Gigabyte Aorus M4 Review


50 euro is ongeveer ons uitgangspunt voor een objectief perfecte (bedrade) muis. Rond die prijs vinden we muizen die fysiek, sensor technisch en switch technisch top zijn. Geld over? Dan kan je wat luxe features erbij pakken of draadloze functionaliteit (zonder verlies toppresaties). Wil je minder uitgeven? Dan moet je ergens op besparen.

De Gigabyte Aorus M4 heeft prima specs en gaat voor ca 3 tientjes over de toonbank. De vragen zijn dan: waar is op bespaard, is dit een budget knaller, of kan je toch beter iets meer uitgeven.


Design


Fysiek is de Aorus M4 best een aardig muisje. Stevig, symmetrisch en op papier niet te groot, maar in de hand toch een redelijk gemiddeld vormgegeven muis. Met 100 gram is het een ouderwets gemiddelde muis, maar zolang je geen enorme ultralight liefhebber bent valt het gewicht niet enorm op. Symmetrisch of niet, voor kleine en middelgrote handen is dit meer palm grip dan wat anders. Voor grote handen kan je fingertip grippen of claw grippen. Het materiaal bovenop is ietwat stroever dan we meestal zien, en toont ook iets sneller vingerafdrukken. Als gevolg voelt ie dan weer niet iets goedkoper aan dan bijvoorbeeld de G403 (a 50-55 euro).





De primaire switches zijn prima, weinig opvallend, gewoon het bekende Omron gevoel van praktisch 90% van de muizen op de markt. Het feit dat ze 50-miljoen click versies in een 30 euro muis zitten is wel echt positief. De duimknoppen, een bekend probleem met goedkopere muizen, zijn ook gewoon heel dik prima: fijne click, weinig speling. Het muiswieltje is iets lichter dan gemiddeld, dus als je echt hele duidelijke stappen zoekt in je wiel kijk je beter verder. Voor de meeste doeleinden, zeker voor scrollen door documenten, is een wat lichtere best fijn.

De kabel is wel opvallend simpel rubber. Weinig flexibel, zeker als je de paracord kabels van iets duurdere muizen kent voelt het wat goedkoop aan. Ik zou denken dat een iets betere kabel niet veel meer hoeft te kosten.


Specificaties



In de Praktijk


Voor 30 euro kan je natuurlijk geen echte top sensor verwachten, Gigabyte greep daarom naar een top sensor van een paar jaar terug: de Pixart PWM3988. Die is op leeftijd, maar daar is op zich nog altijd heel weinig mis mee: aan nauwkeurigheid totaal geen gebrek en kan hij nog met de beste mee. In de praktijk is hij eigenlijk niet van de huidige top te onderscheiden. Of je nu pixel-precies in creatieve applicaties zit, of low-sense in FPS games, de sensor zit wel goed.

Het is vooral op papier dat hij minder interessant oogt. De maximale DPI is niet heel sexy in het tijdperk van de 12000-20000 DPI muizen, maar welke gamer zit nu serieus op een hogere DPI dan pak ‘em beet 3200? Prestaties op 400, 800 of 1600 DPI is wat telt in de praktijk, en daar kan hij nog aardig mee. Je kan hem ook niet per 1 DPI instellen maar in stappen van 50, en de lift-off is een millimeter hoger dan de top sensoren van vandaag, maar tot zover consequenties gaan voor een forse besparing valt dat erg mee en in de praktijk merk je daar dan eigenlijk weinig van. Er is geen reden waarom je hier niet even goed mee zou kunnen presteren in welke game dan ook, FPS included.



Conclusie


Zoals gezegd kijken we bij elke muis onder de 50 euro naar de onvermijdelijke besparingen die een fabrikant heeft moeten toepassen om een lager prijspunt mogelijk te maken. De keuze voor oudere sensor is dan best prima, zeker gezien die voormalige topsensor prestatie technisch nog altijd harstikke goed mee kan; de lagere maximale DPI en iets beperktere flexibiliteit maakt praktisch maar weinig uit. Het enige wat je echt op de koop toe moet nemen is de wat stugge, simpele kabel, en de ietwat simpele coating bovenop die wat gevoeliger is voor vieze vingers dan de wat luxere modellen die we vaker bekijken. Noemenswaardig, en als gevolg is het een ogenschijn “gewoon” muisje, maar goed daarvoor hou je dus 20 euro over op een verder goed presterende muis.

In grote lijnen blijft onze richtlijn dan ook gelijk, het is de ca 50 euro categorie waar we de eerste muizen zien die echt geen steekjes laten vallen zoals de G403 van Logitech of de MM710/MM711 van Cooler Master. Maar als je echt minder uit wilt geven is de Aorus M4 echt geen gekke optie. Drie tientjes voor iets wat degelijk is en in elk geval sensor- en switch technisch echt wel met de top mee kan is echt niet gek voor gamers op een strak budget:

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.