511,344

ProductwebsiteInmiddels enige tijd geleden liep ik op Hardware.info tegen een artikel aan dat HWI samen met Gelid op zoek was naar een aantal mensen om een nieuwe koelpasta te testen. Het betrof de GC-Supreme 7, en zij vroegen voor de selectie van wie de test mocht uitvoeren (nou ja, ze zochten 50 man…) om een leuke motivatie te mailen. Ik ben de laatste maanden druk bezig geweest met gebruiker-reviews, onder andere van een aantal processorkoelers, dus het leek mij leuk mee te doen en zodoende ging ik op zoek naar een leuk idee. Uiteindelijk heb ik een mail gestuurd dat ik graag de prestaties van deze pasta wou vergelijken bij een aantal verschillende producten, zowel water- als luchtkoeling, en zowel low- als high-end producten.

Zoals je wellicht had geraden kwam er enige tijd later een pakketje in de bus met de Gelid koelpasta, en kon ik aan de slag met deze review. Uiteraard heb ik in de tussentijd nog even kunnen nadenken over wat nou een leuke en waardevolle toevoeging zou zijn aan de ongetwijfeld vele reviews die zouden volgen, en ben ik uitgekomen bij een wat bredere vergelijkingstest. In deze review zet ik de nieuwe Gelid koelpasta niet enkel tegenover de standaard aanwezige koelpasta van een aantal koelers zoals de harde eis was, maar ook tegenover enkele andere producten om een beter beeld van de prestaties te krijgen. De koelpastas welke ik uiteindelijk heb meegenomen in de vergelijking (simpelweg geselecteerd op wat ik toevallig had liggen overigens):
– Uiteraard de Gelid GC-Supreme
– De stock pasta van Silverstone
– De stock pasta van de Cooler Master 412S
– De populaire Arctic MX-4, mijn huidige ‘standaard’ koelpasta.

Verder heb ik het geluk dat ik kon kiezen uit een flink aantal processorkoelers, en ben ik uitgekomen bij de volgende producten:
– De absolute high-end NZXT Kraken X60 280mm all-in-one waterkoeler, met een prijs van 130 euro+
– Gelid hun eigen Siberian luchtkoeler met een prijs van niet meer dan 6 hele euros.
– De net nieuwe mid-range luchtkoeler van het in Nederland onbekendere Raijintek, de Themis Evo, die voor ca 30 euro in de schappen ligt, en waarvan binnenkort ook een reviewtje zal volgen.

Deze 3 koelers komen standaard met hun eigen pasta, echter was er niet altijd voldoende aanwezig om deze stock pasta op de andere producten te testen (De Kraken heeft de pasta bijvoorbeeld standaard al op de koeler zitten). Ik neem de stock resultaten wel dus mee in de individuele grafieken, maar gebruik de stock pasta van de 3 koelers niet op de andere koelers.

Compleet verschillende producten dus in de selectie, wat hopelijk voor een interessante vergelijking gaat zorgen.

De GC-Supreme als product op zich is te verkrijgen vanaf 6,50 euro, wat voor 7 gram koelpasta een zeer lage prijs is. Vaak wordt de hoeveelheid niet vermeld, maar als je de verschillende producten van de bekende merken op de markt ziet zal je snel tot de conclusie komen dat de GC-Supreme gunstig geprijst is –en- met een flinke hoeveelheid komt. Dat voordeel zit alvast in de pocket!

Voor het testen van koelprestaties heb ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve (en relatieve) performance resultaten van verschillende cpu koelers geven die ook goed bruikbaar zijn voor andere setups. Uiteraard gebruik ik deze setup ook voor deze test.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen. Om mijzelf niet allerlij dubbel werk te laten doen zal ik enkele foto’s van eerdere/andere reviews gebruiken om eventueele andere gebruikte producten in beeld te brengen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.