GeForce RTX 4080 – ASUS ROG & TUF


De GeForce RTX 4080 launch was, zacht uitgedrukt, opvallend. Na de extreem indrukwekkende RTX 4090 kwam zoals verwacht het iets minder krachtige, iets minder prijzige broertje. Een uitstekende videokaart op zijn eigen manier: sneller dan alles van de vorige generatie en de concurrentie, maar de exacte uitvoering van de tweemaal “iets” in de zin hierboven deed toch wat wenkbrouwen fronzen.

Maar off je nu vandaag hebt besloten een RTX 4080 te overwegen, of dat je dit veel later terug kijkt nadat de markt wellicht wat is verschoven, de vraag welke specifieke RTX 4080s nu de moeite waard zijn en welke niet blijft relevant. Inmiddels hebben wij 7 verschillende RTX 4080 kaarten getest, en vandaag bespreken we de eerste twee custom varianten van ASUS:

ASUS ROG Strix GeForce RTX 4080 Gaming


In onze video vind je alle informatie over de prestaties in games en vergelijkingen tussen de kaarten zelf, en kan je het design goed bekijken, maar voor de vluchtige lezer die benieuwd of één specifieke variant die ze voorbij zien komen, of het nu een aanbieding is of dat het design opviel, doen we per kaart een korte samenvatting van de thermal prestaties. We beginnen met de RTX 4080 ROG Strix uitvoering:


Wat krijg je als je een overkill 600W TDP koeler op een 300-nogwat Watt chip plaatst? Bingo: Extreem lage temps. Het enige wat ASUS dan nog hoeft te doen is zorgen dat de fans lekker stil blijven ipv overdreven hard blazen, en dat doen ze ook.

Het enige nadeel is dat ze in de snellere bios een wat hoger verbruik pushen om nog iets hogere kloksnelheden te halen maar wat we de laatste jaren al vaker zien is dat je daar in de praktijk heel weinig van merkt; een enkele frame hier en daar is die 30 watt niet waard. Kortom, lekker in de quiet bios zetten die kaart.

Maar, top prestaties, mooie kaart: Editor’s choice. Let alleen wel goed op het formaat, want dit is een joekel van een kaart, plus de prijs, want dat kan bij ROG kaarten soms een ding zijn. Op moment van schrijven ligt die echter heel dicht in de buurt van de meeste alternatieven, dus als je dan voor een RTX 4080 gaat klinkt deze variant wel erg interessant:


ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC


De TUF Gaming variant is iets minder uitbundig, maar ook nog een uitstekend indrukwekkende kaart om te zien. Het lagere gewicht en de iets minder luxe koeloplossing van de ROG leidt echter wel tot iets hogere temperaturen:


Desondanks valt ook hier het design duidelijk in de categorie “meer dan je realistisch gezien nodig hebt”, want temperaturen tussen de 60 en 70 graden, en hot spots tussen de 70 en 80, is gewoon peanuts voor een chip als dit. Je kan zelf kiezen tussen de ultra stille bios met iets hogere, maar prima acceptabele temps, of de iets luidere, iets comfortabelere temps. Maar ook 40 dB is nog best stil voor een high-end videokaart, al hemelaal als je een headsetje op zet tijdens het gamen.

De TUF moet het uiteindelijk wel van zijn prijs hebben, vooral vergeleken met de concurrentie, want de Gaming OC en de Gaming X Trio concurreren sterk op gebied van thermal prestaties, al heeft ASUS wel het voordeel van een extra HDMI 2.1 poort als je dat nodig hebt (2 totaal).

Een op het moment van schrijven scheelt het maar een tientje of 5 met de ROG kaart, in elk geval wij toch dat geld zouden bijleggen. Maar nogmaals prijzen zullen wat varieren, dus wellicht dat het er morgen anders voor staat. De TUF zet een degelijke all-round prestatie neer die we veilig kunnen aanbevelen wanneer de prijzen er ook passend gunstig voor staan:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (Baas, video-heldin)
Foritain op Twitter (Maker van spelvouten, test-chef)
Techtesters op Instagram
Onze Discord server voor chat en tech talk



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.