Frames Win Games?


Nvidia’s inmiddels bekende “Frames Win Games” slogan was eigenlijk best leuk gevonden: het klinkt niet alleen lekker, en het is ook gewoon een feit. Althans, voor de meeste competitive online multiplayer games heb je absoluut een voordeel met hogere framerates en snellere monitoren. We zullen niet direct suggereren dat je een betere Bridge speler wordt met een 144Hz of 240Hz scherm en een GeForce RTX 3080, al hoop ik stiekem dat er ergens een bizar hippe opa bridge zit te spelen met een high-end gaming rig.

Maar dat terzijde, vandaag wil ik het wel hebben over wat snelheid precies inhoudt voor je PC, wanneer snelle monitoren interessant zijn, hoe snel snel genoeg is, en op welk moment een “overkill” videokaart wellicht toch zo gek niet is.Dit artikel wordt gesponsord door MSI en hun GeForce RTX videokaarten

144Hz voor iedereen


Laten we simpel beginnen, één van de grootste stappen in gaming was de introductie van 144Hz schermen. 60 Hz cq FPS was ooit dé standaard in gaming, meer had je zogenaamd niet nodig en als je pech had kwam iemand met een onzin verhaal aan dat het menselijk oog slechts 24 FPS nodig heeft voor een soepele ervaring, maar met de komst van snellere monitoren merkten tal van gamers dat hogere snelheden simpelweg veel beter voelden.

Hoewel 144Hz panelen ooit prijzig waren en voor de FPS liefhebbende elite, met inmiddels 240Hz en 360Hz monitoren op de markt zien we dat 144Hz eigenlijk het nieuwe instap-snel is geworden. Nu je nauwelijks premiums betaalt voor dit soort schermen is onze mening over 144Hz schermen is heel simpel: zelfs als jij slechts af en toe wat games speelt hoor je gewoon minimaal een 144Hz scherm te hebben.


De MSI MAG272CQR is een voorbeeld van een 1440p, 165Hz monitor die zich op gamers en all-round gebruik richt.

Zelfs als je slechts incidenteel een snelle FPS game speelt overigens. Een hogere refreshrate voelt namelijk soepeler in letterlijk alles wat je doet. Van browsen en normaal desktop gebruik tot rustige games aan toe. De grote winst zit uiteraard in rappe games, maar ieder type gamer die eenmaal aan een 144Hz scherm gewend is wil niet meer terug. Kortom, hanteer 144Hz als je nieuwe minimum snelheid bij je eerstvolgende monitor.

240Hz en sneller


Zodra je de 144Hz eenmaal passeert begint het verhaal wat genuanceerder te worden. Op 60Hz verwacht je een nieuw beeld elke ca 17 milliseconden, en op 144Hz is dit al gezakt naar 7. Diezelfde giga winst kan je dus niet langer verwachten met een nog snellere monitor.

Een rappe 240Hz monitor geeft je in de basis elke ca 4 milliseconde een beeld, de nieuwste 360Hz monitoren elke ca 3 ms, en dan laten we response snelheden even buiten beschouwing. Je winst neemt dus vlot af met extra hoge refresh rates. Desondanks zijn de verschillen wel merkbaar, zeker als je in staat 144Hz naast 240Hz te draaien, of zelfs de betere 240Hz naast de nieuwste 360Hz monitoren.


Maar wat betekent dat voor jou? Hogere snelheden dan 144Hz zijn simpelweg vooral interessant als je primair online multiplayer games speelt waarbij die paar milliseconden het verschil maken tussen winnen en verliezen. Of dat nu Counter-Strike is, Valorant, Warzone of League of Legends maakt niet eens zo veel uit, zolang het maar games zijn waarbij elke fractie van je reactietijd wegpoetsen het verschil kan maken.

Daarbij komt ook nog de overweging dat dit soort extra snelle monitoren alleen in 1080p resolutie verkrijgbaar zijn, je kiest daarmee dus bewust voor de “competitive edge”, boven andere praktische gemakken zoals een hogere resolutie die je op all-round monitoren kan vinden.

De juiste GPU bij het juiste scherm


De verschuiving van 60 FPS naar 144 FPS als de gouden standaard heeft een enorme impact op wat een acceptabele- of juist een overkill videokaart is voor een specifieke monitor en resolutie. Een leuke mid-range kaart zoals de RTX 2070 Super Gaming X Trio is tenslotte eigenlijk al genoeg voor 1440p gaming met 60 FPS, maar als je de grens op 144 FPS wilt leggen dan kom je tot de conclusie dat zelfs een RTX 3090 niet eens overkill hoeft te zijn. Je komt dan eigenlijk tot de conclusie dat een nieuwere, betere videokaart altijd wel de moeite is.

Nu is zo’n RTX 3090 voor de meeste gamers natuurlijk geen optie, en dat is ook geen probleem. Die hele zware AAA Games waarbij 144 FPS halen soms lastig is hebben ook helemaal geen 144 FPS of meer nodig, die draaien echt prima soepel met 60 FPS, en ja, zelfs dan profiteer je nog altijd van het hebben van een snellere monitor. Maar zolang je in de rappe games maar hogere frames weet te halen nietwaar?


Onze eerdere conclusies dat de nieuwe RTX 3070 de nieuwe prijs-prestatiekoning voor rappe 1440p monitoren verandert daarom echter niet simpelweg omdat sommige grote titels op 60, 70 of 80 FPS draaien in plaats van het dubbele, net als dat onze conclusie dat de RTX 3080 de pure prestatiekoning is voor rappe 1440p monitoren niet verandert. Nou ja, eigenlijk is de RTX 3090 natuurlijk de echte koning, maar die meerprijs vinden we wel wat gortig om met droge ogen aan te kunnen raden, die kaart is echt alleen voor gamers met serieus geld over.

Esports


Maar wat als jij nu wel die esports gamer bent die bewust kiest voor zo’n ultra snelle 240Hz+ 1080p monitor? Dan moet je de onderstaande filmpjes even bekijken:

Daaruit, en uit onze eigen ervaring met o.a. Warzone en rappe monitoren, concluderen we dat wanneer je écht voor het ultieme voordeel in multiplayer games wilt gaan je eigenlijk een zo’n dik mogelijke videokaart wilt hebben. Zeker in een game als Warzone, waarbij je zelfs met de snelste kaarten nog winst boekt op 240Hz en 360Hz monitoren.


I know, een gesponsord artikel waarin MSI je natuurlijk graag wil laten weten dat hun dikste videokaarten eigenlijk géén overkill zijn? Dat komt vast niet als een verrassing, maar ook hier gaat op: het is wél zo. Zolang jij écht de focus wil leggen op jouw online concurrentiepositie uiteraard. Sterker nog, dat de dikste GPU de beste GPU is voor esports was ook gewoon onze conclusie in de RTX 3080 en zelfs RTX 3090 review afgelopen maand:

Moet je per sé zo’n kaart kopen om gameste winnen? Natuurlijk niet, echt talent en oefening overstijgt de meeste hardware voordelen, maar in direct gevecht met iemand die even snel, even goed en even ervaring is? Dan geeft de hardware wel de doorslag.

Afsluitend


Kortom, heb je nog geen 144Hz monitor en ben je een gamer, dan is het inmiddels echt hoog tijd om over te stappen. En esports fanaten, onderschat de kracht van een nóg snellere monitor en rappe ondersteunende hardware niet.

Meer voorbeelden zien zoals hierboven? Nvidia heeft een leuke landing page met verschillende framerate vergelijkingen, die kan je hier bekijken.

En is het tijd om je videokaart een upgrade te geven? Neem dan een kijkje bij MSI’s aanbod aan Geforce RTX videokaarten. De Gaming X trio is een kaart die het bij ons al jaren structureel goed doet, maar persoonlijk vonden we de Ventus 3x uitvoering van de RTX 3080 ook heel leuk:

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.