Alvorens je een ervaren stuntpiloot kan worden moet je uiteraard eerst oefenen, zeker met geen ervaring is het de eerste keer even aanvoelen hoe- en wat. Zeker met een hoop knoppen op de controller kan het even verwarrend zijn, maar eigenlijk heb je in het begin niet meer nodig dan enkel de twee thumbsticks. De linker omhoog of omlaag halen om de hoogte te beheersen, deze zijwaards bewegen om met je neus te draaien, of de rechter stick gebruiken om vooruit en achteruit te gaan of te ‘strafen’.


De eerste paar take-offs waren echter wel reden voor wat gegrinnik.

https://www.youtube.com/watch?v=UW3DJ6WiRJI

De oplossing bleek echter eenvoudig: Je hebt gewoon ruimte nodig als beginner. Zodra je buiten begint te vliegen ervaar je dat die ruimte voldoende flexibiliteit geeft om een beetje te prutsen zonder dat je direct ergens tegen aan zit. In het onderstaande filmpje zie je een vriendje van ons die voor het eerst dat ding in zijn handen heeft (letterlijk, dus maximaal 1 minuut ervaring) al aardig plezier hebben en rondvliegen, wat onze kleine een hoop chase-plezier gaf overigens. Volgens mij schat hij zijn spring vermogen wel een beetje te hoog in. Het is echter gewoon lachen met elkaar en tevens prima te doen voor ieder. Hou wel rekening met het feit dat de quadcopter zelf slechts 66 gram weegt (87 gram met batterij), dus dat wind snel funest is.

https://www.youtube.com/watch?v=j85OmJj7ilI

Wat viel verder op? Allereerst dat ik toch zeker 15 minuutjes kon vliegen alvorens de batterij aan een laadbeurt toe was, twee keer meer dan de specificaties. Ook kan je onverwacht hoog en ver terwijl de controle nog werkt, dusdanig ver dat je de quadcopter amper nog ziet. Pluspunten voor bereik dus. Tevens viel op dat het lage gewicht valschade eigenlijk niet relevant maakt; zelfs vanaf grote hoogte valt het ding gewoon niet hard genoeg om echt schade aan te richten. Wel kunnen de propellers eraf schieten wanneer je tijdens een crash vol gas geeft (menselijke reactie), deze zijn eenvoudig te herplaatsen en breken heb ik nog niet mee gemaakt. Het landingsgestel kan echter wel loskomen en zit slechts met dunne pinnetjes vast. Ik ga deze dan ook vastlijmen zodat je ze bij grotere crashes niet terug hoeft te drukken (Beetje gepiel). Ook erg prettig is dat de propellers feitelijk geen schade aan kunnen richten. Steek je je vinger er in, ik moet natuurlijk even testen alvorens de kleine in de buurt mag komen, dan moet je hooguit even schrikken, pijnlijk of gevaarlijk is het zeker niet, en mocht je dit ding op iemand zijn hoofd landen dan zal je met die 80-nogwat gram ook hooguit iemand laten schrikken.

Maar hoe zit het met de ingebouwde camera? Uh, laten we het daar maar niet over hebben. De opname kwaliteit is om te huilen, het gebrek aan enige stabiliteit maakt waardevolle opnames onwaarschijnlijk, en de helft van de tijd weigert het ding om ook maar op te nemen. Daarnaast gebruikt het natuurlijk ook wat energie, dus doe jezelf een plezier en doe maar net alsof die feature niet bestaat.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.