Gigabyte Aorus RGB M.2 NVMe SSD review


Natuurlijk zagen we RGB SSD’s van kilometers ver aankomen. Hoe je ook denkt over lichtjes in je componenten de realiteit is dat we er simpelweg niet omheen kunnen, maar dat heeft minder te maken met de leeftijd van de kopers als je zou denken. Zeker wat SSD’s betreft zijn de prestaties van verschillende SSD’s nauwelijks van elkaar te onderscheiden en is de duurzaamheid eigenlijk geen discussie meer, dus dat er dan meer nadruk komt te liggen op de uitstraling is niet meer dan logisch.

Gigabyte lijkt er ook zo over te denken, en zo konden we hun eerste RGB SSD testen. Niet ten koste van ‘gewoon goede hardware’ overigens, want ze gebruiken dezelfde jonge high-end Phison E12 controller als in enkele andere rappe NVMe SSDs. Het belooft in elk geval wat:

Interesse? Deze SSD is voor 109 euro te koop bij Alternate.nl


Samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken. Als je verder scrollt vind je ook de specificaties en een aantal begrijpelijke benchmarks op een rijtje.

Negeren we de lampjes even dan zien we gewoon een hele rappe SSD. Hij gaat redelijk head-to-head met Corsair’s uitstekende MP510, en hoewel Samsung’s jongste 970 EVO Plus voorlopig de leiding in handen houdt merken we op dat je daar wel een meerprijs voor kwijt bent. Basis zaken zoals de gebruikte componenten als de ondersteunende (5 jaar) garantie zijn in orde, dus dan komt het al snel op twee andere zaken aan: prijs en uitstraling.

Prijstechnisch is deze SSD prima interessant, want de prijs van 109 euro voor 512GB past prima bij de prestaties van één van de snellere SSDs. Geen bizarre RGB price premium dus, wat in mijn optiek ook had misstaan gezien het weliswaar een hele chique SSD is om te zien, maar het RGB effect op zo’n klein schijfje natuurlijk niet heel groot is.

Ga je voor een Z390 Aorus moederbord (of de X299 Aorus Master), dan past het visueel natuurlijk allemaal heel mooi bij elkaar en met een prima prijsje zou ik deze er zelf dan ook bij pakken. Het enige wat we dan opmerken is dat de software nog altijd een polijstbeurt mag krijgen wat interactie betreft, maar onder de streep kom je er wel.

Ga je voor een ander merk moederbord, of zelfs Gigabyte’s eigen Aorus lijn aan AMD moederborden, dan werkt de SSD wel, maar kan je de verlichting die standaard door alle kleurtjes switcht niet aanpassen. Ik begrijp dat dit niets is wat ze kunnen oplossen, althans tot de nieuwe serie moederborden van AMD, maar het is wel echt iets om rekening mee te houden. Misschien wil je toch een regenboog systeem en voldoet het standaard effect, maar daar houdt het wel op. Vooral voor eigen fanbase dus, al zal ik toegeven dat als ze hadden gekozen voor extra kabels om de RGB te moeten regelen dat ik dat een belangrijker minpunt had gevonden.

Al met al: Rappe NVMe SSD voor een prima prijs en met bovenal een mooie uitstraling. Aanradertje voor bij je Aorus moederborden:

Interesse? Deze SSD is voor 109 euro te koop bij Alternate.nl

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Specificaties
BenchmarksOver Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.