AOC was een opvallende aanwezige op Gamescom. Niet zozeer dat het opvallend is dat AOC er was, maar meer wat betreft de omvang van hun aanwezigheid. Hoewel een relatief rustig en bescheiden geschiedenis wat game monitoren betreft zijn ze de laatste weken hard aan het knallen met hun nieuwe AGON line-up van gaming monitoren. Één van de eerste hebben wij inmiddels ook al gereviewd, en dat ding maakte op veel vlakken aardig indruk. Andere standhouders op Gamescom dachten er kennelijk ook zo over, want hoewel AOC zelf een bescheiden (doch nette) stand had met uiteraard de nieuwe line-up, stonden er ruim 600 AOC AGON monitoren op Gamescom dit jaar (Volgens hen, ik heb ze niet geteld 😉 ). Ik heb een flauw vermoeden dat de opvallende zwart/zilver/rode kleurstelling daar een steentje aan bijdroeg.Dit beeld kwam je dus tig keer tegen op GC.

Nu is het allemaal erg interessant dat ze met gaming schermen komen, veelal met bekende getallen (27”/1440p/144Hz), en soms met opvallendere getallen (240Hz!?), maar die zullen jullie de komende tijd vermoedelijk genoeg voorbij zien komen, en voor deze blog vind ik het dan interessanter om wat meer in te gaan wat er achter de schermen te zien was. AOC is een meer recente toevoeging aan ons review porfolio, maar ze waren zo vriendelijk ons uit te nodigen voor “ein privat-party” (Ik weet het, bij dergelijke aanbiedingen in Duitsland moet je soms voorzichtig zijn, maar bij AOC zit je wel safe).

Niet alleen konden we daar in alle rust aanhoren welke modellen er allemaal naar de markt komen en enkele aankomende modellen aan de tand voelen, press-releases zullen asap volgen vermoed ik, maar vooral de hands-on ervaring met hun aankomende VR headset was erg interessant. Nadat je al helemaal met overladen wordt met allerlei VR ervaringen op Gamescom is het natuurlijk niet eenvoudig voor een fabrikant om met een product-in-wording de gevestigde orde even te overtreffen, maar het feit dat de aanwezige AOC VR bril grotendeels als een ‘af’ product aan voelde, gecombineerd met de aangekondigde prijsstellen van 399 euro, bleef lang in het geheugen hangen. Daarmee zouden ze een interessant alternatief naar de markt kunnen brengen voor ca de helft van de kosten van een HTC Vive of een Oculus Rift, of eigenlijk rond het bedrag wat Oculus ooit als richtprijs aanhield maar uiteindelijk ver bij verwijderd bleef. Als panelen fabrikant is er uiteraard weinig verrassend dat er wat beeldkwaliteit weinig op te merken viel, niet opvallend anders dan die grote bekenden, dus het beloofd veel goeds. Verder is het een beetje zoeken naar de grote innovatie, die toch vooral in de prijs lijkt te zitten. Op zich niets mis mee natuurlijk. De game die we speelden, Gunjack (uit mn hoofd), is trouwens net een moderne space invaders, erg vermakelijk!
De quote van Oculus oprichter Palmer Lucky: “VR will become something everyone wants before something everyone can afford” zou wellicht in Q4 van dit jaar, nog een jaar nadat hij die uitspraak deed, op deze manier voor een groot deel komen te vervallen. Goedkopere VR alternatieven zijn er natuurlijk al wel, maar de game ervaring die de meer serieuze gamers willen: Steam VR games ondersteuning (waar AOC zich dus op richt), ligt dan hopelijk binnen handbereik van een veel grotere groep dan momenteel het geval is. Ook de opmerking van AMD betreffende hun RX 480 ‘affordable VR’ oplossing die wat scheef voelde zonder ‘affordable’ VR bril op de markt, lijkt zo langzaam, of eigenlijk juist best snel, realiteit te worden. Normaliter probeer ik mijzelf op gebied van hardware en games niet te laten hypen, maar dat ik stiekem al een beetje denk aan wat ik wellicht onder de kerstboom zou willen dit jaar kan ik niet verbergen.

Een groot nadeel aan VR headsets is echter dat je er 9/10 keer als een malloot uit ziet. We hadden geen enkele ‘elegante’ VR-in-use pic van voren, dus daar gaan we nog even aan werken.

Onze review van het eerste AOC AGON scherm dat op de markt is verschenen, de AG271QX (27”/1440p/144Hz/Freesync) is inmiddels hier te vinden: http://www.techtesters.eu/aoc-agon-ag271qx/

En nog wat warmmakertjes:
250250250250

Meer foto’s van Gamescom, review teasers, random stuff en andere hardware op onze Instagram.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.