Gigabyte GeForce GTX 1660 Super review


Een nieuwe maand, een nieuwe Nvidia videokaart. Het was drie keer knipperen toen iemand mij er op wees dat ze aardig op schema liggen om dat dit jaar daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Eerlijk is eerlijk, waar we voorheen echt naar de incidentele grote videokaart lancering uit keken begint het voor ons als testers wel een beetje vermoeiend te worden. Maar dat is niet jouw probleem, en dat wil niet zeggen dat we de GTX 1660 Super niet serieus moeten nemen. Sterker nog het blijkt een verdomd goede kaart op zijn (verwachte) prijspunt.

Wat we wel gaan doen is het hele verhaal wat korter gaan. Ik ga het hebben over wat je echt moet weten, maar omdat de onderliggende tech inmiddels al 100x is beschreven gaan we het daar niet meer over hebben. Volledige review en wat meer info over wat nieuw is in de laatste Nvidia drivers? Check onze video:


Samenvatting


Nvidia’s nieuwe GTX 1660 Super laat zich makkelijk samenvatten. Pak een GTX 1660, stop er sneller GDDR6 geheugen in in plaats van GDDR5 wat op de vorige versie zat, en presto: Super! De GTX 1660 Ti heeft nog wat meer cores, maar that’s it. Kleine verschillen dus, maar meer moet je ook niet verwachten gezien er maar een tientje of zes tussen de GTX 1660 zat en de GTX 1660 Ti, en deze daar op één of andere manier tussenin moet passen. Leuk detail: het GDDR6 geheugen in de Super is nog sneller dan dat in de Ti.Kijken we naar de performance (grafieken beginnen in de video op 2:26, of zie onderaan deze pagina), dan zien we dat de nieuwe GTX 1660 Super de duurdere Ti praktisch constant op de hielen zit. Veelal met praktisch niet merkbare verschillen, soms iets meer, maar onder de streep zitten ze gewoon dicht op elkaar.


En ja, hier vergelijken we twee kaarten met een grofweg vergelijkbare (Stevige) factory OC. Logisch ook, want referentie modellen maakt Nvidia niet en de prestaties die je hier ziet komen uit kaarten die jij daadwerkelijk serieus zal overwegen. Bij afwezigheid van een Nvidia referentiekaart richten we ons dus op de eerste die bij ons binnen kwam, de Gigabyte GTX 1660 Super Gaming OC.
Inmiddels hebben we die al heel veel gezien, maar dat is niet erg. Hij oogt prima met zijn drie fans, maar is niet dermate groot dat compatibiltiteit echt een issue is. Backplate erop, plastic weliswaar, en je hebt een prima videokaart. Kijken we naar de prestaties van de koeling, dan zien we ook niets minder dan uitstekende resultaten. Hij wordt nauwelijks warm, blijft superkoel en stil, en meer kunnen we niet wensen. Niet vreemd gezien het stroomverbruik heel laag ligt van deze kaart, maar het is het resultaat dat telt.
Conclusie


Eigenlijk kunnen we daarmee ook direct wel afronden. Wat vermoeidheid bij zowel reviewers als lezers terzijde, de GTX 1660 Super brengt ons wel veel goed nieuws. Hij is een stuk sneller dan de amper goedkopere 1660, en de Ti is een stukje duurder en nauwelijks sneller, althans als we op de adviesprijzen af gaan. Kortom, de nieuwe Super doet het harstikke leuk. Nog positiever is de objectieve positie van de kaart, want met zijn huidige prestaties is het niet alleen een capabele kaart voor 1080p gaming met AAA Games op hoge settings of juist hele hoge refreshrates, hij heeft dat beetje extra capaciteit om ook de aankomende games op de zeer hoge settings te blijven spelen welke de GTX 1660 ontbrak. Daarmee is de GTX 1660 Super relatief een goede kaart, maar ook in absolute prestaties gewoon interessant.

Kortom: is een RX 5700 of RTX 2060 je te duur, dan is de GTX 1660 Super een stuk goedkoper alternatief die alsnog dik prima presteert. En overweeg je nu een RX 580 of RX 590 rond de 200 euro, dan heeft Nvidia een ijzersterk verhaal voor een paar tientjes meer: de GTX 1660 Super is dan een stuk sneller en ook efficienter.

Het is nog even wachten op wat andere GTX 1660 Super kaarten om te kijken welke echt de beste koop is, maar bij elke andere recente lancering vonden we de Gaming OC kaarten van Gigabyte toch echt goede zaken doen. Vaak net wat voordeliger dan bijvoorbeeld de Gaming serie van MSI, en met objectief toch hele goede prestaties. Prima overclock, lage temps, praktisch onhoorbaar stil, en hij ziet er prima uit en laat zich makkelijk combineren met praktisch elk moederbord. Meer betalen voor wat dikkere visuals of meer RGB is natuurlijk helemaal prima, maar dit soort prestaties zullen je af laten vragen of meer betalen wel noodzakelijk is.

Interesse? Deze kaart is o.a. bij Alternate te koop (en momenteel alleen daar)


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties en meer benchmarks


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.