Samenvatting


GeIL laat zien dat je voor leuke prijzen toch erg leuk geheugen kan krijgen. De neutrale, zwart-PCB plus zwarte heatsink Evo Potenza (evt ook verkrijgbaar in andere kleuren) presteert netjes en past bij de meeste andere hardware terwijl de prijs op het punt van ‘lelijke’ groen-PCB 2666MHz kits ligt; prima deal dus voor bijna elke build: 8,5/10.

De Super Luce is duidelijk de ster van de show en overtuigd met zijn rijkelijk aanwezige RGB actie, al ben je wel afhankelijk van de kwaliteit van de RGB software die bij je moederbord hoort. Veel meer uitleg dan de onderstaande foto’s hoeven we echter niet te geven: dit is een prachtige, degelijke RGB geheugenkit voor een keurig concurrerende prijs: 9/10.


GeIL Super Luce & Evo Potenza review


Als onderdeel van een serie artikelen over streaming kwamen we in contact met GeIL die ons voor dat doel van wat geheugen voorzag. Een redelijk ‘gangbare’ 16GB kit voor een mid-range systeem, en een waanzinnige RGB kit die al snel de show leek te stelen en meer reacties voor zijn rekening mocht nemen dan welk ander component dan ook (muv wellicht de GTX 1080 Ti videokaart gedurende de tijden van absolute schaarste).

In deze review nemen we een nader kijkje bij deze Evo Potenza en Super Luce geheugenkits. De Evo Potenza zit met een prijs van ca 165 euro aan de onderkant van de markt, zelfs als we de prijzen van ‘lelijke’ groene PCB kits bekijken. Een 16GB kit van de Super Luce zal je normaliter een tientje of twee meer kosten, de 32GB kit is vooralsnog nergens als geheel te koop maar is uiteraard hetzelfde als wanneer je twee 16GB kits zou kopen. Voor jullie gemak hebben we de kit zowel als 16GB als 32GB kit getest.

Uitpakken, bouw en features Evo Potenza


De GeIL Evo Potenza is de bescheiden kit van de twee, al zijn beide verpakkingen niet extreem uitbundig. Van extra’s is geen sprake. Nu is dat niet meer dan normaal bij werkgeheugen, maar een stickertje van het merk vinden we normaliter toch wel leuk.



We zien een zwart PCB (goed) met een stevige zwarte heatsink die het geheel naar 48mm hoogte tilt; niet extreem, wel meer dan standaard. Het lijkt ons dat GeIL hiermee vooral een breed inzetbare ‘dikke’ geheugenkit wil verkopen, oftewel één die in de meeste moederborden wel tot zijn recht komt. Wat dat betreft denken we missie geslaagd.



Uitpakken, bouw en features Super Luce


De Super Luce kit moet het ook niet van zijn verpakking hebben, al vinden we daar wel Asus Aura Sync stickertjes. Geen paniek overigens als je geen Asus bord hebt, want met onze Aorus Z370 Gaming 7 met Gigabyte hun RGB Fusion software ging het ook prima. Voor de goede orde, het betreft een kit van vier 8GB modules.



Ook hier zien we een zwart PCB en een redelijk kleur neutrale basis vormgeving. Hij is ongeveer even hoog als zijn Evo broertje; niet exteem, maar wel reden genoeg om even te checken als je met grote luchtkoelers werkt.





We zien natuurlijk al waar het grotendeels om gaat draaien: de transparante soon-to-be-RGB balken bovenop.


Naast elkaar:


Test en resultaten


In verband met recente ontwikkelingen (lees: grote security patches) hebben we alle aanwezige kits hertest op onze Asus ROG Maximus X Hero met een Intel Core i7-8700K. Als GPU gebruiken we de ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti. Omdat elke pc geek al een beetje weet waar geheugentests heen gaan hebben we besloten om het aantal tests wat in te perken. We kijken naar AIDA64 Memory Copy en Memory Latency benchmarks voor synthetische vergelijkingen, SuperPI als ‘echte’ benchmark waar geheugenclocks normaliter iets verschil kunnen maken, en Fire Strike als ‘praktische’ benchmark die een beeld geeft van wat jij als gamer mag verwachten bij de keuze tussen kit A of B.

Omdat we hier niet beschikken over kits die af fabriek op 2133MHz of 2666MHz draaien hebben we wederom onze Corsair Vengeance LPX kit op die snelheden afgesteld om als basis voor vergelijking te functioneren. Zoals eerder aangegeven hebben we de 32GB Super Luce kit zowel als 2x8GB als 4x8GB getest.

Kijken we naar de eerste synthetische benchmark dan zien we wel wat verschil zoals we zouden verwachten. Beide snelle 32GB kits staan bovenaan (want meer geheugen helpt soms), en we zien in grote lijnen dat geheugen met een hogere frequentie beter scoort, al speelt de Crucial kit met ‘slechts’ 3000MHZ CL15 rating spelbreker op de derde plek.


Bij de Latency is het lastiger om wat zinnigs te zeggen. We zien dat de 2133MHz configuratie achterblijft, maar vanaf 2666MHz wordt het gat heel klein. We zien ook hier echter één uitschieter.


Kijken we naar de iets meer praktische SuperPI bench dan zien we het gat krimpen. Negeren we de 2133MHz kit dan zien we 2 seconden tussen de hoogste en laagste score; 2%. Leuk als je hele zware memory intensieve taken uitvoert I guess.


Fire Strike is wellicht het meest tekenend voor wat het ‘echte’ verschil nu is. De totale score is de combinatie van de grafische score en de physics score, en vooral die laatste wordt door CPU en geheugen beinvloed. Nou ja, in theorie, want in de praktijk zien we ook daar kleine verschillen. De 2133MHz en 2666MHz combinatie functioneren als hekkensluiter, maar ook die zitten slechts zo’n 1 en 1,5% respectievelijk achter de snelste (en één van de duurste) kits in de test.




Het feit dat we de dikke Corsair Dominiator Platinum onderaan zien staan bij de totale score illustreert mooi wat we bedoelen: zelfs wanneer we een test 3x draaien is het een stoelendans met resultaten waarbij de verschillen te klein zijn om echt wat zinnigs over te zeggen; al deze Fire Strike resultaten mag je binnen redelijke foutmarge laten vallen. Dus concluderen we wat we voorafgaand aan het testen al wisten: we testen een klein beetje voor de show.

Showcase en Verlichting


Dus waar gaat het dan al snel om? Looks I guess, en compatibiliteit. Echter als je hoopt dat jouw moederbordfabrikant al deze kist zal testen voor compatibiliteit zal je vermoedelijk pech hebben. Dus houden we het even bij looks.

Evo Potenza in een build:



Hier zichtbaar in een Gigabyte Aorus AC300W case met ATC700 cooler en Aorus GTX 1060 Xtreme. We vinden de Evo Potenza neutraal, vooral bedoeld om maar niet af te leiden (zoals de gekleurde PSU kabels.. tja). De realiteit is dat je hem in een typische build gewoon niet echt zal zien opvallen, wat niet erg is. Desondanks nog maar een wat leukere foto op hetzelfde Aorus Z370 Ultra Gaming moederbord en met diezelfde iets te grote koeler.



En dan de grote held, de Super Luce. We hebben er (begrijpelijk) veel reacties over gehad, en terecht, want wat een bloedmooie kit is dat. Naar eigen smaak instelbaar met bijvoorbeeld de Aura of RGB Fusion software (ASRock en MSI niet getest, dus geen idee of dat ook werkt). Zo pasten we de kit bijvoorbeeld in een gifgroene Razer setup met de nodige Razer peripherals.


Of wat dacht je van ‘alles rood’? Bewijs dat de Aorus en rode draak prima samen kunnen spelen.


Standaard komt het in een aangename zacht blauwe/paarse kleurstelling. Die bleek al snel persoonlijke favoriet en werd daarmee de kleurstelling voor onze streaming rig. Hier zichtbaar in o.a. NZXT H700i case, Aorus Z370 Gaming 7 moederbord (want veeeeel RGB), Kraken X62 koeler met NZXT Aer RGB fans (Want nog meer RGB) en Aorus GTX 1080 Ti Xtreme. Helpt vast dat het je eigen setup is, maar ik vind em prachtig 😀





Conclusie


Mocht je nog twijfelen over de snelheid van het geheugen dat je wilt kopen? Tja, veel verschil zien we niet. 3000MHz kits kosten zelden meer dan 2133MHz kits en zijn daarmee nog makkelijk te verantwoorden, maar nog snellere kits zullen goed geprijsd moeten zijn om het objectief aan te raden. Voor AMD Ryzen gaat natuurlijk de bekende waarschuwing op: check even of de kit die jij voor ogen hebt goed compatible is. De meeste zijn het, maar niet allemaal. GeIL heeft een ‘AMD Ryzen’ lijn geheugen wat erg fijn is, maar dat onderscheid is niet altijd makkelijk te maken bij Nederlandse webshops. Puntje van aandacht dus.

Het voelt een beetje onaardig voor de keurige en redelijke Evo Potenza dat het gros van de aandacht uitgaat naar de Super Luce, maar dat is nu eenmaal de realiteit van een baas boven baas kit. Tegelijkertijd denken we ook dat de GeIL Super Luce kits niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen met (ook marketing) grootmacht Corsair en hun Vengeance RGB kits, en G.Skill hun zeer populaire Trident.Z RGB kits. Voor de goede orde: beide mooie kits die wij ook op onze radar hadden.

Het spreekwoord “onbekend maakt onbemind” lijkt dan ook best van toepassing, want hoewel wij vooraf ook niet wisten wat ons te wachten stond waren we met de de Super Luce kits eenmaal in gebruik he-le-maal verliefd. De Evo Potenza doet wat hij moet doen met een neutrale zwarte uitstraling, en de Super Luce doet wat een RGB kit hoort te doen: veel RGB bieden. Het Aorus Gaming 7 bordje helpt natuurlijk ook met tal van LEDs rond de processor en het geheugen, maar dit is een prachtige implementatie van een RGB kit. Eerdere foto’s ervan kwam regelmatig tot de vraag ‘omg welke kit is dat’, en ik snap dat volkomen. De enige overweging is dat je afhankelijk bent van de RGB software implementatie van je moederbord, en die laten soms wel eens wat te wensen over. GeIL kan daar zelf niet direct veel aan doen, maar RGB-sync als concept is in de pc markt als geheel gewoon nog niet perfect.

Over relevante praktische prestatieverschillen hoeven we allemaal niet te spreken, dus dan kan je bijna zeggen ‘kies wat je mooi vindt’, of de bekende dooddoener ‘als jij deze mooi vindt go for it’ ertegenaan knallen. Toch moeten we er bijvoegen dat de redelijk aggressieve prijsstelling van GeIL toch wat waardering waard is: De prijsstelling van de Evo Potenza rond het prijspunt van suffe groene PCB 2666MHz kits maakt ze een fysiek aantrekkelijke optie waarbij de 3000MHz specs gevoelsmatig wellicht net wat fijner voelen, en zowel de meerprijs voor de RGB actie van de Super Luce als de absolute prijs vergeleken met RGB concurrentie is gewoon keurig. Niks klagen, gewoon mooi spul.

Sidenote: er zijn zowel specifieke AMD versies als witte varianten van beide kits in omloop voor de liefhebber. Beschikbaarheid (zeker in NL) is echter beperkt.


Editor’s Choice voor de GeIL Super Luce DDR4 kits


De scherpe-prijs tip is op zijn plaats voor de Evo Potenza



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.