Gigabyte Aorus C300 Glass review


Gigabyte is ondertussen geen onbekende meer op de Europese markt, en voornamelijk met hun gaming ‘Aorus’ lijn zijn ze een grote speler op de mobo- en gpu-markt, allen met bijpassende RGB verlichting uiteraard want daar is Aorus ook erg goed in. Naast deze hardware, die meestal in je pc zit, hebben ze ook een klein aantal behuizingen waar deze hardware in geplaatst kan worden.

Vandaag kijken we naar de nieuwste behuizing binnen de Aorus productlijn: De C300W Glass. Voor de Gigabyte fans zal deze case wellicht wat bekend voorkomen, het is tenslotte een vernieuwde versie van de oudere non-Aorus AC300W, waarvan we eerder een review geplaatst hebben. De prijs is met €130 gelijk met de oude, dus je krijgt feitelijk een glass-upgrade ‘gratis’, maar is het genoeg?


Specificaties


Specs en features vanuit Gigabyte:


Buiten- en binnenkant


Vrij standaard doosje, gewoon karton met een leuke opdruk van de behuizing, meer verwachten we onderhand niet meer van een dergelijke computerkast. Verpakking eenmaal verwijderd zien we de C300 Glass: Een behuizing van gemiddeld formaat, ongeveer even groot als een Pure Steel of een 275Q. Uiterlijk: eenvoudig zwart frame, kunststof frontpanel met geborstelde look en een groot glazen zijpaneel. En een leuk handigheidje: een eenvoudig uitneembaar stoffilter:





Iets wat we nog niet heel vaak zien is een HDMI poort aan de voorkant van een behuizing, en voornamelijk voor de gebruikers van VR kan dit een hele handige uitkomst zijn. Ook zien we verder een USB-C poort en daarnaast de standaardzaken: audio en een 2-tal USB3.0 poorten. Bovenkant is netjes voorzien van een magnetisch stoffilter.



Opvallend aan deze behuizing is het gebruik van het Aorus logo op zowel de voor- als de zijkant van de behuizing, beide logo’s zijn namelijk voorzien van RGB verlichting net als twee strepen aan de onder- en bovenzijde van het front-panel. Deze zijn via Gigabyte’s RGB Fusion software te bedienen.



Verder naar de binnenkant zien we niet al te veel geks, zo is er genoeg ruimte voor eventuele radiatoren en een volledig ATX moederbord, alleen heel luxe kunnen we het niet noemen: Geen rubberen grommets, het interieur is van vrij basic metaal en het straalt allemaal gewoon niet de luxe uit die we voor meer dan honderd euro mogen verwachtten.




De overall kwaliteit van de Aorus C300 Glass is dus wel oké, maar niet voor het geld wat je ervoor moet betalen, we zien in deze klasse ook beter, of vergelijkbaar voor aanzienlijk minder geld.

In de praktijk


Deze ronde gaan we weer voor de bekende set-up:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Het inbouwen verliep vrijwel zonder problemen, let wel op dat de PSU-shroud niet bijzonder ruim is, en helemaal niet als je de drive-bays voor de HDD’s laat zitten. Ook dien je op te letten dat het RGB logo op de shroud via een heel dun kabeltje nog verbonden moet worden met het front-panel en dat is iets wat je beter vooraf kan doen, dan wanneer al je voedingskabels zich hier al bevinden. Overigens sluit je alle RGB aan via een USB 2.0 header die je op je moederbord plaatst, oftewel niet de 4-pin RGB connector die meestal gebruikt wordt.




Aan de achterkant van het moederbord zien we genoeg ruimte voor je kabels, al had Gigabyte iets beter na kunnen denken over slimme manieren om kabels op te bergen, het is allemaal wat spartaans.



Het onderdeel software bij deze behuizing is niet iets om bepaald over naar huis te schrijven, RGB Fusion van Aorus is namelijk zeker niet het beste programma om je verlichting mee aan te sturen en vooral tijdens de testperiode maakte dit programma het mij onnodig moeilijk: het werkte gewoon niet. Qua uitstraling is de verlichting van deze behuizing erg netjes, daar ook complimenten voor, helaas blijft deze kast erg steken op het onderdeel aansturing van de RGB en dat is erg zonde voor een goed ogende behuizing. Zelf had ik voornamelijk last van dat het programma steeds zichzelf afsloot, waar na een tijdje RGB Fusion niet eens meer wilde opstarten maar wel steeds de verlichting van de case uit wist te zetten, dat schiet natuurlijk niet op.

Qua koel- en geluidsprestaties is het allemaal goed voor een behuizing anno 2019, met zo’n 52 graden met AIDA64 CPU en 62 graden met de GPU benchmark Heaven maakt hij ongeveer 39 dB aan geluid en dat maakt hem qua koelprestaties gelijk aan de Carbide 275Q van Corsair, maar qua geluid zit dat iets boven deze. Veel maakt het niet uit, het is gewoon prima.

Showcase


De Aorus lijn van Gigabyte komt vrijwel altijd met flink wat RGB, foto’s van deze verlichte case zal ik je ook zeker niet ontzeggen:







Conclusie


De Gigabyte Aorus C300 Glass is een behuizing met zowel goede als minder goede kanten, laten we gewoon beginnen met waar ik allemaal goed over te spreken ben. Zo is de overall bouw van de behuizing goed en ziet hij er leuk uit door het gebruik van de lichtgevende RGB elementen, we zien voornamelijk behuizingen met RGB fans en dan is een front-panel met daadwerkelijk RGB ingebouwd ook een keer leuk. Voor wie er gebruik maakt van een VR-bril heeft Gigabyte het voorpaneel voorzien van een HDMI-poort wat het aansluitgemak alleen maar ten goede komt.

Toch zijn er wat keerzijdes, zo ben ik over een onderdeel niet helemaal te spreken wat betreft de RGB prestaties, namelijk de aansturing hiervan. Het is geen geheim dat niet elke fabrikant zijn RGB software helemaal goed in orde heeft, en dat is ook waar Gigabyte wat steekjes laat vallen. Oftewel, Gigabyte werk aan die software! De prijs is ook een pijnpunt: kwalitatief gezien is hij niet veel beter dan bijvoorbeeld een Corsair 275R en dan is het enige significante verschil tussen deze twee behuizingen de RGB effectjes van de Aorus, en 55 euro daarvoor vind ik veel geld. Mocht je een grote fan van Aorus fan zijn dan snap ik deze behuizing nog wel, om dan met deze C300 Glass als het ware je ‘Aorus RGB collectie’ compleet te maken. Maar op slechts enkele euro van iets als de NZXT H700? Waar je meer fans, een betere bouwkwaliteit, betere afwerking en een slimmer interieur krijgt? Of enkele tientjes boven de Sharkoon Pure Steel die ook stevig in de RGB zit? Dan moeten we toch stellen dat deze Aorus case in een lagere prijsklasse thuis hoort: 99 euro zouden we ok vinden.

Als behuizing an sich is er dus weinig echt mis met de C300 Glass: Hij is door zijn front-HDMI VR-proof, qua kwaliteit is hij prima in orde en weet met zijn uitstraling inclusief RGB verlichting veel bekijks te trekken; het is in elk geval iets unieks en Aorus fans hebben wat om naar uit te kijken. Maar als we eventuele merk-voorliefde loslaten is 130 euro eigenlijk gewoon te veel voor wat we hier krijgen en kunnen we niet meer geven dan onze ‘approved award’, en dan enkel voor die echte Aorus fans.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.