Gigabyte Aorus AD27QD review
Nieuwe producten zien we genoeg, maar nieuwe merken die zich aan monitoren wagen? Dat is een relatieve zeldzaamheid. Gigabyte heeft de laatste maanden echter hard aan de weg getimmerd om een complete Gigabyte (Aorus) setup te maken. Zo kwamen ze met nieuwe voedingen, SSD’s en hun eigen RGB geheugen waardoor je op de processor na een volledige build van het merk mogelijk werd. Daarnaast hadden ze natuurlijk randapparatuur, en wat ontbreekt dan? Right, een monitor.
En daar gaat onze video review hieroven over, Gigabyte hun eerste gaming monitor. Op papier in elk geval een indrukwekkende: 27”, 2560x1440p, IPS, 144Hz en HDR om te beginnen, en dan wordt het al snel een stuk gekker met addressable RGB, software bestuurbare OSD, tal van game enhancers en zelfs active noise cancellation.
Alles wat relevant is vind je uiteraard in de video, of scroll verder voor de specs, testresultaten, wat foto’s en een Nederlandse samenvatting van wat je van dit 599 euro scherm mag verwachten.
Specificaties
Testresultaten
Extra foto’s
Samenvatting
Elke 27” 1440p 144Hz IPS monitor van de afgelopen paar jaar gebruikte een paneel van AU Optronics, tot dusver de enige fabrikant die een dergelijk paneel kon maken. Een prachtig paneel overigens waar we AUO dankbaar voor moeten zijn, maar tegelijk werd het na al die jaren ook wel eens tijd voor iets nieuws in dit segment. Het is namelijk niet zo dat de markt voor grotere HDR displays of gaming ultrawides stil heeft gestaan. Snelle 27” QHD monitoren zijn echter objectief erg interessant: mooie immersion zonder dat het te groot wordt voor serieuze shooters, goed speelbaar zonder dat je de aller duurste videokaart moet hebben, en als je eenmaal aan 144Hz begint wil je nooit terug.
Gigabyte maakt gebruik van een nieuw gloednieuw paneel van Innolux, hetzelfde paneel dat Razer gaat gebruiken in hun monitor (die ze niet in Europa gaan verkopen). Dus het was een spannend moment om te zien hoe dat paneel in de praktijk is. Een stevige vuurdoop, want we hebben onlangs nog een zwik 27” QHD monitoren getest en werken en gamen dagelijks op de indrukwekkende 1000eur+) Eizo FS2735 die dat AUO paneel heeft. Direct bij het aansluiten hebben we echter een stevige ‘not bad’ gezichtsuitdrukking: dit IPS paneel oogt subjectief in elk geval heel erg aangenaam en de eerste indruk is dat de afstelling ook heel erg goed lijkt.
De testresultaten bevestigen eigenlijk wat we direct al zagen, het Aorus scherm zet in elke test minimaal een goed, meestal een uitstekend en soms een uitzonderlijk goed resultaat neer. Zelfs voor foto- of videowerk is de standaard modus zonder verdere kalibratie echt heel sterk. Vooral de zaken die cruciaal voor de subjectieve indruk cruciaal zijn zoals (de afwezigheid van) backlight bleed, goede kleurweergave en grijsbalans zijn spot-on. Als je jaarlijks tientallen monitoren ziet dan merk je meestal in de eerste minuten al of een scherm de moeite waard is, en daar waren we met dit Aorus scherm al heel snel zeker van.
En het gamen? Die ervaring is gewoon uitstekend. Het scherm voelt zoals een 144Hz scherm hoort te voelen, met onze eigen AUO panelen als referentie. We waren al verwend met grote snelle schermen, dit presteert op hetzelfde niveau tot zover onze side-by-side kunnen ervaring gaat. Mocht je enkel gamen en je afvragen of de nipt sneller schakelende TN techniek niet beter is? Misschien als je inkomen afhankelijk is van elke milliseconde, maar geen haar op mijn hoofd die zou twijfelen om voor een snelle IPS optie te gaan: voelbaar verschil is afwezig, en de beeldkwaliteit is in mijn optiek aantrekkelijker in alles wat je met je scherm doet: ook gamen.
Waar we echte vooruitgang zien is de HDR implementatie, de afwezigheid daarvan was een duidelijk teken dat vorige generatie 27” IPS’ers aan een update toe waren. Met een zeer redelijke maximale helderheid van 450nits en goede zwartwaardes voegt HDR ook absoluut meerwaarde toe. Het is niet de extreme HDR ervaring zoals je op sommige OLEDs of de 4-5x duurdere Asus PG27UQ krijgt, maar er zit duidelijk meerwaarde in boven vorige generatie.
Meerwaarde zien we ook in de gaming features. Zaken als anti-motion-blur en crosshairs hebben we vaker gezien, maar Gigabyte geeft er wel een leuke spin aan met o.a. je eigen cursor tekenen, en het feit dat de vele opties met de muis via software instelbaar zijn maakt ook de praktijkervaring met dit scherm duidelijk ‘next gen’ vergeleken met het verleden.
In een goede positie en met de finishlijn in het vooruitzicht is het vooral zaak dat er geen fouten worden gemaakt, en dat doen ze niet. De bouwkwaliteit is uitstekend met stevige stalen poot, de monitor draait en kantelt alle kanten op, het design vindt een mooie balans tussen gaming met leuke addressable aRGB zonder meteen door te slaan (ik kan dit op kantoor ook prima kwijt), en we zien een prima collectie aansluitingen (DP, 2x HDMI, USB hub met oplaad feature).
Het enige waar we eigenlijk tegenaan hikken is de Active Noise Cancellation (ANC). Het idee is dat je een (analoge) microfoon op je scherm aan kan sluiten, en dat microfoons in de monitor achtergrondgeluid wegnemen. Werkt het? Ja, er wordt aardig wat geluid weggefilterd. Echter gaat het ten koste van de geluidskwaliteit en tegelijkertijd is het effect niet feilloos; ANC heeft vooralsnog weinig antwoord op brullende kids of iets als een luide TV in de achtergrond (huiskamergamers kennen we allemaal wel toch?). Geef je om goed geluid koop dan gewoon een goede microfoon, klaar. Maar goed, één goed bedoelde gimmick met zeer situationeel nut zit niemand in de weg toch?
Dan komen we tot de conclusie dat dit een hele sterke optie is als je een 27” QHD IPS monitor zoekt, ongeacht wat je oorspronkelijke budget was. We zien duidelijke meerwaarde boven de goedkopere opties, zowel de TN modellen als IPS voorgangers, en zeker nu Nvidia videokaarten ook Freesync ondersteunen (ja, sta daar nog even bij stil!) is het heel erg lastig om te zeggen waarom wij een duurder model dan deze zouden overwegen; hij staat erg sterk tegenover elke concurrent. Het is een prachtige monitor voor gaming, een prachtige monitor voor foto- en video taken, en dat alles in een lekker aantrekkelijk jasje. Zonder twijfel:

Interesse? De Aorus AD27QD is o.a. bij CD-ROM-LAND te koop: http://bit.ly/2TgZaTX
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
Mooi review! Dit scherm heeft geen backlight bleed? Hoe hebben jullie dit gemeten/getest?
BLB en IPS glow zijn over het algemeen de zwakke punten van IPS monitors en volgens HWI heeft de monitor linksonder en aan de rechterkant minimaal enige BLB.
BLB: Door simpelweg in een donkere ruimte te gaan zitten met de helderheid hoog. Je ziet/merkt daar niets van in dit geval. Monitoren met een matige/slechte BLB ga je in zo’n geval van huilen.
IPS ‘glow’ is eerder iets inherents aan de IPS techniek (zij het verschillend te ervaren in de praktijk) dat anders oogt dan mensen gewend zijn op TN opties dan dat het een ‘issue’ is. Vaak noemen mensen een redelijk hoge zwart helderheid ‘IPS Glow’. Niet dat het hier uit maakt, want dat is gewoon harstikke strak. De uniformiteit van diep donker grijs is een mooi voorbeeld. ~18.5cd/m2 in het midden, het slechtste resultaat nabij de randen is dan ~16cd/m2. Verschillen die je simpelweg niet ziet.
Vette review! Backlight Bleed pic? 🙂
Ik heb nu een Benq 24 inch tn 144hz scherm en wil misschien upgraden naar de Aorus. Nu lees ik op internet over ghosting en smearing. Is dit iets dat jullie merken?
TN is inherent iets sneller, maar het verschil is praktisch klein/nihil en weegt niet op tegenover de voordelen van IPS voor beeldwerk.
In dit scherm viel niets op van ghosting tov de AUO concurrentie in elk geval. BLijven erbij dat als je een 600 eur 27″/1440p alleskunner zoekt dit op dit moment de interessantste is.
Dank voor de snelle reactie! Denk dat het dan deze gaat worden als ik zo ver ben. Ook fijn dat hij geschikt is voor fotobewerking. Dit doe ik nu nog op een 1920×1200 Benq IPS scherm met een 6bit frs paneel, dus zal vast een verbetering zijn :).