Gelid Sirocco review


Het was te verwachten dat we dit jaar meer RGB luchtkoelers zouden zien. Alles in onze computers licht op alsof we niets beter te doen hebben, maar zo gek veel RGB luchtkoelers hebben we nog niet gezien. Gelid stapt de markt van RGB luchtkoelers in met de nieuwe Sirocco, een forse, zes-heatpipe koeler met een prijskaartje van ca 50 euro.

Uitpakken, bouw en features


Redelijk typisch begin, degelijk-ish doosje, AMD zakje, Intel zakje, algemeen zakje, en een apart klein controllertje waar we straks op terug komen.



Het koelblok is een typisch, ietwat groter dan gemiddeld koelblok. Zonder RGB redelijk recht-toe-recht-aan zoals we van Gelid kennen. Zes heat pipes is een net aantal, eigenlijk een aantal dat we op dit prijspunt zouden verwachten zonder RGB fan.






De fan zelf is netjes, degelijk RGB model met een stug frame en demping. Voelt en oogt chic. Zwarte kabels worden ook gewaardeerd.



Specificaties


De specs van Gelid:

Positief: Intel en AMD support. Geen melding van threadrippers echter, maar als je nog S775 CPUtjes hebt en daar RGB op wilt, go for it. Fan speed merken we bij op dat 750 RPM als minimum niet extreem laag is.




Montage


Gelid’s installatie is nooit uitzonderlijk geweest. Not bad, not fantastic, gewoon ok. Een beetje de keerzijde van een lager prijspunt. Complex is het echter niet, hooguit een extra stapje vergeleken met de installatie-top, en gaandeweg hebben we ze kleine stappen zien maken om het leven makkelijker te maken. Baby steps, kan ermee door.

Stap 1: Backplate, onder je moederbord plaatsen


Stap 2: stand-offs op de schroef


Stap 3: clips vastschroeven


Stap 4: druppeltje koelpasta op de processor (stap 4,5: niet naar the Verge luisteren)


Stap 5: Met een lange schroevendraaier schroef je het koelblok vast. Ik zeg bewust ‘lange’, want een typisch lange schroevendraaier redt het niet om door het hele koelblok de schroef te bereiken. Ik vind dat een serieus minpunt want hoewel je prima mag verwachten dat iemand een schroevendraaier in huis heeft is de vereiste lengte wel uitzonderlijk.



Ik heb Gelid aangegeven dat ze er een tool bij zouden moeten leveren, want het is geen goede reclame dat ik een Noctua schroevendraaier uit een doos moest trekken, ik wacht op bevestiging of dat gaat gebeuren tegen de tijd dat de koelers in de winkels liggen (op moment van schrijven was de koeler nog niet te koop)

Fans, met typische clips erop. Prima.


En dan heb je twee opties. Je kan de RGB header van de fan op een RGB header op je moederbord prikken, dat werkt uitstekend met bijvoorbeeld onze Asus Z370-F waarbij de fan meteen synct met het bord, maar Gelid levert er ook een hele compacte controller bij. Daarmee kan je, bij gebrek aan RGB headers, een vaste kleur instellen of wat basale effecten toepassen. De compacte formfactor spreekt mij prima aan; klein en praktisch.


Compatibility: top. Geen geheugenoverlap, geen overlap van het eerste expansieslot.



Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:


De Sirocco komt ongeveer waar we hem hadden verwacht, net onder de wat grotere Dark Rock 4, Ninja 5 en Fuma, net wat voor de Cooler Master MA610P en MA620P. Op volle toeren ontlopen die koelers elkaar niet eens zo veel wat geluid betreft.

Schakelen we alle koelers naar maximaal 40 dBA dan verandert er ook niet gek veel voor de Sirocco, wel komen er een paar 240mm all-in-one’s in de buurt wat een prima complimentje is voor Gelid.


RGB showcase


Best leuk toch? De verlichting zit rond de core van de fan, een effect dat we vaker hebben gezien maar toch meer dan welkom is op een luchtkoeler.





Conclusie


De Sirocco doet eigenlijk precies wat we hadden verwacht. Gelid staat bekend om koelers die veel waar voor je geld bieden, met wat ruwe kantjes aan de ervaring, en dat is precies wat je krijgt. Met een tientje of vijf is de Sirocco relatief goedkoop voor een RGB koeler, maar daarvoor krijg je wel een fors koelblok met zes heatpipes, prima prestaties ook voor een high-end CPU en toch een goede compatibiliteit met zowel Intel als AMD support en geen overlap van geheugen en expansie sloten. Inmiddels draait hij ook op een i9-9900K zonder al te veel moeite, wat een goed begin is, al moeten we die nog strak afstellen voor een betrouwbare, reproduceerbare test.

De ruwe kantjes? De afwezigheid van een lange schroevendraaier maakt de redelijke doch niet uitzonderlijke installatie onnodig onhandig voor mensen die zo’n schroevendraaier zelf niet hebben. Ook is de heatsink zelf niet echt heel spannend om te zien, een beetje zoals de luchtkoelers van vroeger. De leuke looks komen hier vooral uit de RGB fan, die ziet er overigens ook wel echt goed uit, maar als het om looks gaat dan had ik ‘iets’ van een toffere afwerking van de bovenzijde verwacht.

Onder de streep echter: prima koeler, leuke RGB actie, prima aanrader als dit aanspreekt en het zal zoals vaker vooral de vraag zijn of dit jouw smaak is.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.