Gelekt: 8-core Ryzen 5000G APU benchmark


Een Ryzen 5000G Desktop APU gebaseerd op AMD’s Cezanne architectuur is gespot en getest op een B550-platform. De test laat een Cezanne-G Desktop APU zien. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een engineering sample aangezien de processornaam niet getoont wordt door de AIDA64 benchmark. Wel kunnen we zien dat het gaat om een processor met 8 kernen, waardoor we kunnen afleiden om welk model het gaat.

De benchmark betreft een AIDA64 Cache & Memory benchmark. De basis kloksnelheid wordt niet vermeld, maar de boost-kloksnelheid bedraagt 4.7 GHz en is hiermee de hoogste welke we tot op heden gezien hebben. Hoogstwaarschijnlijk gaat het over een Ryzen 7 5700G of een Ryzen 7 5800G. De processor werd getest op een AMD B550-platform bestaande uit een ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi moederbord met BIOS-versie 1801 en 16GB aan DDR4 geheugen welke geclockt is op 4400 MHz (CL18-23-23-26 CR1). De BIOS-versie specifiek is de meest recente versie voor het moederbord en biedt een beginnende ondersteuning voor de AMD Ryzen 5000G Cezanne Desktop APU’s.


Wanneer we de benchmark bekijken, dan zien we dat de 8-core AMD Ryzen 5000G Desktop APU goede resultaten laat zien in de AIDA64 Cache & Memory benchmark. De geheugenlatency bedraagt net 54.9 nanoseconden waar de drie verschillende caches (L1/L2/L3) een flinke snelheidsverbetering laten zien ten opzichte van Renoir. Een van de belangrijkste kenmerken van Zen 3 is de verbeterde cache en CPU Complex (CCX) ontwerp, welke zich hier duidelijk laten tonen.

Belangrijk om aan te geven is dat het gaat om een engineering sample. De resultaten van een daadwerkeijke productieversie kunnen mogelijk afwijken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een oudere AIDA64-versie welke enkele bugs bevat omtrent benchmark scores.

Wanneer AMD de Cezanne Desktop APU’s op de markt brengt is nog niet bekend. Er gaan geruchten rond dat AMD de processoren heeft uitgesteld tot het tweede kwartaal om te zorgen voor een stabieler aanbod van processoren uit het mobiele segment.Bronnen: HXL (@9550pro, Twitter)

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.