Samenvatting


Een aardige, maar onder de streep weinig opvallende headset in een heel, heel druk stuk van de markt. Geluid is helder, erg aangenaam zelfs met een goede balans en voldoende bass en brengt de meeste games netjes voor de dag. Comfort is voor de meeste mensen meer dan prima (muv XXL hoofd) met voldoende flexibiliteit om naar je hoofd te vormen, en hij ziet er leuk uit. Mic mag echter wat beter, die komt niet voorbij ‘ok’. Onder de streep ontdoet deze Aorus zich niet van het dertien-in-een-dozijn gevoel, en met zo veel goede headsets te kiezen op en rond deze prijs mist toch iets van een echt uniek voordeel waarvoor je deze zou kopen. Daarmee primair interessant binnen een bredere Aorus game gear opstelling: 7/10

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Gigabyte Aorus H5 review


Als onderdeel van onze ‘Let’s Stream’ serie hebben we de Gigabyte Aorus H5 gaming headset al enige tijd in gebruik. Reden genoeg om eens wat verder in te gaan op ‘de’ Aorus gaming headset, gezien de H5 op dit moment de enige is die van hun recentere Aorus branding is voorzien. 50mm drivers eeen RGB, zijn de primaire features.

Prijskaartje? Zo’n 69 euro.

Specificaties


De specs van Gigabyte:



Audio specs zijn zelden waardevol, en in dit geval is het ongeveer exact hetzelfde als elke andere gaming headset op de markt; weinig zinvolle info over het geluid zelf. 3 meter kabel is echter langer dan gemiddeld, 285 gram is .. ergens rond het gemiddelde.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, standaard, niets echt bijzonders.


Het is belangrijk te onthouden dat er weliswaar een USB plug aan zit, maar dat dit in de basis een analoog model is; de USB is vooral voor de RGB aansturing nodig vermoed ik.



Het beestje zelf volgt de basis van vele headsets voor hem; grote ronde schelpen, suspensie hoofdband design, en dan de nodige ‘eigen merk smaak’ elementen. Gigabyte kies uiteraard voor de nodige Aorusjes en wat oranje details op het verder zwarte model. Bouwkwaliteit is ok, niet uitzonderlijk noch echt verkeerd. Afwerking van een vergelijkbaar niveau.







De microfoon is afneembaar en flexibel, een beetje industry standaard.



Ronde oorschelpen zijn een smaak dingetje, maar ze zijn in elk geval groot genog voor de meeste mensen met ‘normale’ oren. Kleiner is prima, XXL helm maat hoofden vallen hier af, los van het feit dat de rek dan sowieso uit de headset is. De automatische stretch-verstelling is ruim, van zeer klein tot wat bovengemiddeld grote hoofden, maar voor de aller grootste merk je dat de flexibiliteit de drukverdeling rond de oren niet gelijkmatig kan houden. Voor de massa is dit echter een tried and tested design, dus flexibel genoeg lijkt ons.


Geluidskwaliteit


Ook wat het geluid betreft volgt Gigabyte een beetje de norm die vergelijkbaar vormgegeven headsets neerzetten. Het geluid blijft relatief helder waar goedkope gaming headsets vaak wat doffer klinken met een aangezette bass, en de bass overheest eigenlijk totaal niet. Hij is wel aanwezig wat je voor games ook wel wilt, maar het is geen headset die pijn lijdt vanwege de enorme nadruk erop.

Het gamen gaat dan ook prima, we hebben de nodige uren gemaakt zonder er al te veel bij stil te staan, en dat is gezien het brede aanbod hier al best een positieve noot. Ga je aandacht naar muziek luisteren dan merk je echter al snel dat het aan echt detail niet over houdt. Nu is dat redelijk gangbaar voor gaming headsets, zeker sub 100 euro, maar de realiteit is dat er de nodige concurrerende modellen zijn die het wat muziek betreft duidelijk beter doen. Al met al is het geluid wat gewoontjes en mist het een echt eigen karakter in een overvolle markt.

De microfoon weet ons enthousiasme ook niet veel verder te tillen dan dat. Je kan er mee praten op discord, sure, maar je zal er even goed niet warm van worden en we zien rond dit prijspunt ook modellen met een simpelweg betere mic. Hyper X Cloud bijvoorbeeld, of de Sound BlasterX H5.

LEDs in actie


Via de software kan je de RGB’s veranderen, of laten syncen met je andere hardware. Gezien we een aardig Gigabyte setje hebben liggen kunnen we ook bevestigen dat dat inmiddels wel goed gaat. We moeten het Gigabyte ook geven dat ze in elk geval consistent zijn in hun uitstraling (of althans, er zijn goed passende combis te maken) iets waar we MSI recentelijk wel op moesten wijzen. Zo gaat de H5 visueel in elk geval goed samen met de M3 en de K9.





Helemaal vrij van kritiek komen ze die consistentie beschouwing overigens niet door, want wat Gigabyte m.i. nodig heeft is meer keuze: op dit moment is er één Aorus muis en één Aorus headset, plus twee toetsenborden. Bij een 120 euro kostend moederbord en een 70 euro kostende headset zou een wat luxere, 50 euro muis niet misstaan. Of andersom: bij 30-40 euro kostende Aorus M3 zou een 50 euro kostende H3 volgens mij beter passen. En wat de software specifiek betreft: gezien USB enkel voor power en verlichting wordt gebruikt mis je dus ook opties om het geluid naar wens te tunen, al kan je dat normaliter prima via je moederbord software doen.




Conclusie


We zien een dergelijke terughoudendheid overigens wel vaker bij fabrikanten, zelfs de grotere jongens die afgelopen week elk nog wel tientallen nieuwe moederborden uitbrachten verdeeld over twee chipsets brengen vaak maar heel sporadisch en heel voorzichtig een enkel nieuw stukje randapparatuur uit ogenschijnlijk afwachtend of het een succes wordt. En wanneer je een 69 euro kostende gaming headset op de markt zet weet je vooraf dat je daar met een enorm aantal concurrenten te maken hebt, concurrenten met elk hun sterke en zwakkere kanten, maar waarvan je zeker kon zijn dat je wel een uitzonderlijk product moet hebben om daar echt objectief een genadeklap aan toe te dienen. En nee: de Aorus H5 doet dat niet. Er is absoluut ruimte in de markt voor een goede go-to betaalbare headset, maar rond de 70 euro is het heel erg druk.

Niet dat er iets echt mis gaat, zeker niet, maar als we de stevige Aorus branding even los laten dan zien we gewoon een dertien in een dozijn headset. Heck, we hebben hier op dit moment nog drie andere liggen die je zonder merk aanduiding niet van elkaar zou kunnen onderscheiden; de Tesoro Olivant, de MSI GH60 en de MSI GH70. We zouden de oude Cooler Master MasterPulse er nog bij kunnen pakken (al is die mic weer een stapje minder) en headset-roulette kunnen spelen (of pak de goedkoopste?). Ze kunnen hoog of laag springen, maar onderscheidende features zijn er niet. Geluidskwaliteit ontloopt elkaar weinig (maar vergis je ook niet: die is ook gewoon prima in orde), pasvorm en het resulterende comfort is redelijk gelijkwaardig (in dit geval, goed genoeg tenzij je een XXL hoofd hebt), de mic is bijna overal hooguit so-so, en het is op je hoofd krabbend zoeken naar argumenten voor- of tegen een specifiek model.

Behalve het merk matchen dan, daar zit wel een potentieel voordeel. En natuurlijk een beetje RGB-sync met andere Gigabyte hardware al wegen we RGB features op headsets een stuk minder zwaar dan op hardware die je zelf ook echt ziet. Gigabyte heeft daar een enorm potentieel met videokaarten, moederborden, randapparatuur en kasten in hun assortiment; een echte volwaardige, bijna volledige Aorus setup ligt binnen handbereik zoals we ook laten zien. Ik denk echter alleen dat wanneer je dat tot een groot succes wil maken je meer moet doen dan één case, één muis en één headset aanbieden. Een RGB-vrije, 49 euro kostende Aorus H3 bijvoorbeeld, of een draadloze Aorus H7 erbij.

En ja, we praten nu een beetje om randzaken en niet alleen om het product zelf, maar dat is de situatie waarin wij de H5 op dit moment zien. Puur op eigen kracht, los van meer-GB-op-je-bureau zaken, zien we gewoon heel veel concurrentie en voelt dit meer als een #metoo model om ook mee te doen dan -de- grote Aorus headset. Het gevoel wat de K9 bijvoorbeeld wel wist te geven op eigen kracht zoals echt goede kwaliteit en wat echt waardevolle (en redelijk unieke) features ontbreekt een beetje. Voel je je voor welke reden dan ook aangetrokken tot de H5 dan heb je er zeker geen verkeerde aan, nogmaals de basis elementen zoals de pasvorm en ook de geluidskwaliteit is meer dan prima in orde. Voor echt Aorus peripheral succes kan Gigabyte dus twee kanten op: of het product op eigen benen keihard laten overtuigen (bovengemiddelde mic, goede software opties, luxe afwerking bijv), of zorgen dat hun Aorus ecosysteem meer keuze krijgt dan nu het geval is. Het is nu aan hen om één van die twee gaspedalen vol overtuiging in te trappen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.