Gigabyte brengt Z690-moederbord uit zonder DDR5 en PCIe 5.0


Gigabyte heeft een nieuw Z690-moederbord aangekondigd met een vreemde eigenschap. Waar PCIe 5.0 een van de belangrijke eigenschappen is van de nieuwe Intel Z690-chipset, heeft een nieuw moederbord van Gigabyte juist niet ondersteuning hiervoor; het enige PCIe-slot is van versie 4.0. Met PCIe 5.0 wordt de bandbreedte en snelheid ten opzichte van PCIe 4.0 verdubbeld, met significant hogere haalbare snelheden als gevolg.

Verder heeft het moederbord ook geen ruimte voor de nieuwere DDR5-geheugenmodules, enkel voor vorige generatie DDR4-modules is plek. De keuze voor ouder geheugen is echter een die vaker gemaakt wordt. Momenteel kosten DDR5-modules relatief meer dan DDR4’s, naast dat deze ook niet overal even goed leverbaar zijn. Door ouder geheugen te ondersteunen is de drempel om te upgraden iets lager, je hoeft immers geen nieuwe modules te kopen als je al een DDR4-systeem in bezit hebt.

Het moederbord, de Z690M DS3H beschikt verder over een micro-ATX formaat met vier DDR4-slots, twee M.2 PCIe 4.0 x4-sloten, 2.5GbE LAN, twee keer DisplayPort 1.2 en meer. Verdere specificaties zijn hier te vinden.

Waarom Gigabyte hiervoor kiest is niet helemaal bekend. Vermoedelijk maakt het gebrek aan PCIe 5.0 het moederbord goedkoper, waarmee dit een wat voordeliger Z690-model kan worden. Op het moment van schrijven kosten de moederborden met Z690-chipset minstens €200, wie weet kan de Gigabyte Z690M DS3H hier een stuk onder zitten qua prijs.Bronnen: momomo_us , Gigabyte

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kurt
Kurt
8 maanden geleden

Ik vraag me af wat de motivatie is van moederbord-bouwers om anno 2021/2022 nog steeds PS/2 aansluitingen te voorzien voor muis/toetsenbord.