Gamewarez Gaming Beanbag


Game en Warez, woorden die in mijn geeky leeftijdsgenoten ongetwijfeld een significante rol hebben gespeeld in een grijs verleden (hopelijk toch verleden), maar vandaag hebben we het echt over wat anders: namelijk “gaming bean bags” van het Duitse Gamewarez.de.

Wat moet –jij- daar nou mee met je grijze haren en #pcmr trekjes vraag je je wellicht af? En om eerlijk te zijn, ik weet het ook nog niet. Maar af en toe loop je tegen dingen aan waarvan je denkt, why the heck not. Zoals de laatste jaren met de inzameling van ons eindejaars-cadeautjesfest kregen we de kans om wat leuks te doen met een Gamewarez stoel, dus dachten we, kunnen we er misschien ook gewoon eens ééntje ervaren.

Shoppen, gewoon bij Amazon, a 129 euro. Er zijn ook voetstoeltjes voor te koop, en kussentjes met ietwat foute slogan’s, maar wij moeten het met de stoel doen. De stoel zelf is zwart, maar met vijf kleuren details leverbaar: rood, blauw, groen, roze en grijs (ze noemen het zilver, maar het is meer licht-grijs). Ook is er een PU-lederen variant, maar wij bekijken de textiele versie die in elk geval wat tegen vocht moet kunnen inbrengen. Handig als je te lang aan één stuk zit te gamen ofzo.

Bouw en features


Het is een flippin’ zitzak, wat valt daar nou aan te unboxen? Niet gek veel, al is het wel een –hele- grote doos van meer dan een meter dat arriveert. En wanneer het er dan twee zijn is het even slikken. We hebben wat foto’s van het blauwe model, en wat foto’s van het grijze model.


Opvallend is dat hij niet gek zwaar is, maar wel opvallend stevig. Hij houdt zijn vorm lekker vast, althans de eerste weken dat wij hem nu hebben staan. Ook het materiaal aan de buitenzijde voelt stevig. Niet bijzonder luxe, dit is geen huid-strelend materiaal, maar gooien we er een slok water overheen dan heeft hij wel het voordeel van een waterafstotende coating; je veegt vocht er gewoon zo vanaf. Daarbij voelt het niet alsof je er overdreven voorzichtig mee hoeft te zijn, voorzichtig moet doen met knopen op broeken, etcetera, maar dat je gewoon kan leven met dit ding.

Om een idee te geven, het zitvlak is zo’n 70 centimeter breed, 60 centimeter diep (als je hem een beetje in een stoel vorm drukt, het is een redelijke ‘slope’), en de bovenkant van de rugsteun zit op 85cm hoogte. Genoeg voor een stevig setje billen en een flinke jongen.

Gezien de optie om je drankje aan de zijkant te plaatsen is waterafstotendheid zo’n gekke optie nog niet. Tevens kan je die drink-pockets los trekken voor één grotere pocket. Aan de andere kant een velcro strap waar je wat in kwijt kan, vermoedelijk VR headsets als primair doel maar bedenk er wat leuks mee.

Het ‘kleurdetail’ is precies dat, een detail. Randje in het primaire deel, het woord Gamewarez achterop, maar niets al te dominants. Omdat de eenvoudige doos redelijk gehavend binnenkwam hebben we de tweede unit (bedoelt om weg te geven) maar even uitgepakt en op de foto gezet alvorens we hem weer netjes ingepakt hebben. Welke kleur je mooi vindt kan je vast zelf bepalen, ik vind het zelf in elk geval fijn dat het niet meer dan een detailtje is.


Specs, voor de goede orde:


In de praktijk


Het beste deel van onze praktijkervaring was de blik in de ogen van onze kleine man van vier (sorry, vier-en-een-half want dat is SUPER belangrijk voor hem) bij het zien van ‘zijn’ nieuwe game stoel. Nadat voorheen Papa moest spelen en hij voor de show meespeelde op de Xbox controller heeft hij recent de overstap gemaakt om helemaal zelf te kunnen gamen, en een echte game stoel in de ogen van zo’n kleine man is natuurlijk helemaal geweldig. Overigens bizar hoe een mannetje van die leeftijd gewoon al door hele Skylanders games kan blazen alsof het niets is, we hebben goede hoop op een tech-love-sharing familie, maar dat terzijde.

Kleine baas op ‘zijn’ stoel (en duidelijk gebrek aan Skylanders…)


Voor de kleine man met zijn 1m30 en 30 kg is de Gamewarez seat natuurlijk dik prima en een soort mega troon; hoe klein je bent maakt weinig uit. We hadden eigenlijk verwacht dat er aan de andere kant van het spectrum beperkingen op zouden treden, maar dat valt toch goed mee. Hoewel gewaarschuwd dat je vanaf ca 120 kilo niet al te wild moet gaan springen pas ik er met bijna 2 meter en ‘hamburgers zijn lekkerder dan hardlopen’ mentaliteit toch meer dan prima in. Heel er positief, onverwacht positief, is de hoeveelheid steun die je nog in je rug hebt als je zo groot bent; het zit gewoon goed aan. Het zit oppervlak had wat langer gemogen voor mensen van mijn lengte, en als ik er één specifiek voor mensen van 2 meter zou kopen zou ik toch geneigd zijn nog een beetje rond te snuffelen of er geen alternatieven, maar het feit dat je ook voor de lange zit gewoon nog een stevige steun in de rug hebt had ik niet verwacht en in ons geval waarbij we er één met een heel gezin delen? Ik ga niet klagen.

Uiteraard vragen wij ons af of het wijsheid is om dag in dag uit een product als dit tot de limiet te belasten. Iedereen snapt dat bean bags / zitzakken / etcetera een deel van hun interne kracht verliezen op de lange termijn, maar als je ze zwaarder belast gaat het sneller. Hoe de Gamewarez de echt lange termijn gaat volhouden valt uiteraard nog te bezien. Overigens maakt dat niet eens heel veel uit, want bijvullen is geen probleem met een rits onderop en is iets wat je bij elk van dat soort producten een keer zal moeten overwegen. Pro-tip: Niet openmaken totdat het nodig is, dikke kans dat die schuimkorrels (ca 2mm per stuk) toch een beetje door de huiskamer rollen, en statisch als ze zijn is het hilarisch om ze proberen te vangen maar is het niet de meest efficiënte tijdsbesteding; bijvullen dus even goed plannen of op een oud kleed doen dat je achteraf uit kan kloppen ofzo. De eenvoud van bijvullen geeft het product in elk geval wel een zorg minder wat levensduur betreft.

We vroegen ons natuurlijk ook af wat nu echt het nut was, want ‘nodig’ zijn dit soort accessoires niet snel. Maar met devices zoals bijvoorbeeld de SNES Mini waar je toch aan de kabel zit zaten we voorheen op de grond, op een stapel kussens of half tegen de bank, en dan is dit toch echt wel even iets anders. Nodig? Nee, maar het is echt niet gek gezocht, zeker wanneer je de opvallende hoeveelheid steun dan weer in overweging neemt.

Verlichting


Geen RGB verlichting? What is this!? Pfff… Wellicht komt er nog een ‘PRO’ of ‘XTREME’ versie 😉


Conclusie


Natuurlijk is dit gewoon een accessoire die je vermoedelijk niet heel hard nodig hebt, en we stapten deze review ook meer in als leuke grap en een beetje vrolijke afwisseling van content dan dat we echt het idee hadden er een permanent plekje voor te bedenken in de huiskamer. We dachten eerlijk gewoon dat het leuk zou zijn (we hadden er op Gamescom al eens in gezeten) om eens mee te spelen, leuk zou zijn om jullie eens wat anders te laten zien dan ‘yet another motherboard’, maar het blijkt maar weer dat gedachten over een product vooraf weinig zeggen over het resultaat; een paar weken verder met dit ding en we kijken er al heel anders tegenaan. Vrouwlief had feitelijk al besloten dat we de tweede (de eerste was sowieso al voor de weggeef) ook weg zouden doen, ze zijn tenslotte best fors in de huiskamer en we gamen eigenlijk maar weinig op de TV, maar met de oudste inmiddels al redelijk actief gamend (Skylanders 4tw!), en het feit dat een beetje stevige volwassene hier ook meer dan prima (met de nodige steun) in kan zitten, -en- het feit dat wanneer je eenmaal zit je dat gevoel krijgt van ‘damn, da’s toch wel lekker’ bracht haar gelukkig op andere ideeën. Resultaat: lekker relax beanbag erbij zelfs al is het maar voor een paar TV- en console uurtejs.

Met een prijskaartje van 129 euro is het niet spotgoedkoop, maar als wij ons dan bedenken dat een Doomoo seat voor onze kleintjes al 135 euro was (veel kleiner, niks geen cupholders, en gevuld met vergelijkbaar (zij het iets fijner) spul, dan valt het ook weer mee. Een Fatboy is wat duurder, ietwat hipper om te zien, maar wanneer je niet vanuit een relax oogpunt kijkt maar een iets actievere game zit is het toch echt heel fijn dat dit ding opvallend veel steun in de rug geeft. Voor kleine mensjes, maar ook als je richting de twee meter gaat gaat is het nog prima vertoeven. Voorbij de 1m90 en wanneer je hem puur voor jezelf zou kopen begin je je wel af te vragen of je voor dit geld geen XXL variant elders kan vinden, maar ik (1m96) kan mij er prima in vinden.

De stevigheid en steun in de rug is onder de streep wellicht nog wel het meest zwaar wegende positieve element, want dat maakt het verschil tussen een leuk/hip/aardig concept en iets wat ook echt werkt als ‘gaming lazy bag’ in de praktijk met een prettige zit als gevolg. Hij mist vervolgens hooguit wat gevoel van luxe met de wat stugge textuur en kent een weinig spannend design, maar maakt dat weer goed met een makkelijke afwasbaarheid en een prijskaartje dat toch niet heel spannend is. Het zal geen super bio schaapskatoen zijn voor een babyhuidje, maar who cares, huisbroekkie, shirtje, controller, en go! Twee drankjes en een snack in de zijvakjes, en je kan de nodige uurtjes vooruit.

Kan er wat beter? Sure, ik denk dat het huidige assortiment kan profiteren van meer ‘echte’ keuze in plaats van een net verschillend randje, wellicht een echte XXL versie of een variant in geheel andere kleuren, maar als eerste product onder dit merk vermoed ik dat ze ook de kat even uit de boom kijken of dit wel loopt. Verder, met alle respect voor de merknamen die mensen bedenken, maar GamewareZ? Die Z is nog minder hip dan ik ben en ik zou denken met een tof logo achterop dat de aantrekkingskracht nog wat groter kan zijn. Product inhoudelijk echter? Zeker niet met meest uitzonderlijk luxe zit-geval ooit, maar voor een niet al te gek bedrag toch een heel leuk ding als je het mij vraagt. Nu hopen dat de Duitse partij hierachter niet al te terughoudend is en vol in durft te zetten op het concept, want dit eerste product dat de huidige basis van hun assortiment vormt is harstikke leuk en smaakt naar meer.

Al met al: Kids happy, wife happy, en dan mag ik niet klagen.

De Gamewarez Gaming Beanbag is vooralsnog enkel te koop op Amazon.deEnkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.