Gigabyte Aorus K7 en Aorus M3 review


Grote merken en hun gaming sub-divisies, het is soms lastig bij te houden. We hebben sommigen geheel af zien stappen van het concept, anderen dito om vervolgens weer terug te keren, en weer anderen diep door het stof zien gaan nadat ze hun populaire logo op de schop gooiden. Dat laatste zie ik met de “Xtreme Gaming” lijn van Gigabyte niet heel snel gebeuren, deels omdat een echte identiteit toch een beetje ontbrak, en deels omdat ik denk dat de huidige Aorus focus in elk opzicht beter is.

En zoals een grote fabrikant hoort te doen volgen ze hun Aorus moederborden en Aorus videokaarten (nog altijd fan van die Aorus Xtreme koeler overigens) op met Aorus kasten, koelers, en nu randapparatuur. De kast en koeler komen nog aan bod, vandaag beginnen we met wat randapparatuur. De Aorus M3 muis en het K7 toetsenbord houden hun naamgeving in elk geval eenvoudig, en de inmiddels aangekomen H5 laat het niet lastig raden wat voor een product dat is.

Kosten? De Aorus M3 zal voor ca 39 eur over de toonbank moeten gaan, de K7 voor ca 109.

Aorus M3


Met een prijskaartje rond de 40 euro is de Aorus M3 feitelijk een budget gaming muis, niet super budget, maar wel net onder mainstream. Je krijgt een muis, handleiding, en extra setje gliders.




De muis komt ons niet geheel onbekend voor, en niet vreemd, want de Aorus M3 bouwt voor op de Gigabyte XM300 wat vorm betreft, zij het met wat verfijningen hier en daar. Het is een ergs gemiddeld afgemeten, ergonomisch gevormde muis voor rechtshandigen. Hiermee is hij in mijn optiek heel erg toegankelijk, en pas ergens na de 20 centimeter handlengte zal je de volle palm grip los hoeven te laten. De muis voelt stevig, kent duidelijk gevormde primaire knoppen wat je vingers goed op hun plaats houdt, en komt met grippy sides wat hem als geheel gewoon een aangenaam handje gevuld maakt voor de meeste handen.







Primaire switches en het scrollwiel zitten goed in elkaar, voorbij-5-mil Omrons onder de 50 euro is een dikke plus, en het scrollen is ook vooral toegankelijk gehouden. Hoewel neergezet als game muis was de XM300 een populaire all-rounder, en daar stappen ze met de M3 niet vanaf.




Tot dusver eigenlijk niets wat het gevoel geeft dat dit een sub 50 euro muis is, echter verraden de duimknoppen de lagere positie van dit model wel. Ze kennen een vrij lange travel, de switches voelen wat sponzig aan, en gezien de rest aangenaam voelt plus het feit dat de sensor prestaties gewoon erg goed zijn zijn ze daarmee eigenlijk gewoon een teleurstelling. Het zal geen onoverkomelijk probleem zijn voor velen, maar zij die actief op hun duimknoppen leunen voor serieuzer gamen zullen het een afknapper vinden.

Onderop zien we ook een wat basic uitvoering, de glides hadden wat groter gemogen, maar het voldoet prima.


Aorus K7


De Aorus K7 positie is wat lastiger uit te leggen. Enerzijds is het 109euro voor een toetsenbord en dus per definitie wat hoger, anderzijds zien we Cherry MX switches en geen goedkoper alternatief, plus RGB verlichting. Cherry RGB toetsenborden op of onder dit prijspunt zijn eerder uitzondering dan gewoonte. De verpakking is in elk geval mooi ‘ergens in het midden’: niet spectaculair, maar wel stevig en met een nette extra hoes om je bord heen voor transport.




Omdat het lastig is om jezelf te onderscheiden heeft Gigabyte vermoedelijk gekozen voor een wat afwijkende, grijs-met-beetje-titanium-green-erin kleurstelling. We zien wat Aorus branding, wat oranje lijntjes zoals in de Aorus moederborden en videokaarten, maar verder houden ze vast aan een vrij typisch full-size bordje. Toegegeven, een beetje aluminium op een bord als dit voelt toch niet verkeerd, en onder het toplaagje vinden we ook gewoon een prima degelijke ramplank zoals zou moeten. Overigens met kanttekening dat dat de standaard is in deze klasse, dit is geen negatieve of positieve uitzondering.





Geen echte verrassingen wat indeling betreft, met wat extra media functies onder de f-keys, en LED opties direct in het bord gebouwd. Geen slecht idee, want eerdere software van Gigabyte is in mijn optiek zelden spectaculair geweest. Persoonlijk ben ik fan van de neutrale fonts, dus geen overdreven gamer geblaat, en uiteraard worden we gelukkig van het zien van Cherry MX switches eronder.






Onderop treffen we een net plaatje aan, en een opvallende feature: het traploos kunnen verstellen van de pootjes. In hoeverre het echt zinvol is of juist een gimmick laat ik in het midden, maar zij die geen genoegen nemen met ‘pootje omhoog pootje omlaag’ hebben in elk geval wat keuze. Nadeel is wel dat je beide kanten zelf aan elkaar gelijk moet stellen.





Prestaties


Zoals gezegd is de Aorus M3 vooral toegankelijk, maar een Pixart 3988 sensor, Omron 20 mil switches plus een gewicht van 101 gram zijn echt positieve elementen voor een muis op dit prijspunt. Er viel op de prestaties door gebruik in de praktijk dan ook heel weinig aan te merken. De lift-off kan lager, en de duimknoppen had ik al gemeld, maar verder dan dat is het een muis die wat prestaties betreft nauwelijks tot niets onder hoeft te doen voor een flink duurder model. 6400 DPI max klinkt dan wel niet als extreem, maar de meesten zullen niet voorbij de 3200 komen en uiteindelijk gaat het ons vooral om de prestaties in de 400-2000 DPI range.

Er bleek echter een addertje onder het gras te zitten. Button latency kijken we normaliter wel naar, maar met marginale afwijkingen tussen de meeste betere muizen maakt het praktisch onmogelijk om daar een keihard waardeoordeel op los te laten. Met de M3 zagen we echter dat de gemiddelde totale responsetijd (iets op scherm zien -> clicken -> click registratie) 20 tot 30 ms achter lag op de G403 benchmark. Goed, wellicht was ik even niet helemaal wakker, en de shell van de M3 is ietsjes minder scherp, maar de nodige tijd later konden we niet anders dan concluderen dat hier een forse, meetbare vertraging in zit.

Wat is 20ms? Nou, genoeg dat wanneer je een dik game scherm hebt gekocht je winst is verdwenen. Genoeg dat je in CS:GO die gevoelsmatig gelijktijdige headshot als een loss in je scherm ziet verschijnen. Merk je het direct? Laat ik zeggen dat we er goed op moesten letten nadat we het hadden gemeten. Voor velen geen groot probleem, maar voor multiplayer FPS fanaten gaat de winst van een goede sensor in dit segment niet voldoende argument zijn.

Wat het toetsenbord betreft, zoals ik eerder al zei is het lastig om je goed te onderscheiden, vooral wanneer je niet dermate hoog in de boom gaat zitten dat je veel budget hebt om tal van features en frivoliteiten aan je bord toe te voegen. De bouwkwaliteit is prima, de switches komen van Cherry, en als gevolg tikt de Aorus K7 dan feitelijk zoals elk ander degelijk 120 euro mechanisch toetsenbord dat je zou kopen. De meerwaarde boven een membraan toetsenbord staat voor mij niet ter discussie (off-topic, laatst een hele dag op moeten werken, werd knettergek), maar het blijft natuurlijk wel geld.

Directe concurrentie op prijs en (weinig) features zien we vooral wanneer we niet-Cherry switches overwegen, of RGB laten varen. RGB zie je, maar voel je niet, en de waarde daarvan moet je uiteraard zelf beslissen. Wel positief: de tot dusver goedkoopste RGB Cherry die we hebben gezien, de Cougar Attack X3 RGB, is kwalitatief minder dan dit model terwijl ze er dezelfde prijs voor vragen. Ik zou ook niet zeggen dat een Cooler Master ‘beter’ is, hooguit dat de neutrale look daar een rol speelt, en we moeten ook niet vergeten dat je daarvoor richting de 139 euro mag kijken als je RGB wilt. De vergelijking met een leuke Corsair is inhoudelijk wel pittiger, zowel wat extra’s en software betreft, maar daar stelt Gigabyte toch een leuker prijsje tegenover. Willen we niet veel meer uit geven en wel RGB, dan komen we bij tal van niet-Cherry (veelal Kailh) alternatieven uit waarbij we voor dit geld ook nog wat andere features zoals polssteunen, media keys e.d. kunnen vinden. De meerwaarde van Cherry switches staat voor mij persoonlijk niet ter discussie, maar je betaalt er dus linksom (meerprijs) of rechtsom (minder features) wel voor.

Voor we gaan afsluiten, nog wat plaatjes samen, dit keer met de AMP500 muismat van Aorus. Niet uitzonderlijk, vrij typisch, maar daar zal de prijs vermoedelijk ook naar zijn. De aanwezigheid van het Aorus logotje is natuurlijk wel leuk wanneer je besluit geheel deze kant op te gaan.




Oh, en even RGB-fap natuurlijk bij het toetsenbord.









Conclusie


Het valt niet mee om een geheel nieuwe gaming sub divisie neer te zetten. In mijn optiek valt of staat dat met de daadwerkelijke focus die een fabrikant er op durft te leggen. Kijken ze het rustig aan hoe hun eerste muis en eerste toetsenbord het gaan doen, en ze kunnen in de groeiende markt die deels voor het oprapen ligt ook eenvoudig verloren raken. In onze review ervaringen zien we veel mensen die gewoon het beste willen, ongeacht het merk, en ook veel mensen die voor het totaalplaatje van één merk gaan. Er zit veel verschillende soorten van vraag tussen, maar op gebied van gaming hardware even veel verschillende soorten aanbod. Toen ik aan deze review begon waren dit de eerste twee stukken randapparatuur en was ik vooral hoopvol, maar inmiddels heeft Gigabyte nog een muis en twee toetsenbord aangekondigd en lijken ze dus wel te durven. Gelukkig.

Want laten we voorop stellen, geen van deze twee producten richt zich op ‘het beste’ te zijn, maar in plaats daarvan vooral op het bieden van een degelijke value. Met inmiddels zo’n 30 recente muizen onder de knie in de afgelopen drie maanden, plus een 20 tal toetsenborden in dezelfde tijd, denk ik dat Gigabyte in elk geval heeft laten zien dat ze het concept value wel kennen, want beide bieden best veel op hun prijspunt dat we elders niet zien.

Zo is de K7 prima degelijk gebouwd, even prima aantrekkelijk met aluminium toplaag, en met Cherry MX switches ook lekker bekend onder de vingers van een ervaren Cherry fan. De afwijkende kleurstelling moet je uiteraard aanspreken, maar het voorkomt in elk geval dat de K7 dertien-in-een-dozijn wordt; features zoals shifted media keys of een vrij instelbaar pootje zijn weliswaar leuk, maar zullen niet de drijvende kracht achter de aanschaf zijn en andere features zijn er niet. De grote positieve feature is simpelweg de prijs, want 119 euro voor een Cherry MX board met RGB verlichting is gewoon heel erg scherp, de enige die we dat eerder zagen bieden is simpelweg kwalitatief minder (Cougar Attack X3 RGB). Deze Aorus is zeker niet uitzonderlijk, maar degelijk genoeg plus prijs maakt voor een prima combi die een smart-buy award waard is.

Dat gezegd hebbende, ik heb wel twijfels of dat voldoende argument gaat zijn voor hordes om naar de winkel te rennen, want we hebben het nog wel over 119 keiharde knaken en dan sta je onder druk van twee kanten: Enerzijds is de stap om dan 30 euro bij te leggen voor één van de populaire, meer feature rijke (polssteun, fysieke media keys, meer software features) 140-150 euro borden zo heel groot niet, en anderzijds zal de echte budget koper zich ook aangetrokken kunnen voelen door niet-Cherry based bordjes met RGB en andere features op dit of zelfs een nog een lager prijspunt. De Cherry based K7 verdedigt zijn positie objectief gewoon prima, maar met verschillende of flexibele wensen zie ik ook veel alternatieve paden.

Met een prijskaartje van slechts 39 euro lijkt de Aorus M3 een ander verhaal, maar ook daar komen we op iets vergelijkbaars uit. Deze sensor, deze switches, en deze bouwkwaliteit, plus wat RGB, op dit prijspunt zijn namelijk echt uitstekende argumenten in het voordeel van deze Gigabyte. De muis voelt weliswaar niet heel luxe, maar als je luxegevoel in de hand wil kunnen we richting de 60 euro gaan kijken, en dat is geen eerlijke vergelijking. Deze voelt degelijk, glijdt goed, en het feit dat hij zo neutraal is vormgegeven voor die typische palm grip maakt het ook meteen een hele veilige aanrader.

De duimknoppen en de button lag zijn echter een onnodige domper op een verder heel mooi feestje, en zoals vaker voelen minpuntjes extra pijnlijk wanneer het product dankzij andere kwaliteiten af zou stevenen naar een echt overtuigende aanrader ongeacht het gunstige prijspunt. De duimknoppen voelen gewoon als een bezuiniging en bij lange na niet scherp genoeg voor een serieuzere gamer, en de button lag weerhoudt ons om hem aan te raden voor zij die FPS gaming ook maar een beetje serieus nemen.

Waren die duimknoppen scherper geweest en de in mijn optiek compleet onbegrijpelijke button lag weg dan was de Aorus M3 niet alleen een echte topper geweest op zijn eigen prijspunt, maar had hij even goed kunnen concurreren met de 50-60 euro muizen. Nu doet hij dat niet, en als je budget vrij hebt ligt die upgrade voor ons ook voor de hand. Echter gelukkig voor Gigabyte / Aorus ken ik voor maximaal 39 euro nog altijd weinig muizen die het concept value echt beter doen, althans voor non-FPS of competitive gamers.

Update


Na het maken van de review is er wat nieuwe relevante informatie om toe te voegen
– Gigabyte heeft op de opmerkingen mbt de button lag geen reactie met echte inhoud gegeven. Enkel dat ze de komende dagen met een firmware update komen die verbeteringen brengt, zonder specifiek in te gaan op dat onderdeel. We zullen updaten als er significante verandering in komt.
– Het toetsenbord is van 119 naar 109 euro gegaan. Harstikke leuk, maar de conclusie in grote lijnen blijft gelijk. Prijzen schommelen tenslotte altijd wel.
– De prijs van het toetsenbord is inmiddels gezakt naar 89 euro. Op dat prijspunt staat de prijs-prestatieverhouding geen seconde ter discussie. Een zeer terechte smart-buy Cherry MX RGB mech op dat prijspunt.
– De M3 is inmiddels naar 29 euro gebracht. De kanttekening voor FPS gebruik blijft absoluut, maar voor 30 euro moet je normaliter de nodige minpunten slikken en dan vallen de minpunten hier afhankelijk van je wensen mogelijk heel erg mee. Voor praktisch alle doeleinden die niet bijzonder reactietijd gefocust zijn nog altijd een prima keuze en smart-buy waardig.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.