart vallen in de lijn van verwachting. De reden hiervoor is dat beide meegeleverde intake fans op de perfecte hoogte zijn voor geïnstalleerd voor zowel de CPU als GPU. Op naar geluidsproductie, daar weet de North prima te presteren. Onder gaming load is de hardware hoorbaar, maar het goede ventileerde voorpaneel zorgt ervoor dat de fans op lager snelheid kunnen blijven draaien.


Conclusie


Met een prijs rond de 140 euro is de North net geprijsde kast mijn een eigen unieke feature door de toevoeging van de het houten voorpaneel. Voor dat bedrag krijg je een stevige ATX kast met een elegant ontwerp. Waarbij door een goede mix van één TG paneel, voldoende geventileerde panelen en goed gepositioneerde inbegrepen fans er voor zorgen dat de temperaturen netjes onder controle blijven.

Verder heeft de kast ondanks zijn compacte ATX-formaat voldoende ruimte aan de binnenkant en is kabel management met niet al te veel gedoe goed te doen zijn. Heb je een budget rond de 140 euro en zoek je iets dat vrij compact is met een elegant ontwerp maar toch ruimte biedt voor de grootste GPU’s, dan kan de Fractal Design North een leuke koop zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Jeroen
Als het om gemodificeerde/speciale pc builds aan komt zit je bij Jeroen aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van waterkoeling, hardware tweaken en kabelmanagement, dus niet vreemd dat hij hier meestal druk bezig mee is naast zijn baan in de hoogspanningstechniek. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product te bewerken met een Dremel, uiteraard onder de noemer 'modding'.