Fractal Design Vector RS Review


We zien Fractal Design niet vaak afwijken van de hun bekende weg, maar heel af en toe durven ze ‘echt’ iets nieuws aan. Vandaag lanceren zij hun nieuwe Vector RS, een combinatie van een nieuw uiterlijk ontwerp, maar het vertrouwde Fractal binnenwerk. Wij hadden hem al een tijdje in huis, en het in de onderstaande video vertelt Nada je alles wat je moet weten over deze case.


Samenvatting


Het lijkt mij een veilige veronderstelling dat wanneer je een case review bij ons bekijkt of leest, je bekend bent met Fractal Design. Zo ja, dan wist je al dat een nieuwe high-end Fractal echt wel indruk ging maken. Dit design is weliswaar iets meer gedurfd dan hun typische recht-toe-recht-aan constructies, maar in de uitvoering is dit in en in Fractal waarvan we weten dat zij puntjes op de i kunnen zetten. Ken je Fractal nog niet dan kan ik deze case prima vlot samenvatten: uitstekende bouwkwaliteit, een top afwerking, veel inbouwmogelijkheden, en je kan hem eigenlijk blind kan kopen zonder teleurgesteld thuis te komen.

De case blinkt in een aantal dingen uit: echt uitstekende geluidsdemping zonder dat koeling zwaar beperkt wordt (de prestaties met onze high-end build zijn echt heel dik prima), veel ruimte voor alles van dikke GPU’s, custom waterkoeling en veel storage zonder dat je meteen een mega toren op je bureau hebt (de case is namelijk niet heel hoog, maar wel wat dieper dan normaal), en de gebruiksvriendelijkheid is top: makkelijk bouwen en afwerken en handige manier van paneel plaatsen en verwijderen. Vooral de geluidsdemping is echt uitzonderlijk, en de ‘veel storage’ feature wil ik ook nogmaals benadrukken: 11 3.5” drives en 4 2.5” drives wat in deze case mogelijk is (let op: moet je een paar brackets extra voor kopen) is echt extreem. Wil je storage combineren met demping en stijl, dan zit je dus heel goed.Niets is perfect, en er zijn ook zeker wat dingen die je even moet weten en die Fractal in een revisie beter kan doen. Vooral de toegankelijkheid van het top filter wanneer je de mesh bovenzijde kiest is een dingetje. Je moet eerst even twee schroefjes weghalen voordat je het filter kan reinigen, een slider was veel makkelijker geweest. Ook kan je best aanhalen dat voor bijna 200 euro ze de vier SSD trays best hadden kunnen meeleveren, in plaats van dat je er twee los moet bestellen; onnodig gedoe. Dat je van de elf HDD trays er ‘maar’ zes bij krijgt kan ik nog mee leven, zelden dat iemand meer dan zes zal gebruiken. Maar we moeten het natuurlijk even aanhalen.Mijn voornaamste kritische vraag is of het niet goedkoper was geweest om de Vector RS als twee losse opties te bieden. Eén met het gesloten glazen toppaneel, één met het geventileerde paneel. Nu betaal je voor beide, terwijl je in de praktijk er vaak toch maar één zal gebruiken. Meer producten aanbieden heeft ook zeker nadelen, maar ze bieden nu ook twee Vector RS opties aan met donker of licht glas. Ik zou denken skip het donkere glas en laat iemand gewoon één van die twee topppaneel varianten kiezen. Een voorzichtige schatting is dat dat zo 15 euro moet kunnen besparen aan materiaal en een compactere verpakking (nu krijg je een forse extra doos met paneel en accessoires naast je case).

Wel wat kritiek te bedenken dus, maar dat zijn toch meer randzaken dan dat er iets niet klopt aan de uitvoering van het product. Sure, we moeten nog opmerken dat hij niet goedkoop is, dat de half-RGB implementatie wat lastig naar waarde te schatten is (waarom RGB, en als je RGB doet waarom geen RGB fan?) en je zou nog kunnen zeggen dat hij groot en zwaar is dus als je iets draagbaars zoekt dat er betere opties zijn. Maar dan komen we op het punt dat het vooral subjectief beoordelen is of deze case bij jou past, niet dat er objectief wat mis is met het product wat ze leveren, verre van.Vergis je niet, er zijn tal van uitstekende cases te koop voor tientjes minder en om die reden zal een case van bijna 200 niet snel objectief de meest logische aankoop zijn; een case in deze klasse heb je zelden echt nodig. Maar als je wel wat meer te besteden hebt is dit in onze optiek één van de meest aantrekkelijke uitblinkers van dit moment. Prijzig of niet, zelfs in deze forse prijsklasse is de Vector RS met zijn paneelkwaliteit en afwerking wel degelijk uitzonderlijk, en met en complete, goed uitgewerkte featureset (incl fan controle, rgb controle, psu shroud, interne flexibiliteit) maakt mijn keuze voor de Editor’s Choice award eigenlijk vanzelfsprekend.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Samenvatting Tests en SpecificatiesOver Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.