Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC review


Het lijken mooie tijden te worden voor liefhebbers van een stevige game pc. Afgelopen dinsdag zagen we al dat de GeForce RTX 3070 de prestaties van de RTX 2080 Ti naar een ca 500 a 600 europunt gaat brengen, afhankelijk van jouw gekozen versie, en met een beetje mazzel zien we heel binnenkort, ik schrijf dit enkele uren voordat AMD’s RX 6000-serie aangekondigd gaat worden, ook weer eens high-end AMD videokaarten op de markt.

Laat ik de verwachtingen van enkele fan boys dat de RTX 3070 binnenkort irrelevant is vanwege AMD meteen even temperen. AMD zal flink moeten uitpakken om écht te overtuigen in dit segment, en ook AMD moet nog maar tonen dat ze genoeg high-end kaarten kunnen maken om aan de vraag te voldoen. Ik durf wel te voorspellen dat ongeacht wat er de komende weken gaat gebeuren dat de RTX 3070 onverminderd populair zal blijven. Deels omdat Nvidia gewoon de naam mee heeft, maar grotendeels omdat het een objectief beest is op een prijspunt dat voor menig gamer nog goed te behappen is. Nee, niet voor iedereen, maar wel voor de duizenden Nederlanders die ze de komende dagen zullen pre-orderen. En ja, pre-orderen, want hoewel we links en rechts begrijpen dat er flink wat naar Nederland komen zal de vraag het aanbod overstijgen, en de kans is groot dat je even zal moeten wachten op je bestelling. Kortom, wil je er één dan zou ik hem persoonlijk maar vlotjes bestellen, dan is de kans groter dat je hem hebt tegen de tijd dat Cyberpunk 2077 een keertje uitkomt.

Maar, welke RTX 3070 is de moeite? Daar gaan we het in deze review over hebben, waar de Gigabyte RTX 3070 Gaming OC het opneemt tegen o.a. de MSI Gaming X Trio, ASUS ROG Strix, en de Nvidia Founders Edition. De prijs laten we even buiten beschouwing, want vooralsnog horen we te weinig concrete informatie.

Liever een video? Astublieft:


RTX 3070 Samengevat


Mocht je echt niks van de RTX 3070 chip hebben meegekregen, een korte samenvatting: Het is een kaart die vooral voor snelle 1440p schermen lekker uit de verf komt, en een goede prijs-prestatieverhouding weet neer te zetten. 1080p gaming kan hij ook uitstekend, maar tenzij je echt competitive speelt ligt het voor de hand even te wachten op goedkopere RTX 3060 Ti kaarten als je bij 1080p blijft. 4K weet de RTX 3070 ook redelijk te doen, mits je hier en daar wat settings afschaalt. Echter, voor 4K blijf ik erbij dat de RTX 3080 eigenlijk de go-to Nvidia kaart is (en dan laat ik even in het midden wat AMD straks écht gaat doen).




Dat laatste zien we hier ook terug, want het gat tussen de RTX 3070 en RTX 3080 op hoge resoluties is hoger dan dat bij de 20- of zelfs de 10- serie was. Een RTX 3080 is dus eigenlijk best interessant als je die kan betalen. Echter, op dit prijspunt heeft Nvidia op dit moment nog geen concurrent.


Gigabyte Gaming OC


Bij de RTX 3080 en 3090 koos Gigabyte ervoor om hun Gaming OC model flink uit te bouwen. De RTX 3070 variant is echter iets meer bescheiden. Hij is weliswaar een maatje groter dan de (opvallend kleine) FE, maar hij is een stuk korter en minder diep dan de MSI en ASUS. De doelgroep lijkt hier dan ook vooral de mid-size game PC te zijn, waar je wél een stevige videokaart wilt, maar niet een echt extreem dikke. Tenslotte, het feit dat er grotere kaarten zijn betekent niet dat dit geen dikke is: alsnog zo’n 2,5 slots dik, een stevige heatsink, plus een goede metalen backplate. Dat plaatje klopt voor mij prima.




Hij is dus wel iets kleiner dan de RTX 3080 Gaming OC

Featuretechnisch is de Gaming OC ook best goed uitgevoerd: zo zien we o.a. de bekende fan-stop feature en een dual bios. Dual bios is fijn omdat je dan zelf kan kiezen tussen een extra koele, iets minder stille setting, of de extra stille, iets minder koele setting. Ook is het fijn als je wat wilt tweaken of je bios wilt flashen. Het is een feature die ASUS ook heeft, maar Nvidia en MSI niet. Gigabyte wijkt wel af van de standaard met hun aansluitingen, twee keer HDMI 2.1 en twee keer DisplayPort 1.4 in plaats van 1:3:


Gigabyte in het midden

Wil je RGB, dan kijk je beter elders, want het RGB verlichte Gigabyte logo en lijntje eronder zijn nou niet echt zo dik dat we het een RGB feature zouden noemen.



Prestaties


Gigabyte geeft je dus twee bios opties. Eén extra koele, één extra stille. En beide zijn goed in balans, maar het verschil is niet zo groot als bij de RTX 3080. De standaard bios is ietjes luider dan de concurrentie, maar hij is alsnog nauwelijks hoorbaar, en significant koeler dan de Founders Edition. Eigenlijk kunnen we alle kaarten, ongeacht de instelling, heel stil noemen. Mocht stil niet stil genoeg zijn voor je, dan kan je de stille bios activeren, die de fanspeed nog iets dropt met nipt hogere, maar nog altijd uitstekende, temperaturen tot gevolg.



Kijken we naar de efficiëntie van de koeler bij een vaste geluidsproductie van 40 dBA dan ligt de Gigabyte in het midden tussen de kleinere FE, en de veel grotere MSI en ASUS. Dat was ergens te verwachten natuurlijk. Hoewel we daarmee zeggen dat ASUS en MSI hier beter zijn wil dat niet zeggen dat Gigabyte niet goed is. Zelfs de Founders Edition zet een prima resultaat neer, en de Gigabyte levert echt meer dan genoeg prestaties voor een kaart in dit segment. Normaliter moet je ook rekening houden met het stroomverbruik, maar alle kaarten leverden grofweg hetzelfde resultaat op. Dat maakt dit een opvallend eerlijke vergelijking:




Eén ding dat bij alle partner kaarten dit jaar een issue lijkt te zijn is de meerwaarde van een fabrieks overclock. Zelfs de Founders Edition overclockt zichzelf stevig, en hogere kloksnelheden leiden nauwelijks tot hogere framerates met deze Ampere kaarten. Het verschil zonder dat je handmatig aan het overclocken gaat is grofweg 3% tussen de standaard en de snelste kaarten, en dat is een pittig probleem voor high-end varianten. Iets minder voor Gigabyte natuurlijk hier, want als het goed is is hun Gaming OC dus niet de duurste van dit stel.






a href=”https://www.techtesters.eu/p2″ rel=”noopener noreferrer” target=”_blank”>


Conclusie


Het zal de balans tussen prijs en prestaties zijn waar Gigabyte het met hun Gaming OC kaart van zal moeten hebben. Zo is hij duidelijk efficiënter dan de Founders Edition, en vooral een stuk koeler in de standaard instelling. Dat maakt hem, mits je er de ruimte voor hebt, een interessante optie. Althans, zolang de prijs goed is, maar dat is vooralsnog gissen. Een bescheiden meerprijs boven de MSRP van 519 euro lijkt mij hoe dan ook prima te verdedigen gezien de koelprestatie en de featureset met o.a. dual bios en mooie metalen backplate, maar hij moet niet té duur worden: de Gaming X Trio en ROG Strix koelers zijn tenslotte nog wat efficiënter. Ten opzichte van de MSI heeft Gigabyte de dual bios en de metalen backplate als voordeel, maar ten opzichte van de ROG kaart moet Gigabyte echt zorgen dat ze significant goedkoper zijn. In het verleden was dat altijd (ruim) het geval, maar we moeten het er natuurlijk wel even bij vermelden. Gigabyte’s extra jaar garantie verdient daarbij ook nog een complimentje, want het blijft een flinke investering en elk stukje zekerheid dat je dan krijgt zijn prachtige bonuspunten.

De kans is groot dat de “beste” RTX 3070 de RTX 3070 gaat zijn die je daadwerkelijk weet te bemachtigen, dus met het bovenstaande kijken we vooral naar de lange termijn op welke deze kaarten ooit een keer gewoon ruim in het kanaal gaan liggen. Maar, wat je reden ook mag zijn om naar deze kaart te kijken, vandaag of over een x aantal weken, je haalt er in elk geval een objectief prima RTX 3070 mee in huis. En tevens één die er gewoon dik prima uitziet. Niet voor de RGB fanaten of de echte XXL systemen, maar wel voor de typische game pc’s van jan en allemaal waarin je niet alleen een stevige game prestatie wil, maar ook een beetje dikke kaart voor het oog:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.